Uit je dak! Prachtige dakvensters

Yanaika Zomer Yanaika Zomer
Florian Eckardt - architectinamsterdam Modern Conservatory
Loading admin actions …

Zonlicht is goed voor ons. Het houdt ons scherp en alert en maakt vrolijk. Toch spenderen we veel van onze tijd binnen en zijn ramen aan de voor- en achterkant van het huis lang niet altijd genoeg om aan onze vitamine D te komen. Met een dankraam haal je in één klap een hele hoop zonlicht naar binnen. Zeker in een grote ruimte kan een dakraam veel effect hebben. Wanneer ze ook nog open kunnen, is het een prachtig ventilatiesysteem. Ga je mee een lichtje scheppen? We bespreken tien schitterende dakvensters.

Een groter huis én een grotere tuin

Een groter huis, dat willen we allemaal wel! Maar met een aanbouw ben je ook meteen een hoop tuin kwijt. Kiezen is niet nodig! Deze fijne veranda heeft een prachtig dak van glas en stijlvolle houten latten. Wanneer het winter is kun je nog altijd buiten zitten en ben je beschermd tegen kou en regen. In de zomer zet je alles open en heb je een heerlijk terras. En mocht het dan gaan druppelen, hoeft niemand overhaast naar binnen. Laat die zomerbui maar vallen, op deze glazen overkapping.

Slapen onder de blote hemel

Waar de muur ophoudt en het dak begint, is bijna niet te zeggen in deze slaapkamer. Alles is van glas. De omgeving draagt natuurlijk wel heel mooi bij aan het plaatje, maar ook in een leuke wijk in een Nederlandse stad kan zoiets werken. Als je maar zorgt voor een beetje beschutting. In ieder geval slaap je onder de blote hemel zonder de kans op kou of nattigheid. Het beste van twee werelden dus.

Puntig

The Cranford Refurb homify Modern Houses
homify

The Cranford Refurb

homify

Dakramen hoeven natuurlijk niet het hele dak

te beslaan. Meestal niet zelfs. We zien hier een mooi voorbeeld van twee eenvoudige dakramen zoals veel mensen die bijvoorbeeld in de keuken hebben. Maar ook daar kun je kiezen voor iets smaakvollers dan zo'n bolle kunststof koepel. Deze piramides met zwarte ribben zijn van buiten mooi om te zien, maar ook van binnen. Daarbij loopt het regenwater er makkelijk af en laten ze samen een hele hoop zonlicht naar binnen.

Nog een veranda

Ook hier zien we een uitbouw die volledig van glas is gemaakt. Maar waar sommige mensen zullen afschrikken van alle inkijk, kunnen ze hier hun hart ophalen. Langs de zijramen is gezorgd voor beschutting en de dakramen zijn gemaakt van melkglas. Zo komt er een hoop licht naar binnen, maar zit je niet direct in de etalage. Afhankelijk van het weer zet je de schuifpui open of dicht en leef je dus binnen of buiten. Hoe dan ook, leef je ontspannen op zo'n heerlijke lounchebank.

Helicopterview

Dit is een prachtige oplossing voor een hoge ruimte waar weinig licht naar binnenkomt. Een deel van het dak is volledig van glas en geeft de ruimte een heel andere sfeer dan wanneer kunstlicht was gebruikt. Te zien is dat de keukentafel, meestal ook de tafel om aan te werken precies onder het licht is geplaatst. Hier kun je de hele dag schrijven, foto's bewerken, huiswerk maken en kranten lezen. Dit is de fijnste plek in huis.

We eten vanavond iets lichts

In elke ruimte, of het nou een woonkamer of kantoor is, zullen mensen naar het licht toe trekken. In deze woonkamer, die toch al licht is door de ramen rondom, is gekozen om ook nog een schuin dakraam in te bouwen. Natuurlijk is de eettafel de plek om in het zonnetjes te zetten. Het extra zonlicht bij je ontbijtje 's morgens, maakt dat je net wat sneller wakker wordt. Overdag kun je er met gasten zitten of heerlijk lezen. En als dan 's avonds toch de duisternis invalt, is het aangenaam natafelen onder de sterren.

De maan is rond…

Wauw, dit is mooi zeg! Waarom zou een dakraam recht en hoekig moeten zijn? Of zelfs symmetrisch? Dit dakraam dat op een perfecte manier gebarsten lijkt, geeft een nieuwe kijk op dakvensters. Het is geplaatst in een oud gebouw en waarschijnlijk is de oorspronkelijke architectuur aanleiding geweest voor deze vorm te kiezen. Maar wat werk het goed! Overweeg je een dakraam? Bespreek dan eens de mogelijkheden om qua vormgeving af te wijken van rechte lijnen en hoeken. Het kan zomaar iets prachtigs opleveren.

In the greenhouse

Een dakterras, helemaal gemaakt voor ons koude klimaat. Want natuurlijk is een dakterras heel fijn, we kunnen er per jaar maar weinig dagen van genieten. En wie een schuin dak heeft, kan het al helemaal vergeten. Hoewel… Kijk eens naar deze ingenieuze oplossing. De zolder is een luxe dakterras geworden doordat het puntdak volledig gemaakt is van glas. Zelfs de schoorsteen loopt er nog gewoon doorheen. Erg mooi. Wie gaat er nog in de woonkamer zitten als je zo'n terras hebt boven?

Uitbouw

In een gewone rijtjeswoning, zoals de meesten van ons hebben, klinken dakramen leuk, maar niet per se handig. Want waar zou je hem moeten plaatsen? Maar wie plek heeft voor een mooie uitbouw, kan ik elk geval zorgen dat dat dak geheel of gedeeltelijk uit ramen bestaat. Tot nu toe zagen we vooral uitbouwen die de tuin naar binnen haalden. Hier zien we hoe de woonkamer een stuk groter is geworden en er vooral extra licht naar binnen komt.

Een smalle streep licht

In deze schitterend ingerichte woning is een mooie rol weggelegd voor het dakraam. Omdat de ruimte is opgedeeld door verspringende wanden en hogere en lagere plafonddelen, past het rechthoekige lange raam perfect in de vormgeving van het huis. De ruimte wordt er licht en fris door. Stel je voor hoe de zon opkomt en hoe prachtig deze kamer steeds een beetje lichter wordt. De sfeer verandert de hele dag door, maar is altijd licht en luchtig.

Leuk luik

Rooftop access Amsterdam Loft Glazing Vision Patios & Decks Glass
Glazing Vision

Rooftop access Amsterdam Loft

Glazing Vision

Het laatste dakraam dat we bespreken herbergt een verrassing. Het is een fijn ruim dakraam dat veel licht binnen laat en ook open kan voor de nodige frisse lucht. Maar behalve dat er licht en lucht naar binnen kan, kun jij erdoor naar buiten. Onder dit raam is een trap te vinden die door het dakraam naar het dakterras leidt. Een prachtige oplossing om in een stedelijke omgeving een 'buiten' te creëren.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!