Planten in je Slaapkamer voor een Betere Nachtrust

Tiewen Visser Tiewen Visser
Interioforest Plantscaping Solutions Tropical style bedroom
Loading admin actions …

De urban jungle is in opmars en dat is goed nieuws, want je kamer of zelfs je huis helemaal vol planten zetten, is echt niet meer alleen voorbehouden aan de jaren 70 of een botanische tuin. Dus ja, er is goed nieuws voor mensen met groene vingers of iedereen die van planten houdt. Planten zijn bovendien geweldig om de lucht lekker fris te maken. Dus waarom zou je niet full green gaan in je slaapkamer? Hier kun je wel wat frisse lucht gebruiken als je je probeert om te draaien om een goede nachtrust te vinden. Toch kan het lastig zijn de beste planten voor slaapkamer te vinden. Om je een beetje op weg te helpen, geven we je een aantal voorbeelden van fijne slaapkamer planten. Kun jij weer heerlijk slapen! Als je een leuke kamerplanten ziet en je weet niet of die geschikt zijn als planten voor slaapkamer, vraag dan een expert of je deze naast je bed kunt zetten.

Let op, de planten op de afbeeldingen komen niet altijd overeen met de tekst. Zoek daarom altijd de plant online op als je wilt weten hoe deze er precies uitziet.

Lepelplant

De lepelplant komt uit de aronskelkfamilie, waarvan veel soorten worden gebruikt als luchtfilterende kamerplant. De lepelplant kan tegen een stootje, is gemakkelijk te verzorgen en heeft ook niet heel veel licht nodig. Daarom hebben we deze plant opgenomen in ons lijstje met goede kamerplanten.

Vrouwentong (Sansevieria)

De vrouwentong, ook wel de Sansevieria genoemd, is een hardwerkende plant die er alles aan doet om de lucht in je huis te zuiveren en te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Ideaal dus voor de slaapkamer, omdat het alle stoffen die in de lucht dwarrelen omzet in zuurstof. De vrouwentong is een woestijnplant, dus extreem veel verzorging heeft de plant niet nodig.

Gardenia

De gardenia moet je uit rechtstreeks zonlicht houden, maar houdt wel van warmte en licht. Als je in een koude slaapkamer slaapt, is het daarom niet de meest ideale plant. De plant schijnt overigens de nachtrust te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Dus hoewel er een hoop nadelen kleven aan de gardenia, nemen we hem toch op in dit lijstje.

Epipremnum aureum

Deze plant wordt ook wel de drakenklimop genoemd. De plant heeft een temperatuur nodig tussen de 18 en 24 grade. Dus wederom geen plant voor mensen die de hele winter met het raam open slapen! De plant werkt echter wel luchtzuiverend en is geen al te moeilijke plant om te onderhouden. Het is ook leuk dat je hem op kunt hangen aan het plafond, bijvoorbeeld in een hangende pot voor het raam.

Zaagcactus—Epiphyllum anguliger

Het grappige aan deze hangplant is dat de bladeren alleen in de nacht groeien. De plant is verder sowieso geen zonaanbidder en zal aan een lichte plek genoeg hebben om te groeien. Je hoeft de plant ook niet te overwateren, wat wel handig is. Alleen als de aarde droog aan begint te voelen, moet je wat water geven. Dus haal die zaagcactus maar de slaapkamer in!


Calathea zebrina

Deze plant komt oorspronkelijk uit Brazilië en ziet er prachtig uit. Hoewel de plant dus uit het zonnige Brazilië komt, is overdadig veel zonlicht echt niet nodig om goed te groeien. Daarnaast is het een plant met een luchtzuiverende werking. Het enige waar je weer rekening mee moet houden zijn het vermijden van tocht en koud. Een temperatuur tussen de 18 en 25 graden is ideaal. Ook moet je de bladeren zo nu en dan benevelen, het liefst met een ontkalkt water. Er zit dus wel redelijk wat werk in deze plant, maar daar krijg je ook een hoop voor terug!


Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat in pillen en thees zit die je moeten helpen met je nachtrust. Misschien geloof je daar niet zo in, maar de bloem heeft al eeuwen een rustgevende werking op mensen. Nadeel van deze plant? Het is meer een buitenplant dan een binnenplant, dus misschien niet zo geschikt voor je slaapkamer.

Aglaonema ‘Silver Queen’

Deze plant is luchtschuw (top voor de slaapkamer), zuivert de lucht (nog meer top) en is ook nog eens makkelijk te verzorgen. Alleen maar voordelen dus!


Nestvaren—Asplenium antiquum

Deze plant komt oorspronkelijk uit Taiwan en Japan en ziet er ook zeker zo mooi uit als de minimalistische en strakke interieurs uit die landen. De nestvaren houdt van vocht, dus houd de grond in de pot goed nattig. De plant kan bij droogte bruin worden of inkepingen krijgen. Let daar goed op.


Vioolbladplant—Ficus lyrata 'Bambino'

Deze plant heeft de naam vioolplant gekregen omdat de prachtige bladeren lijken op een viool. Zoek je een plant voor een koudere slaapkamer? Dan heb je je kandidaat nu wel gevonden. De vioolplant is het beste gebaat bij een constante temperatuur en kan heel groot worden als je hem op een correcte manier verzorgt. Dus misschien eerder een plant in een stoere pot op de grond, dan een leuk stukje groene decoratie in het raamkozijn.

Graslelie

De graslelie is een topper in lucht zuiveren en groeit als een malle. Zelfs de NASA heeft zich hierover geboden en ontdekte dat de plant meer dan 90% van de benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten uit de lucht haalt. Dus hallo schone lucht!

Bamboo Palm

Dit is de kamerplant der kamerplanten en kan enorm groeien als je ‘m goed verzorgt. Ook qua luchtzuivering zit je goed met deze plant. Vermijd direct zonlicht met deze plant en zorg dat de aarde niet te droog staat en je zit goed.

Alocasia Portadora (Olifantsoor)

Deze bijzondere plant is ondanks de tropische herkomst goed bestand tegen vorst. Uiteindelijk kan de plant groeien tot een hoogte van vier meter! Deze plant houdt echter van vocht dus je zult de bladeren moeten bespuiten. Zoals veel van de planten in dit lijstje, is de olifantsoor niet gek op felle zonnestralen.

Monstera Deliciosa

Deze te gekke plant wordt ook wel een gatenplant genoemd. De plant is niet heel lastig te verzorgen en gedijt het beste op een plek in de schaduw. De monstera is een typische luchtzuiverende plant. Ideaal voor naast je bed dus!


Bananenplant (Musa Tropicana)

De bananenplant is ook een luchtzuiverende plant. De kans dat je er bananen aan krijgt is vrij klein, maar ook qua bladeren valt er genoeg te genieten. De bladeren kunnen flink groeien, wat erg mooi staat in je urban jungle.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine