studioWTA

studioWTA

studioWTA
studioWTA
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

Wall College—situated between existing residence halls—completes the perimeter of Bruff Quad, giving a sense of enclosure that reinforces the campus’ urban quality.  A raised courtyard provides entry, engaging the building with the quad; exterior corridors along upper floors reinforce the connection with the ground floor, and reference the successful open-air circulation of the neighboring halls.  An interior courtyard with open walkways provides a more private iteration of the arrangement.  The lobby—almost entirely enclosed in glass and entered from the courtyard—serves as a main social lounge;  smaller study and social lounges open up the corners of the building where they are located, using glass walls when possible.  A small warming area in each social lounge allows preparation of simple meals.  These public spaces have plantation shutters on tracks that can close off the glass curtain walls in multiple configurations:  They provide necessary sunscreen protection, as well as adding a dynamic quality to the building’s façade with their changing composition.  Individual student rooms contain easily moveable furniture, oversized windows with operable sections, and a built-in vanity with light and mirror, recessed to preserve valuable floor area.  Two student rooms share a common bath;  the stand-up shower features a floor-to-ceiling white glass window.  A resident advisor apartment sits on the first floor; there are ADA compliant rooms on each floor.  The Faculty Residence on the first floor includes two bedrooms, den, office, kitchen, living and dining areas, and provide a connection between school and home in an academic setting.

Photography by Neil Alexander.

Location
New Orleans, LA
Total dimensions
90000 sq ft (Area)
Total cost
$12,800,000
  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    View from the Entry 

    Courtyard looking up at the Study Lounges. Moveable plantation shutters in each room create an ever-changing elevation behind the glass curtain wall.  

    Columns supporting the study lounge mass mark the main building entry at the raised courtyard. An elliptical planter anchors the stairs on one side.

    Exterior circulation is prevalent in the project, and can be seen running across the different levels to the rear.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    An overall view of the building from the neighboring dormitory building shows how the shape breaks at angles to form courtyards. 

    The strong horizontal quality of the façade is offset by the striking vertical composition of windows and zinc panels.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    Ground Floor Plan and Bruff Quad Elevation:

    Entry courtyard and private courtyard shown with planters and pavers.   

    Public Space [interior]: Lime Green

    Public Space [exterior]: Tan

    Faculty Residence: Brown

    Private Student Rooms: Orange

    Support Services: Taupe

    Elevation to Bruff Quad, with vertical elements  emphasized to offset strong horizontals.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    Main building entry and lobby.

    A frosted glass canopy marks the entry from the raised courtyard.  The brick pavers continue the ground plane from exterior to interior.  Unpainted concrete ceilings complement the textural masonry floor and smooth wall planes.

    A custom-built desk forms the focus of the entry area.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    Rolling plantation shutters in the lobby lounge area add a changing dynamic to the glass curtain wall.

    Brick pavers continue through the space from the exterior raised courtyard, reinforcing the nature of connections throughout the building.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    Connections between interior and exterior occur both in plan and section throughout the building, helping to build the sense of community for the students.

    This upper floor view is looking from the walkway connection between two wings of the building, looking toward the corner study lounges.  The main entry courtyard is visible below and beyond.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    Exterior circulation plays a large role in forming physical and visual connections throughout the project. This upper level, outdoor lounge area is accented by built-in furniture and planters.

    The interior courtyard can be seen to the left, and these bridges overlook both the interior and main entry courtyards.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    Study and social lounges are stacked in plan at corners of the building. These study lounges overlook the entry courtyard. 

    All lounges were designed and built with moveable plantation shutters, which give the building a sense of life as the students move through and interact with these rooms.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    Industrial materials used in the project give a modern feeling, while the warmth of the brick ties the new building back to the historic nature of Tulane’s architecture. This space is a small outdoor area adjacent to the laundry + vending, and beyond the fence is the main entry courtyard.  

    Study lounges and exterior circulation can be seen beyond.

    Photography by Neil Alexander.

  • Wall Residential College, Tulane University, New Orleans

    The dynamic connectivity of the project can be appreciated when an elevated overview is taken. Hallways, lounges and courtyards are consistently in use, and there is an energy that is complemented by the bold architectural forms.

    Photography by Neil Alexander.

Admin-Area