堀ノ内の住宅 by 水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Architect Atelier | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3
水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Architect Atelier
水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Architect Atelier

水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Archite…

水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Architect Atelier
水石浩太建築設計室/ MIZUISHI Archite...
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

​River side house / House in Horinouchi

This is a very small house built on the triangle site where the river and the road were crossed and made to the acute angle. For the dead-end road, it became a plan in various regulations for obtaining special permission. Residents are husband and wife and a little girl. Although it was a novel site of a limited area, since a river was faced through a bank and a promenade, I would like to design various relations with the river. The building is the form that cut an acute angle part on a triangle plan derived from the site.Furthermore,it got the maximum volume of hip roof of three planes in restriction of setback-line. Although the level0 floor was a private space,it limits for dividing with the curtain of a race in the door, stairs, storage, etc. except for a bathroom. It enabled it to feel a spread.The level+1 floor is devided into small areas by structural narrow walls,being connected with one by the ridgeline of a roof.So there are different open feelings and the relations with the river each.

That is

1. dining&kitchen / The west side space up the stairs is the largest planarly, and has high ceiling with a feeling of rise towards the roof top.

2. living / The central space is low ceilinged,and has full-opening windows on both sides as a balcony and the bay window that spreads outward with a feeling of floating

3. spare room / The east side space in the deepest is a form which is narrowed down to the direction of flow of the river,and is a space watching the light to insert earlier of the abyss..

4. loft / The space with two skylights is a space looking down at the river and looking up at the sky.The limited volume snuggles up to the river ,and I think that I was able to design various space that can live while looking for a favorite place to stay.

Project information

location : suginami,tokyo,japan 

type : residential house

architect : Kota Mizuishi / Mizuishi Architect Atelier

structural engineer : Kentaro Nagasaka

lighting designer : Tatsuoki Nakajima

contractor : Hirano-kensetu

photographer : Hiroshi Tanigawa

site area : 52.14m2 

building area : 29.07 m2

total floor area : 55.24 m2 

structure : wood 

story : 2 

design period : March, 2010—November, 2010

construction period : December, 2010—May, 2011

Materials in the project

Roof : galvanized steel sheet

exterior wall : siding board(level+1) , galvanized steel sheet(level+1)

window : aluminum sash , steel sash

floor : birch solid flooring

wall : plaster board , acrylic emulsion paint

ceiling : plaster board , acrylic emulsion paint

furniture : japanese linden plywood

Products in the project

lighting: Panasonic,DAIKO,ENDO,Yamagiwa 

kitchen products: Toyo Kitchen&Living

bathroom products : T-form

Admin-Area