Growhouse/: prefabricated home by define/ architects | homify
Growhouse/:  Prefabricated home by Define/ Architects
Growhouse/:  Prefabricated home by Define/ Architects
Growhouse/:  Prefabricated home by Define/ Architects
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK
Do you like this project?
Get in touch for more info.
OK

Shortlisted for the NaCSBA 'Self Build on a Shoestring' Competition 2017.

At 47sqm the standard Grow/House is a single storey pitched roof dwelling. Due to the small space standards, the idea draws on Danish design principles to utilise light and functionality to create spacious living in a small building footprint whilst prompting a healthy lifestyle for the resident. The driving concept behind the Grow/house is to provide a modular design, which can be reconfigured with minimal alteration.

With three distinct spaces, different aesthetic are applied to celebrate these individual activities: The GROW area is a clean minimal aesthetic, plywood lined walls and timber tongue and grove floors provide a light and clean environment with minimal maintenance required. The EARTH space although still plywood lined achieves a more intimate feel with full height windows providing ample light with still a sense of privacy. The RAIN area is a prefabricated ‘pod,’ and provides all of the services elements of a dwelling such as the bathroom and kitchen facilities.

COMMUNITY DESIGN: The design of the project creates pockets of smaller communities on a cluster ‘loop’. Allowing the residents to feel a strong connection to their local neighbours and a further relationship to the wider community. A square pulled apart to create a public square; an extended ‘urban living-room’ for the residents. A ‘grow’ area in the centre provides a social gathering space and is formed of hit and miss open timber slats and CLT frame. The formation of the local pocket creates public/ semiprivate and private areas. Each pocket is connected visually to one another from ‘House’ to ‘House’ with allotments running through the site on an east / west axis. This forms the main pedestrian routes through the site. Each Grow/House is connected to a grey-water rainwater collection tank beneath the ‘grow’ areas.

Colour: Black
Material: Wood
Similar Photos
Comments

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.