Je hele huis brandschoon binnen 3 uur!

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Helm Design by Helm Einrichtung GmbH BathroomStorage
Loading admin actions …

Het is de harde waarheid: het leven is geen Disney-film. Er zijn geen vriendelijke diertjes met een voorliefde voor het vegen van de vloer, er zijn geen geanimeerde meubels die je huis eens even een flinke poetsbeurt geven terwijl ze je trakteren op een fijne sing-a-long. Het echte leven is iets harder werken dan dat, je zult het toch echt allemaal zelf moeten doen. Nu we het toch over schoonmaakwerk hebben, hoe geweldig zou het zijn als je huis altijd geweldig schoon en stofvrij zou zijn? Jammer genoeg is het leven ook daarin bijzonder hard: er zal altijd viezigheid en stof zijn, het verzamelt zich nu eenmaal sneller dan ons lief is. Maar genoeg drama, gelukkig zijn er ook oplossingen.. en bij homify zitten we daar gelukkig niet om verlegen. We begrijpen dat je, wanneer je je werk verdeelt tussen werk, familie, vrienden en je eigen 'ik-tijd', je het liefst je tijd niet verdoet aan schoonmaakwerk. En precies daarom laten wij je nu zien hoe je in een minimale tijd een maximaal schoonmaakresultaat kunt bereiken. Laten we beginnen!

Stap 1: Voorbereiding (10 min.)

10 minuten krijg je om even je luiheid van je af te schudden en je 'game plan' op poten te zetten. Pep jezelf op, je kunt dit! Ga op zoek naar je schoonmaakgerei en zet het op (of bij) je aanrecht. Benodigdheden verschillen per keer maar ga in ieder geval voor de stofzuiger, een emmer, allesreiniger, schuurmiddel en schoonmaakdoekje en/of schuurspons. Zet je mobiel op stil zodat je niet afgeleid wordt en zet de radio maar op een zender met lekkere meezingers. Jij bent klaar voor de start!

Troep sorteren (35 min.)

Zorg ervoor dat alles in je huis een vaste plek heeft. Van kleine zaken als pennen tot grotere objecten als de weegschaal. Wanneer zaken nu van hun plek gehaald worden (wat er altijd rommelig uitziet), weet je in ieder geval waar het eigenlijk hoort. De tijd om alle troepjes op te ruimen is nu! Ga in deze 35 minuten van ruimte naar ruimte om alle zaken weer 'naar huis te brengen'. Kom je dingen tegen die eigenlijk al lang weg hadden gekund omdat ze nooit een vaste plek gevonden hebben? Nu is de tijd om afscheid te nemen. Wees rigoureus! 

Tackle de woonkamer (30 min.)

 Alle losse dingetjes terug op hun eigen plek? Top, dan gaat het nu een stuk makkelijker zijn om alles af te stoffen. Wals je woonkamer binnen. Gewapend met een stofzuiger, een stofdoek en al het andere wat jij denkt nodig te hebben om alle oppervlakken af te nemen. Vergeet je niet om ook onder de sofa en de tafels te checken? Het is de favoriete verzamelplaats van stof en vergeten pennen. Stof vervolgens alle oppervlakken even goed af. Dit kan met een droge stofdoek, maar wij hebben inmiddels ingezien dat een licht vochtige doek je een hoop werk kan besparen. Klein beetje schoonmaakmiddel of schoonmaakazijn in het water en alles ruikt ook weer super fris. Klaar met stoffen? Nu is de vloer aan de beurt. Met een mop en water met een flinke scheut schoonmaakmiddel erin zorg je dat alles blinkt als nooit tevoren.

Bonustip: Zet alle ramen open tijdens het schoonmaken, het zorgt er niet alleen voor dat alles sneller droogt, het lucht ook je huis even goed door.

Doe de keuken (40 min.)

De keuken is zonder twijfel de lastigste plek om schoon te maken. Bakken, braden en koken zorgen voor een vettige omgeving en dat vet verzamelt zich met liefde in alle kleine hoekjes en op alle oppervlakken. Ook de verschillende keukenmachines verdienen hierbij een goede schoonmaakbeurt. Zorg dat je het vuile water in je emmer inmiddels gewisseld hebt voor een schone versie en haal bovendien om je werk te vergemakkelijken een goede ontvetter in huis. Je hebt een aantal super efficiënte spuitflacons op de markt die je leven een stuk makkelijker maken. Ben je meer van de groene en milieuvriendelijke optie? Ook schoonmaakazijn, baking soda en citroen werken heel goed als natuurlijke ontvetter. 

