Mazura

Mazura

Mazura
Mazura
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Kamelizer—The Greek Campus

This client came up with a beautifully designed business card and logo, and more importantly, a concept.  She wanted to create a converted loft feel mixed with vernacular inspirations from around North Africa and the Arab world.   The office, like her camel icon, was a representation of her love and work in the region.  Mixed with the converted loft feel, the office was meant to be impressive, laid back, and of course, conducive to work.

Interior & Furniture Design by:

www.humannatureblog.net

Location
cairo
Total dimensions
80 sq ft (Area)
  • General View

    The highlight of the office is the new loft. Thanks to the meticulous and extremely well versed structural engineer and the super patient, flexible and dedicated contracting team, Mazura Contracting, we were able to have a structure with no obtrusive columns in the middle.  Rather, the engineer distributed the weight to 4 corner columns that carried the soundly second level.

  • General View

    The loft divided the space into a downstairs public area, and an upstairs private office for the team.  The public area is further divided into four areas:  informal meeting area (the large sofa), formal meeting area (the large meeting table), kitchenette and storage.  Meanwhile, the upstairs is solely for Hanan and her team, with no distractions and an awesome view of the campus greenery and the informal meeting area below.

  • Meeting Table / Kitchenette

    For the look and feel, I wanted to focus on natural materials and try to salvage the space as much as possible.  So, I insisted on reviving the old mosaic flooring (it was covered by unpleasant HDF when I first saw it), as well as breathe life back into the super cool, but super battered, original metal windows facing the garden.

  • Meeting Table / Storage

    For the stairs, I was inspired by old Islamic rail-less staircases found in Old Cairo.  Though Hanan was concerned initially, she was comforted by the handrail against the wall, inspired by David Chipperfield’s iconic handrails.  Below the staircase, I created loads of storage space with push to open doors. I continued the doors alongside the wall to hide the kitchenette.  Though the kitchenette is beautiful with its minimal lines and natural materials, I wanted the people in the meeting to focus on each other, the plasma TV (that uses an arm so that those on the sofa can also watch) and the massive brainstorming wall.  Moreover, I liked the idea of mirrored walls with different materials along the two main sides of the space.

  • Sofa / Meeting Table

    One of the final elements introduced to the space, literally weeks before finishing, was Hanan’s idea of exposed pipes and wooden strips below the 2nd level.  To make the pipes functional, I color-coded them according to their functions, while tying them in to the color scheme of the space.  For example, the gold pipes supply electricity to pendants, while the red pipe attaches the plasma to the Ubiq’s on the upstairs workstation.

  • Sofa / Loft

    Lighting was extremely important for our client. I wanted to give her flexibility, so selected both direct and indirect lighting.  The indirect lighting really makes the space sleek, while the direct pendants and spots provide the needed lux for working.  We chose to keep one of the original AUC brass pendants over the informal meeting area.  This pendant was actually one of the main reasons we used brass throughout the space.  Using a mixture of exposed spots and Caravanserai pendants, both work stations have strong lighting.

  • Over View

    To bring in the vernacular vibe of Kamelizers business card, I took its beautiful designs and used them as cut-outs on an oversized frosted glass back lit writing board and mirrored them on the doors and stair rail on the other side.  Our client was dying for a brick wall, so we chose to clad the wall behind the frosted glass with local bricks.  Thanks to a brilliant contractor, we were able to make the brick wall look like an existing element and the light behind the glass, added a little drama to the space.

  • Meeting Table

    For the furniture design, each piece had to serve both design and function. I created two identical tables (though the office table is slightly smaller then the meeting) for drama.  Initially, the legs were inspired from the metal support structures we were going to have for the loft.  Though the structure changed, I decided to keep the legs as they worked perfectly with the vernacular cut outs and in lays found on both main walls.  The large planks of solid wood added richness and warmth to the space, while the gold legs added shine.

Admin-Area