Keuken Spatrand: Maak er een Designstatement van met een van Deze 17 Inspiraties

Juntos Juntos
Sushant lok 2, Gurgaon, HOC DesignArch Pvt Ltd HOC DesignArch Pvt Ltd Industrial style dining room
Loading admin actions …

De ideale keuken is mooi, ruim en praktisch. Over het algemeen is de keuken een van de meest belangrijke ruimtes in het huis. Zij is vaak het centrum van het huis, de plek waar iedereen elkaar weer ontmoet. Wie kent het niet: op een huisfeest of huiswarming verzamelt iedereen in de keuken. Er zijn verschillende gedeeltes die een keuken uitmaken en die dus vormgegeven moeten worden op een manier waarop uiteindelijk alles bij elkaar past. Traditioneel is er de voorraadkamer, de opbergruimtes, het gedeelte rond de afwasbak, de ruimtes voor preparatie en het kookgedeelte.

Maar om het een geheel te laten worden, de muur te beschermen en een persoonlijke noot toe te voegen is er de spatrand.

In deze artikel gaan we ons eens verdiepen in het nut en verschillende voorbeelden hoe je dit belangrijke gedeelte vorm zou kunnen geven.

Wat is een spatrand?

Een spatrand is het vlak tussen de (hang) kasten en het werkblad dat gaat over de hele lengte van het werkblad. Anders gezegd, het is de ‘verticale verlenging van het werkblad’. Het kan of maar een paar centimeter hoog zijn, of helemaal tot de hangkasten strekken.

Het doel van een spatrand

Black Lip Herringbone Bar Backsplash for DMS Interiors ShellShock Designs Eclectic style dining room Tiles Black Black,Lip,Herringbone,Mother of Pearl,Backsplash,Bar,Florida,Mosaic,Tile
ShellShock Designs

Black Lip Herringbone Bar Backsplash for DMS Interiors

ShellShock Designs

Een spatrand heeft voornamelijk een functioneel doeleinde. Het beschermt de muur achter de afwasbak, zodat er geen waterschade ontstaat door waterspetters. Vaak wordt een groter vlak met een spatrand voorzien omwille van de vormgeving, maar ook om de muur achter het fornuis te beschermen. Niemand wil blijvende vetspetters op zijn muur, daarom werkt de spatrand ook daar uitstekend.

Installatie

Normaalgesproken wordt de spatrand samen met het werkblad geïnstalleerd. Je wilt er zeker van zijn dat het “verlengstuk van het werkblad”, zoals het soms wordt genoemd, helemaal perfect aansluit aan het werkblad. Mocht je na een tijdje erop uitgekeken zijn of om de een of ander manier toch willen veranderen, dan is het ook mogelijk om er een DIY project van te maken of een professionele keukenbouwer aan het werk te zetten.

Materialen – ceramiek tegels

Er zijn heel veel verschillende soorten tegels die gebruikt kunnen worden voor jouw spatrand. Ceramiek of porselein is er een van. Dit is een erg gewilde optie voor de spatrand omdat het goed tegen water, vuil en stof kan, makkelijk schoon te maken is en in alle kleuren en stijlen verkrijgbaar is. De kosten beginnen laag, uiteraard kun je het zo gek maken als je wilt.

Glazen tegels

Brushed Nickel Tile, Prisma Elalux Tile Modern Kitchen Iron/Steel Grey metallic,metallic tile,backsplash tile,backsplash ideas,kitchen backsplash,interior,interior decor,interior designer,interior design,kitchen design,kitchen decoration,grey kitchen
Elalux Tile

Brushed Nickel Tile, Prisma

Elalux Tile

Glazen tegels ogen elegant en uitgekiend. De glanzende eigenschap van het glas spiegelt licht en zorgt zodoende voor een lichtere keuken. Glas is niet poreus en hoeft daarom niet geseald te worden.