Bonustip: bewaar het schoonmaken van je gootsteen in de keuken als laatste. Zeer waarschijnlijk gebruik je deze tot het einde, al was het maar om je vuile water weg te gooien. Een flinke dot schuurmiddel op een sponsje en ook dit onderdeel van je keuken zal glimmen als een diamant.

sla je slag in de slaapkamer (30 min.)

 Door naar de slaapkamer! Hoewel het een makkelijke klus lijkt in vergelijking met het harde gepoets in de keuken vraagt ook de slaapkamer om concentratie en doorzettingsvermogen. Zorg ervoor dat het bed, de lakens en de kussenslopen mooi schoon zijn. Vervang ze desnoods. Stofzuig vervolgens de vloeren en vergeet niet de tafeltjes, kleden of andere objecten even van hun plek te zetten. Zet ook hier de ramen open zodat de oppervlakken, wanneer afgenomen of gedweild, lekker snel drogen.

Extra homify tip: klaar met het schoonmaken van je slaapkamer? Steek een lekker geurende kaars aan of steek wat wierook op om je slaapkamer in je eigen persoonlijke lievelingsgeur te hullen. Een heerlijke nachtrust is gegarandeerd!

En dan nu: de badkamer (20 min)

Het toilet, de badkuip en de douche zijn de drie belangrijkste elementen van de badkamer. Het is tijd om ook deze eens een goede opfrisbeurt te geven. We starten met de wanden van de douche en het bad. Met een goed schuurmiddel of een speciale badkamerreiniger kom je een heel eind. Zorg dat het oppervlak volledig schoon is en schuur dan nog even de kranen schoon voor een mooi optisch effect. Check nu nog even de wc, het is een rottig klusje maar het moet toch gebeuren. Met schoonmaakhandschoenen aan is het een fluitje van een cent. 

Tijd voor het meer cosmetische werk: hangen er handdoeken over het rek? Bekijk even goed of ze nog schoon zijn, en hang anders nieuwe op. Wanneer je ze netjes ophangt oogt ook dit heel fris. 

Laatste punt ook hier is om even de oppervlakken te dubbelchecken. De spiegel krijgt nu een opfrisbeurt en ten slotte dweil je natuurlijk ook nog even de vloer.

Buiten komt ook aan de beurt (10 min)

Pak ten slotte de tuin nog even aan. Dit zal vooral voor het oog zijn, niemand zal namelijk een volledig stofvrije tuin van je verwachten. Maar dat er geen rommel rondwaart, daar kan je wel voor zorgen. Veeg dus even je stoepje goed aan, pluk even die dorre bladeren uit de struik en haal een doekje over de tuinstoelen en -tafel. 

Kijk ten slotte even of alle potten netjes opgesteld zijn. Mooie bloempotten doen een hoop voor de esthetiek van een tuin, kijk er dus even kritisch naar en verschuif ze waar nodig.

En de laatste check (5 min.)

Je schoonmaakklus is geklaard! Gefeliciteerd met deze prestatie. Het is nu tijd voor de laatste puntjes op de spreekwoordelijke 'i'. Spuit wat luchtverfrisser in de rondje of verplaats die geurkaarsjes van slaapkamer naar woonkamer om ook daar een lekkere geur te verspreiden. Het is nu tijd om de ramen keuken ook weer te sluiten, je huis is ongetwijfeld goed gelucht en kan er wel weer even tegen. Had je trouwens misschien nog wat verse bloemen in de aanbieding? Hol anders even naar de dichtstbijzijnde bloemist, nu is de tijd om je huis even prachtig aan te kleden en bloemen lenen zich daar geweldig voor. 

Zo, dat was alles wat er nodig was om je huis weer een frisse beurt te geven. Geef jezelf vooral een schouderklopje, goed gedaan. We zien je graag de volgende keer voor een nieuwe schoonmaaksessie!

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!