Unieke Splashback Ideeën voor Jouw Woning: De Top 10 Designs

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
NX500 indigoblauw , Eiland de Wild Keukens Eiland de Wild Keukens Kitchen
Loading admin actions …

Als je nog nooit van een splashback gehoord hebt, dan moet daar dringend verandering in komen. Deze kunstzinnige afwerking zorgt namelijk dat elke kamer echt tot leven gebracht wordt. Hoewel splashbacks voornamelijk gebruikt worden in de keuken, kunnen ze elke kamer omtoveren tot het hart van het huis. De splashback voegen zowel een esthetisch element als een praktisch en beschermend element toe aan jouw woning. Denk maar bijvoorbeeld aan het beschermen van jouw muren tegen oliespatten, zeepresten, etc. Denk je er dus aan om een kamer in jouw huis te renoveren, maar weet je niet goed met wat? Dan hebben we hier de oplossing voor je! Installeer een van de tien onderstaande splashbacks en laat elke kamer schitteren zoals nooit tevoren!

Welke benodigdheden heb je nodig voor het plaatsen van jouw splashback?

Voordat je begint met het aanbrengen van een splashback is het van cruciaal belang dat je deze verschillende benodigdheden koopt/huurt zodat het plaatsen ervan veel gemakkelijker verloopt:

• Lijm

• Meetlat 

• Waterpas

• Veiligheidsbril

• Voegmiddel

Zorg voor een sterk contrast

Zijn jouw keukenkasten in het knalrood geschilderd of hebben de boekenkasten een felgroen kleurtje? Dan zijn die perfect om een sterk kleurencontrast mee te creëren. Ga voor een splashback in een kleur dat aan de andere kant van het kleurenwiel staat om zo een opvallend, contrasterend en visueel aantrekkelijk design te ontwerpen. Dankzij een kleurencontrast kun je elke ruimte visueel interessanter maken en geef je die kamer ook nog eens enorm veel individualiteit en uniekheid. We raden aan om zeker in een kleine kamer te kiezen voor een contrasterend ontwerp omdat zo’n design de aandacht zal afleiden van de compactheid van de ruimte. Wil je graag wat advies om omtrent het kleurenwiel en contrasterende tinten? Contacteer dan gerust eens een van onze professionals

Stel de splashback af op de andere kleuren in de kamer

Wil je niet gaan voor een sterk contrast? Geen nood! Het Je kunt dezer dagen namelijk zeer gemakkelijk kleurmatches vinden dus waarom zou je dan niet eens een gecoördineerd keukenkleurenschema opstellen om zo er een prachtig geheel van te maken. Je kunt niet alleen tegels gebruiken, maar ook verf om zo een eigen uniek patroon te creëren dat over de verschillende muren van de kamer doorloopt. 

Vergeet de vierkantige tegels!

We kennen allemaal wel de vierkantige muurtegels, maar wat als je nu eens ging voor tegels in een ongewone vorm? Denk maar bijvoorbeeld aan rechthoekige tegels, tegels met acht hoeken, etc. Zo’n tegel voegt direct veel meer uniekheid toe aan de kamer. Maak het geheel nog net iets opwindender door de tegels van jouw splashback niet in een rechte lijn te leggen maar wel in een zigzaglijn, in cirkels, etc. 

Geef er een luxueus tintje aan

Heb je een relatief groot bedrag dat je kan uitgeven aan een splashback? Dan raden wij aan om te kiezen voor een luxueus ogend model. Een mix van luxe materialen zorgt namelijk voor meer diepte en klasse in elke kamer. Denk maar bijvoorbeeld aan metallics of marmer die een high end touch toevoegen aan de ruimte. Ze zijn uiterst geschikt voor in een minimalistisch design of witte ruimte omdat ze je toelaten direct veel kleur en stijl toe te voegen zonder dat je veel benodigdheden nodig hebt. Meestal kopen marmeren of metallics splashbacks namelijk in kleuren zoals bosgroen, diepblauw of bordeaux. Als je het luxueuze gehalte nog wilt vergroten, ga dan voor een geglazuurde glans, in plaats van een spiegelende glans. Dit zorgt voor een royaal, helder en ontspannen gevoel. Wil je toch nog steeds een luxueus kantje in huis halen, maar wil je opteren voor een meer betaalbare optie? Ga dan voor een splashback gemaakt van MDF-materiaal. Het ziet er nog altijd goud en keizerlijk uit en het komt ook met een kleiner prijskaartje. 