Metalen tegels

Metalen tegels zijn best populair op het moment. Je kunt ze vinden in alle maten, texturen en finishs. Vaak zijn ze van roestvrij staal of aluminium en worden zonder voegen op de muur aangebracht. Ze zijn makkelijk te reinigen en lijken erg professioneel. Al helemaal omdat de hele muur magnetisch is en belangrijke recepten bijvoorbeeld opgehangen kunnen worden. Spatranden van aluminium kunnen ook bedrukt worden, wat goedkoper is dan glas. Wat je ook vaak ziet is de combinatie van een metalen spatrand met veel hout.

Laminaat

Dit materiaal is niet alleen geschikt voor de vloer, maar ook voor spatranden. Het is glad en in oneindig veel motieven verkrijgbaar. De reiniging is zeer makkelijk en het is zeer duurzaam.

Marmer

Kitchen with Dining area HOC DesignArch Pvt Ltd Industrial style dining room bedroom, bathroom, interior, interior design, gurgaon, washroom, bedroom interior, interior design, Dining area, Entrance lobby, wall decor, decor
HOC DesignArch Pvt Ltd

Kitchen with Dining area

HOC DesignArch Pvt Ltd

Marmer is zeer waardevol en geliefd in keukens. Het is elegant en van oudsher graag gebruikt in keukens. Ook is dit materiaal niet poreus en zeer makkelijk om schoon te houden. Hier in dit voorbeeld zie je een marmeren plaat van één stuk, dat mooi kleurt bij de tafel. De prijs van marmer is wel iets hoger dan de anderen materialen en ook de installatie vergt iets meer kennis.

 

Baksteen

Wil je het helemaal rustiek in de stijl van onze grootouders, dan zijn bakstenen misschien wel iets voor jou. Ze zijn minder makkelijk goed schoon te houden omdat het oppervlak een beetje poreus is, maar ze maken wel een bijzonder effect in jouw keuken. Je krijgt de indruk van een landhuis keuken met ingemaakt fruit en stevig voedsel.

Stijlen

Mogelijk dat er zo veel stijlen bestaan als keukeneigenaars. Toch zijn hier een aantal voorbeelden hoe de verschillende spatranden eruit kunnen zien.

Heb je altijd graag een open keuken gewild, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Lees hier tips & trucjes voor open keukens.

Uitbeelden

Je kunt er een heel beeld mee creëren. Kies een stijl waar verschillende plaatjes van aanwezig zijn en er ontstaat een eigen verhaal. Hier is servies gekozen, een thema uit de keuken, maar je zou ook iets heel anders kunnen verzinnen. Spreek een met een interieurarchitect over mogelijke fabrikanten.

Kleurrijk

Op zijn Portugese zijn de bonte designtegels van Swish Design Works. Tegenwoordig is deze stijl heel erg modern en worden strakke keukendesigns opgevrolijkt met veel kleur en vormen. De tegels zijn inmiddels op verschillende plekken verkrijgbaar en passen vooral bij een unikleurige omgeving.

 

Rustiek

Vibrant Ceramic Tile Splashback homify Kitchen splashback,backsplash,ceramic tiles,tiles,induction hob,alessi,classic,traditional,smeg,aqua
homify

Vibrant Ceramic Tile Splashback

homify

Wil je een strakke keuken opvrolijken, maar minder bont dan de Portuguese tegels? Dan kun je ook voor bonte ceramiek tegels kiezen die niet helemaal strak zijn. Dit geeft een traditioneel en ‘van hand gemaakt’ idee en zorgt voor een wat speelse spatrand. Al helemaal als je ervoor zorgt dat de voegen niet helemaal strak zijn, maar een beetje ongelijk zijn.

Eenkleurig

Voor een schoon en passend geheel kan ook gekozen worden voor een spatrand in dezelfde kleur dan het werkblad. Hier is het in strak wit gehouden en oogt stralend. Samen met een goede verlichting kan hier zeker lekker gewerkt worden.

uni

Hetzelfde materiaal

Wil je meer een hoek creëren, dan kun je kiezen voor hetzelfde materiaal van spatrand en werkblad. Zo leg je benadrukking het geheel en vervaagt de grens tussen werkblad en muur.

Hier nog een voorbeeld van werkblad en muur in hetzelfde materiaal. Zoals je ziet, ontstaat er een mooi geheel.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!