Garden House by PSR Architecture | homify
Change profile photo
Change cover
PSR Architecture
PSR Architecture

PSR Architecture

PSR Architecture
PSR Architecture
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Garden House

In the center of the city, two apartments were joined to make one to overcome the shortcomings of the original small and dark rooms. The renovation was to combine the spaces and create an efficient house to cater to the requirements of a family while taking advantage of the region’s pleasant weather.

The new design zoned the apartment into two parts. One area was the more open kitchen, dining and living spaces overlooking the large garden. The other was the more private area comprising the family and bedrooms. The entire house was to be made larger by introducing movable boundaries within the apartment as well as between the inside and the outdoor spaces.

In keeping with PSR Architecture's focus on sustainability, the intent was to reduce energy bills by expanding the windows, thereby allowing more light and breeze into the home. In the living area, folding glass doors would be drawn to allow the wooden patio deck to become an extension of the living space. The proposal was designed to create an open, bright and inviting interior, keeping the occupants in touch with their lush green surroundings.  

Total dimensions
2500 sq ft (Area)
Location
Bangalore
  • Demolished walls: modern  by PSR Architecture, Modern

    Demolished walls

  • Expanded openings: modern  by PSR Architecture, Modern

    Expanded openings

  • Living room:  Living room by PSR Architecture, Modern Granite

    Living room

    The windows were lowered to the floor and sliding doors were installed opening the view to the verdant garden landscape.  

  • Family room: modern  by PSR Architecture, Modern

    Family room

    The family room and tv lounge brings the family together where they also enjoy the adjoining outdoor verandah.   

  • Kitchen and Dining room: modern  by PSR Architecture, Modern

    Kitchen and Dining room

    The earlier dark dining space was redesigned to combine it with an efficient high specification kitchen overlooking the scenic garden

  • Master bedroom:  Bedroom by PSR Architecture, Modern

    Master bedroom

    Wooden flooring and light grey walls are brought to life by the soft wall lighting behind the master bed.  

  • Boy's bedroom:  Small bedroom by PSR Architecture, Modern

    Boy's bedroom

    The son's bedroom with cobalt blue accent walls, creates a warm environment while providing individual space on different levels  

  • Daughter's bedroom:  Small bedroom by PSR Architecture, Modern

    Daughter's bedroom

    The daughter's bedroom is conducive to studying and playing with large windows overlooking the outdoor garden

  • Existing plan , Renovated layout: modern  by PSR Architecture, Modern

    Existing plan , Renovated layout

Admin-Area