The historic entry gallery gives access to the second story master suite via curving staircase. The suite uses two islands as a way to integrate a full modern kitchen while allowing existing slip-head windows all to remain as operable openings and points of access to the corner gallery.  Similar to the ground level, the master closet, bath, and laundry facilities are grouped into one quadrant to allow the main living spaces to feel open and uncompromised.  A winder stair leads up to the former uninhabitable attic space.  The office occurs as about two-thirds the way up the stair over the master bath space below, while the sound proofed main space functions as a viewing room.  A bathroom is tucked behind the viewing wall, with a shower built within one of the three dormer spaces.

The first floor guest suite is accessed (plan left) from the sidewalk, and occupies the original corner store footprint.  A jack-and-jill type bathroom, closets, and compact bar kitchen occupy the north-east quadrant allowing the original store space to remain open.  The bedroom utilizes a custom floor to ceiling wardrobe/bar cabinet with full height pocket doors as a room divider.  The vitrine window acts as a cabinet of curiosities for passersby, a common feature in the Vieux Carre and Marigny neighborhoods. 

The dependency suite is accessed from plan south along the sidewalk, or through the courtyard.  The ground level functions as a poolside kitchen and lounge, while the upstairs works as a bedroom suite.  The bathroom utilizes pocket doors to allow it to float within the space as a contained volume.

Area: 446 m²
Price: $1,500,000
Credits: Wayne Troyer, Architect: Ross Karsen, Project Manager: Tracie Ashe: Julie Babin: Natan Diacon-Furtado: Photography by Neil Alexander, studioWTA
Similar Photos
Comments

Request quote

Invalid Email
Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
My project request will be forwarded to the professional. By clicking Request I confirm I have read the Terms & Conditions.