SPACES Architects Planners Engineers

SPACES Architects Planners Engineers

SPACES Architects Planners Engineers
SPACES Architects Planners Engineers
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Abu Alanda Housing Competition—Amman , Jordan

A project designed into two main zones, connected by a park.

The project focused on having sustainability as a priority using solar thermal system , achieving energy efficiency ,rainwater harvesting and using environmental friendly materials.

Year : 2010

Location
Amman , Jordan
  • Abu Alanda Housing Competition—Amman , Jordan

    The stepped massing of each building creates stepped terraces and offers the apartments the chance to shade each other and to shade their courtyard, the stepped massing prevents the heat loss of the solar thermal system.

  • Abu Alanda Housing Competition—Amman , Jordan

    The stepping supports the solar system to heat the closest apartments attached to it.

  • Abu Alanda Housing Competition—Amman , Jordan

    Western and eastern windows are treated with vertical windows to avoid heat input from a low-angle sun.

  • Bambo planting in the courtyard

    Trombe michel wall is introduced. It incorporates vent opening near the floor and neat the ceiling. As the heated air rises, it would enter the room through the top vent, drawing in cooler air from the room neat the floor level. 

  • Cooling and Ventilation

    The apartments on the upper steets are elevated on columns so that they do not obstruct the air moving into the courtyard. The structure of the Bamboo acts as a grill that can aloow air to penetrate through it.

  • Environmental friendly materials

    Concrete (local cement / local aggregates / local reinforcement), Ceramic tiles, Painting (pure acrylic) and aluminium doors and frames (double glazing ) was used in the project.

  • Collestra on the wastrel and eastren facades

    Collestra facades are used in the western and eastern staircase elevations to reduce the heat of the low angle sun.

  • Master Plan

    The site was designed to create continuous pedestrian spine through the connected courtyards. Each residential unit is mirrored identifying as courtyard which creates an introverted experience giving the neighbors the chance to meet and interact.

  • Abu Alanda Housing Competition—Amman , Jordan

    southern facing windows are treated with overhangs to prevent the solar heating in summer.

  • Hot Water Supply

    Each apartment has it's own hot water system. Thermosiphon system with boiler is used for hot water supply. Solar panels are placed to face south on the building stepping roof.

Admin-Area