van der Architects

van der Architects

van der Architects
van der Architects
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Orandajima House

Programme:

Build as an aerschool facility—community centre for the children and people of Yamada machi. e programme asked for a flexible building of around 200m2 to accommodate about 60 children to be used for their aer school activities. Children will be using the space from around 15:00 until early evening when their parents picks them up. Before 15:00 and in the weekends, the space can be used as a community centre.

Criteria for design:

THE ORANDA JIMA HOUSE / VAN DER ARCHITECTS

We believe that architecture is about movement within space. Our designs take full advantage of this mobility, and by doing so we cra an immersive experience through architecture, with constantly changing viewpoints. Our building materials are not limited to wood, metal and concrete. We also consider light, shadow, reflection, colour and silence to be crucial components.

Our experience of space has always been filtered through context. Contextual factors such as geography, climate, weather, light, materials and the structure’s immediate surroundings have always posed creative limitations. Initially, architecture was created out of its immediate surroundings. For example, if you were to build a hut, you used the trees, mud, grass and stones that surrounded you. Because of this, early architecture was grouped into a village or collection of houses with a shared sameness, contextually. We can still see examples of this all around the world.

Due to technical advances, the contextual limitations of the past are becoming less and less influential: when it is dark, we switch on the light, and when it is cold, we turn on the heater. Construction has allowed us to create our own context. We as architects today are free to build anything, anywhere in almost any shape that we can dream up. It is ironic that despite this technological freedom, we still build hotels, office towers, shopping malls and restaurants — even the homes where the world’s population lives their lives — that all look fairly alike.

Maybe we have forgotten that there are sensitivities to our context that create and shape our identity through these spaces. Human beings — all animals, in fact — are highly sensitive to space. Perhaps we feel lonely, sad, angry, loveless or generally depressed due to our inability to satisfy a deep need to connect and retreat within a space that we can call our own.

Architecture has the ability to create possible worlds through construction. However, I think that architecture should be a manner of looking at the context again and reinforce the unique contextual elements that are there. e uniqueness should not come from the shape of the space, although this could be an element of the design as well, of course. I think that uniqueness should consider the context to be the starting point. As such, architecture will act as a modal filter of context and will help to create a space, which, when walked through, helps us experience what in the end becomes the space’s identity.

Design elements:

The building follows the programmatic requirements in a linear way. However, instead of designing a long rectangular building we decided to twist the building into itself thus creating a space that feels safe and enclosing.

The elements for the building are:

- an entrance area with space for children’s schoolbags, shoes and jackets, a small interior courtyard with a Dutch Elm tree,

- a workspace for the staff,

-  a Japanese tatami-room that can be used when children are not feeling well, but also for one-on-one counselling by an in-house psychiatrist. is room has not exterior windows but daylight floods the space through the ceiling top lights,

-  a sound-proof room that can be used for music as well as a future children radio programme,

-  the main room is divided into two areas; one multifunctional room and the kitchen. e space faces a small forested hill in front of the building. A full height glass window ends in a bench for the children

to sit on, enjoying the view. e building is twisted at the end of the multi-function room. At this point

where the building turns are some seats in front of a west-facing translucent polycarbonate window.

-  the kitchen is a fully equipped industrial type kitchen with a steam convection oven and a cooking

island.

-  opposite the kitchen is a door leading to the outdoor space with a wooden deck and a playground

made of artificial grass. e grass has a shockproof pad and is made of grey and white coloured yarn.

We designed a pattern in order to stimulate the children’s imagination.

-  a translucent polycarbonate corridor leads to the toilets, these rooms like the tatami space do not have

windows and light is brought in using top lights in the ceiling.

-  at the end of the building is a small reading room. Children need to climb about 40 centimetre up a

ledge to enter this all wood-clad space with a square base and low rhomboid walls meeting in a top window. e low, sloping ceiling is designed to children’s height.

Implementation:

From the onset of the project we wanted to build a building where we would use local labour. We decide on a local contractor, a so-called “daiku”, or Japanese carpenter. All the people who worked on the site are from Yamada machi. We decided on using wood as from a design point of view it expresses well the image that I wanted to create with the building: a simple, silent structure, designed from the inside out. On the outside the building is clad with Redwood cedar pattern and colour will only become more beautiful over time, which I thought was important given the fake-plastic look many Japanese building have.

Conclusion:

I believe that architecture should always start from a promise that unfolds around us as we move through space. In the beginning, architecture was nothing more than an enclosed area, a container of — and platform for — human activities. As such, architecture’s beginnings were rather pure and simple. But on a different level, there is always another, higher promise of contextual sensitivity: our experience within the space. Studies have shown that daylight is extremely important for the mental well-being of occupants. e building is positioned in such a way that daylight during the winter months will fall deep into the building, while during the summer months an overhang will provide shade. e children will use the space from three o'clock in the aernoon until five or six in the evening. It is during these house that the sun will provide most changing lighting conditions within the building. On the west side we have placed above a wooden corner bench a mat-white polycarbonate window. Behind this window are trees and the orange light of dusk will cast beautiful shadows on this polycarbonate panel, not unlike patterns seen in Japanese rice paper screens. My thought has always been that architecture should enhance it's context and I believe that the way the light travels through the building and changes the lighting during those hours will create a quiet, theatrical play that consciously or unconsciously have an effect on the children's well being.

Martin van der Linden

  • Orandajima House

  • Orandajima House

  • Orandajima House

  • Orandajima House

Admin-Area