Laat de bakstenen schitteren

Heb je een bakstenen muur die je nog meer in de kijker wilt zetten? Dan hebben wij geluk, want met een splashback lukt dat zeker! Of je nu bakstenen toevoegt aan jouw huidige muur om de look nog te vergroten of je de bakstenen gebruikt die je al hebt liggen, dankzij een bakstenen splashback zul je het industrieel gevoel nog vergroten en zo voor een stoer en eigentijds resultaat zorgen. Als je er een warmere gloed aan wilt geven, dan moet je die proberen te combineren met blauwe, groene of metallic afwerkingen. Je kunt die kleuren ook toevoegen aan de hand van een likje verf. Heb je geen bakstenen liggen, maar wil je toch graag die look bereiken? Ga dan voor baksteenstrips die eruitzien als de real deal.

Ga voor een gedurfd ontwerp

Villa Loosdrecht, ARK+ ARK+ Modern Kitchen

Ben je een echte waaghals? Dan raden wij aan om te gaan voor een gedurfde look met uitzinnig patroon. Denk maar bijvoorbeeld aan het combineren van verschillende stijlen, diverse lijnen, verscheidene ontwerpen en meerder kleurenschema’s. Het liefst van al ook op tegenover elkaar liggende muren.  De meeste mensen gebruiken geometrische en botanische patronen, maar natuurlijk kun je ook jouw eigen splashback creëren door een mix-and-match van kleuren en materialen te gebruiken. We raden wel aan om het niet te wild te maken om te voorkomen dat de splashback echt te hectisch of overweldigend overkomt. Als je niet goed weet of zo’n gedurfd ontwerp iets voor je is, kun je het toepassen op de spatwand van jouw keuken. Dit is een kleine ruimte waardoor het ontwerp minder in het oog zal springen, moest het net iets te veel zijn. Als je 100% zeker bent van jouw gekozen ontwerp, kun je dat natuurlijk wel toepassen op een drukke en opvallende zone in de kamer.

Laat elke kamer er groter uitzien met een witte splashback

Als we aan splashbacks denken, dan denken we aan veel kleur en opvallende motiefjes, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Je hebt namelijk geen kleur nodig om een splashback te ontwerpen. Nee, je kunt er een echt statement van maken door bijvoorbeeld witte tegels te gebruiken en liefst met een aparte vorm. Denk maar bijvoorbeeld aan witte Hexagon tegels die een geweldige manier zijn om het moderne honingraat effect te creëren, de kamer opvallender te maken en de woning er ook ruimer te laten uitzien. 

Een moderne kamer ontwerpen? Een matte finish is een must-have!

Een fluweelachtige matte afwerking van jouw keukenachterwand is de perfecte manier om met een klein budget een modern design in jouw keuken te brengen. Je kunt de look bekomen door matte tegels te gebruiken en dit te combineren met laminaat voor een ultramoderne look kiezen. Kies je toch voor een volledige matte look? Dan raden wij aan om een paar glazen accessoires en glanzende voorwerpen in de ruimte te zetten om het licht te laten weerkaatsen. De weerkaatsing voegt namelijk kleur toe aan de kamer. 

Een speels en uniek mozaïekontwerp past perfect in elk interieur

Als je een splashback gaat ontwerpen, is belangrijk dat je niet alleen aandacht besteedt aan het algemeen ontwerp, maar ook aan de details. Niks beter om jouw ontwerpen te detailleren dan met mozaïek tegels. Deze kleine tegels zijn perfect om textuur toe te voegen aan elke splashback. Je kunt namelijk kiezen uit duizend-en-een vormen, groottes, stijlen en kleur. Hierdoor kun je die splashback volledig afstemmen op het design van de kamer en jouw wensen en smaak. Je kunt ook gerust kiezen voor meer robuust stenen of rotsen zoals die in dit voorbeeld.

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer splashback ontwerpen ontdekken? Lees dan zeker dit ideabook vol prachtige designs.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine