MasterPLAN Outdoor Living

MasterPLAN Outdoor Living

MasterPLAN Outdoor Living
MasterPLAN Outdoor Living
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

Kalimtzis Residence

Phase 1:

Out with the old, in with the new. The trees and shrubbery had grown into the home’s structure darkening the inside of the house and causing the outside to discolor. Clearing the overgrowth surrounding the home and grounds not only exposed the sophisticated charm of the property, it paved the way for us to re-define its brilliance. 

The original rear stone terraces were not ample enough for entertaining. We designed an expansive elevated living space using a warm Brazilian Cumaru hardwood. The homeowners needed more room for storage so we added an under deck storage space complete with inverted roof system to keep their items dry. In order to tie in with the beautiful stone in the front of the house, we added a hand chiseled stone raised planter, complete with palm trees for an added “vacation” touch. The space was brought together with a black fine textured aluminum rail. No outdoor space is complete without warm LED lighting. We incorporated them on the stairs, planters and even in the pergola to shine down like stars, lending a carefree al fresco feel. 

The old side entry was narrow, dim and uninviting. We installed a wider paver walkway, added a Bevelo handcrafted antiqued gas lantern, numerous LED lights that splashed against the stone and stucco, and a small Basalt spire water feature to create an inviting side entry. 

The macadam driveway was unattractive and not sufficient for turning around a vehicle so we added paver inlays and an apron affording the proper space. Decorative pavers were added to the center of the driveway to break up the macadam and expand the now welcoming front walkway and entrance. We created a 1 x 6 dog-eared cedar fence as a storage space for trashcans and to hide exposed utilities. Custom ornamental décor was fabricated not only for beauty but to hide the unsightly well casing. Lastly we removed the overgrown dull plantscapes and replaced them with beautiful, low maintenance plant selections for the owners to enjoy year-round color and texture.

We were able to transform this home from an overgrown, inefficient, and dated design into a striking, functional, and timeless living space.

Phase 2:

Now that the front entry and the rear deck have been constructed, we needed to address the backyard to complete the project and tie the property together. The homeowner wanted the backyard to be as inviting and functional as the rest of the home, incorporating several outdoor living elements.

With this in mind, we wanted to create an engaging and beautiful entertainment space behind the home that felt relatively flat. This was very challenging, because the lot was anything but flat. A generous amount of fill had to be brought on this project to create an even topography. We integrated boulders and wildflowers in the back to help retain the soil, and keep the integrity of the hillside with a more natural look to go along with its function.With the yard at an even grade and the hillside supported and stabilized, it was time to start building the pool. The gunite concrete structure was designed to be geometric and function as an activities pool. The depth starts at 4’ and has a gradual transition to 5’ deep, which allows plenty of space for activities. Full spectrum LED lights illuminate this aquatic feature so the fun doesn’t have to stop once the sun goes down. The natural brownstone coping was used as the pool’s border, as well as the plaster and tile colors used in the pool itself were hand-picked to play off of the natural tones that are used throughout the whole project. To complete the pool installation, artistic handrails were installed for function and to help tie the metal elements from the nearby deck to the pool area. The pool was finished with an auto-cover in order to keep the stray leaves and branches out of the pool during the summer months.

The adjacent built-in spa was also constructed of gunite concrete and incorporates the same tile work as the pool. This spa includes bench seating that wraps 360° and ample massage jets, providing generous room and bubbles for several guests to enjoy. Three illuminated weir water features were integrated into the hand-chiseled full profile stone retaining wall, acting as the spa’s focal point. Just as the metal handrail for the pool tied into the deck railing, the spa is surrounded by ground level Cumaru decking, which is the same material used to construct the deck itself. An auto-cover was also installed for the spa to minimize the maintenance when not in use. A permeable paver patio was installed around the pool to allow plenty of space for walking, lounging and a cozy fire pit. All of the retaining walls around the pool and spa area are footed masonry walls with full profile hand chiseled stone to match the deck’s stone structure and existing stone on the house. The goal behind this stonework was to keep consistent materials throughout the whole project, giving the feeling that everything was built all at the same time. Under cap lights were installed underneath a large portion of the retaining wall caps in order to cast warm LED light back to the patio for safety and aesthetics.

Resting to the side of the pool is the pool house which was constructed to look like the existing home with matching shingles and stucco finish. This pool house creates an expansive space for storage, complete with an arch top doorway as an entrance and a full garage door in the back to allow access for larger equipment.Just beyond the pool house fence are two custom fire features, at grade level, that are constructed out of full masonry with a natural brownstone cap. The burners are covered with rolled volcanic stone to give the smooth impression of river rock. Theses fire features add a beautiful charm to the space, playing and reflecting off of the water of the pool. As an added bonus, all of the pool, spa, spa water features and fire features are controlled by the client’s iPhone. No matter where the clients are in the world, their backyard is always at their fingertips!

The landscaping for this project needed to provide privacy from the street and create year-round interest. A variety of plantings were hand selected to display a lush green element to balance out the hardscapes. Flowering grasses were planted for texture and movement, perennials were planted for pops of color and evergreens were planted for year-round color and structure. The LED landscape lighting produces visual impact and extends the evening so the client can entertain for as long as they would like.

Within phase two of this project, we were able to take an uneven and lifeless open space and transform it into the magnetic backyard this client has always dreamed of by combining earth, water and fire elements to bring out its true potential.

  • Before

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    The front of the house seemed outdated for the true potential we knew was hiding in this property.  This was a large project, but we were up for the challenge!

  • After

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    The landscaping in the front needed to be subtle, so it wouldn't compete with all of the hardscape elements introduced to the property.  Once the landscaping grows in, it will be a nice soft touch to the front of the home.

  • After

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    Detail went into every inch of this property, even down to the mailbox!  This custom stone mailbox perfectly compliments and is fully cohesive with the stone on the house.

  • After

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    The outdated sidewalk and landscaping was removed, to make way for the new paver walkway, simple landscaping and beautiful accent lighting.  This home is so inviting at night.

  • Before

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    The backyard of this home did not do this home justice, in the least!  This home begged for an update and for usable space.

  • 3D Rendering

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    This 3D rendering allowed the homeowners to see the full potential for their backyard.  The 3D models helped the homeowner realize what their space could actually be!

  • 3D Rendering

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    The 3D images of the pool area really blew the homeowners away.  It was hard to imagine that such a beautiful space could be in their backyard!

  • Construction

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    All crews were on deck to start construction.  The attention to detail was impressive and the finished product was even more so.  

  • Construction

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    Each stone in the deck chase was hand-chiseled, giving it that full custom treatment.

  • After

    Editors’ Ideabooks with this photo
    Ideabooks: 1
    ["US"] [Published] The stone homestead that got a modern facelift

    This deck area is absolutely stunning.  The decking material is tropical Cumaru hardwood, which can stand the test of time.  Complimented by the custom pergola and stone chase planter, it feels like they are on vacation every day they step outside.

Admin-Area