1207 by Gavin Langford Architects | homify
Change profile photo
Change cover
Gavin Langford Architects
Gavin Langford Architects

Gavin Langford Architects

Gavin Langford Architects
Gavin Langford Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

1207

Remodelling of a 1970’s detached home in Cambridge.

A single storey ground floor extension was conceived as a series of folded roof planes which the ceiling line replicates internally, creating an interesting and voluminous living space. Externally, this distinctive and contemporary interpretation of the existing building’s simple vernacular style, establishes a dynamic relationship between old and new whilst being sympathetic to and enhancing the original property’s character.

A new sculptural timber and glass staircase has replaced the original dark enclosed stairwell. This striking design allows light to cascade through the open treads of the top section which is hung from the first floor and hovers above the lower solid section at ground floor level. The internal layout was re-configured to improve spatial relationships on both ground and first floors and to provide flexible accommodation that is able to respond to the changing aspirations and requirements of a long term family home.

High quality fixtures and fittings have been sourced including a bespoke kitchen handcrafted to the architect’s design, Italian light fittings throughout and a luxurious hydrotherapy bath. Attention to detail is one of Gavin Langford Architects’ hallmarks with bespoke joinery, fittings, and colour schemes to articulate the internal spaces and add character and interest.

The incorporation of a number of environmental strategies was a high priority for the clients and so the building fabric has been upgraded to improve thermal performance, including solar panels, a fully integrated rain water harvesting system, low heat loss windows & doors with noise reducing glazing. Further acoustically absorbent elements have been integrated including perforated plasterboard light shafts and timber panelling within ceilings to help reduce unwanted noise when the windows are open.

The property is now an elegant, light and spacious contemporary family home with improved integration of external spaces, and a building which fulfills several diverse functions (including space for a grand piano) yet retains a cohesiveness achieved through the application of a simple palette of materials and signature design elements.

(Photos copyright Emma Harper Photography)

  •  Corridor & hallway by Gavin Langford Architects, Modern

    Stair Hall Kitchen

  •  Kitchen by Gavin Langford Architects, Modern

    Kitchen

  •  Bathroom by Gavin Langford Architects, Modern

    Wetroom

  •  Corridor & hallway by Gavin Langford Architects, Modern

    Stairs & entrance hall

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["EN"] [Published] Utilising the space under a staircase
  •  Kitchen by Gavin Langford Architects, Modern

    Pocket door detail

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["VN"] [Published] 15 mẫu cửa trượt âm tường đẹp tiết kiệm không gian
  •  Corridor & hallway by Gavin Langford Architects, Modern

    Hallway pocket door to kitchen

  •  Living room by Gavin Langford Architects, Minimalist

    From Kitchen to Living Room

  •  Bathroom by Gavin Langford Architects, Modern

    Wet room

  •  Corridor & hallway by Gavin Langford Architects, Scandinavian

    Oak stair detail

  •  Living room by Gavin Langford Architects, Minimalist

    Ceiling volume

Admin-Area