Dom H by STOPROCENT Architekci | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3
STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci
STOPROCENT Architekci
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.
Sent!
This Professional will reply as soon as possible!

H House

H House is nestled on the bank of the Bystrzyca river, in the suburbs of Wrocław. Before World War II this area was known as Schmiedefeld. A corner plot is lined by the street from the north and the east, while in the south it opens to a garden with many trees and a park Currently there is a small cottage from the 1970s, which the client decided to replace with a completely new one. Interestingly, there was another house designed for this location – a spacious three-storey villa with a large underground garage. However, the client decided the house was too big and too expensive and commissioned a new design. It was our task to draft a smaller, more modest building, better suited to the client’s needs. We decided to drop the underground part, a double garage and all redundant spaces.

The preliminary construction permit was very rigorous as to the building line, the relation to the neighbouring buildings, as well as the maximum façade width adjacent to both streets. Owing to that, the form of the building is well matched to the scale of the street and the buildings around it. However, such exposed location and the close proximity to other buildings posed a design challenge of opening the house to light (in particular from the west) without compromising the need of intimacy. The problem was solved by open-work divisions made of U-glass panels, which allow sunlight penetration, but limit the view into the building from the outside. Such elements were used on both east and west façades.

The function of the house is divided horizontally. The ground floor, which is slightly larger, contains the day functions: the living room, the kitchen with a dining room, and the technical spaces such as the laundry and a single garage. The living room opens to the garden and the south side with big glass panels and a spacious terrace. The orientation and angles of the outer walls of the ground floor relate directly to the adjacent streets and the building line. The first floor, on the other hand, has a fully orthogonal shape. Thus the walls are slightly set back and small terraces form in front of the windows. The first floor encompasses bedrooms, wardrobes and bathrooms for all inhabitants. The floors are connected by a staircase with roof windows. According to the requirement of the client, the staircase is both comfortable and decorative, which is particularly important since it descends to the living room.

In line with the original assumptions, the space containing the day functions, combined with the garden, is supposed to integrate the inhabitants, while the first floor provides space for comfortable relax.

The outer walls are paved with grey brick and corrugated fiber-cement board. Large walls without windows on the front are contrasted with wide glass panels facing the garden. The above-mentioned U-glass panels complement the façade both in terms of function and form.

Arch. Przemek Kaczkowski

Total dimensions
17 × 8 × 15 m / 270 m² (Length, Height, Width / Area)
  • minimalist  by STOPROCENT Architekci, Minimalist

    H House

  • minimalist  by STOPROCENT Architekci, Minimalist

    H House

  • minimalist  by STOPROCENT Architekci, Minimalist

    H House

  • minimalist  by STOPROCENT Architekci, Minimalist

    H House

Admin-Area