Je magnetron schoonmaken wordt een koud kunstje met deze 12 tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Sterre Troostheide Industrial style kitchen
Loading admin actions …

Een magnetron is van onontbeerlijk belang in je keuken. Je kunt het niet alleen gebruiken om even soep op te warmen, het ontdooien van je boterhammen, groentjes te stomen of melk warm te maken voor een overheerlijk dessert. Je eten opwarmen in een magnetron is zeer gemakkelijk, maar een microgolfoven schoonmaken is jammer genoeg niet zo simpel. Of dat denk je toch. Eigenlijk is het reinigen van je magnetron eenvoudig en zeker als je deze 12 tips toepast. In dit ideabook geven we je namelijk advies mee over hoe je citroen, azijn, etc. kunt gebruiken voor het schoonmaken van je magnetron en nog zoveel meer microgolf kuistips.

Het voorkomen van een vuile magnetron

Als je het schoonmaken van je magnetron wilt vergemakkelijken, dan moet je de microgolf goed onderhouden. Gebruik steeds een microgolfovenbestendig deksel zodat het eten niet opspat en waarmee je eventuele spetters kunt opvangen. Houd de tijdsduur in het oog want als je het eten te lang laat opwarmen, dan gaat het voedsel nog meer spetteren. Daarom is het dus aan te raden om je eten altijd op een lage stand op te warmen. Probeer ook uitdroging te voorkomen door drie eetlepels water toe te voegen aan je eten. Hierdoor zal je voeding nooit uitdrogen waardoor je met minder spetters te maken krijgt.

Haal de kleine etensresten direct weg

Gebruik je de microgolf oven om je boterhammen te ontdooien? Dan moet je daarna direct de magnetron schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld een vel keukenpapier om die kruimels, spetters of andere kleine viezigheden snel te verwijderen.

Water en ammoniak bestrijden een vuile magnetron perfect

Maakt er een prachtige magnetron onderdeel uit van je keuken? Dan kun je die gegarandeerd schoonmaken door het samenvoegen van water en ammoniak. Als je die twee bij elkaar giet, dan krijg je namelijk het perfecte middel voor het reinigen van je magnetron. Vul een bakje met water en een beetje ammoniak en zet dit vijf minuten op vol vermogen in je microgolfoven. Laat het dan nog even tien minuten in de microgolf staan.

Haal alvast de azijn boven

Je kunt je magnetron gemakkelijk schoonmaken door het gebruik van azijn. Giet 150 ml water in een schaal en voeg vier eetlepels azijn toe. Zet die schaal dan in de magnetron gedurende vijf minuten op de hoogste stand. Is je magnetron zeer vies? Laat die dan nog even dicht na die vijf minuten. Daarna neem je het schaaltje eruit, net zoals het draaiplateau. Maak de binnenkant dan eenvoudig schoon met een spons of doek.

Een citroen is zoveel meer dan een stuk fruit

Wist je dat een citroen zoveel meer is dan gewoon een stuk fruit voor in je citroentaart? Je kunt het namelijk ook gebruiken als schoonmaakmiddel. Het is namelijk perfect voor het verwijderen van behoorlijk aangekoekte of hardnekkige vlekken. Meng een deel citroensap en een deel heet water samen en wrijf het over de vlekken. Door het zuur van de citroenen verdwijnen de vlekken als sneeuw voor de zon.

Je microgolfoven stoomreinigen met keukenpapier? Ja, het lukt!

Heb je thuis wat keukenpapier staan? Dan moet je dit zeker eens gebruiken voor het stoomreinigen van je magnetron. Week een stukje keukenpapier in water en leg het dan op het draaiplateau. Zet de magnetron voor een minuut op de hoogste stand zodat er stoom ontstaat. Laat de microgolfoven daarna voor ongeveer vijf a tien minuten afkoelen en gebruik dan het keukenpapier om de microgolfoven schoon te maken.

Een laagje baking soda doet wonderen

Ook met baking soda kun je de magnetron schoonmaken als een echte Homify expert. Doe wat lauw water op de vlekken in de magnetron en strooi er dan wat baking soda over. Laat het een uurtje intrekken en veeg het dan af met warm water. Je zult merken dat alle vuilresten direct verwijderd zijn.

Een vaatwassertablet dient voor meer dan het reinigen van je bestek

Je kunt je vaatwassertablet niet alleen gebruiken in je vaatwasser, maar ook voor het schoonmaken van je microgolfoven. Plaats een schaaltje met water en een vaatwassertablet op het magnetronrekje en laat de microgolf tien minuten op volle kracht draaien. Daarna kun je het vuil zeer eenvoudig verwijderen.

Een katoenen theedoek gebruiken voor het reinigen van je microgolfoven? Het kan zeker!

Het schoonmaken van je magnetron met een katoenen theedoek lukt ook zeker en vast en wel op deze manier. Zorg er wel voor dat je een katoenen theedoek gebruikt dat altijd nat is tijdens het schoonmaken. Week een theedoek in water en zet die dan op het glazen draaiplateau. Daarna moet je magnetron op een hoge stand zetten voor ongeveer vier minuten. Hou gewoon een oogje op je microgolfoven tijdens je proces zodat er geen problemen ontstaan. Na die drie a vier minuten, moet je de theedoek laten afkoelen voor ongeveer vijf tot tien minuten. Je kunt je theedoek daarna gebruiken om de microgolfoven mee schoon te maken.

Magnetronreiniger doet wonderen

Het gebruik van een magnetronreiniger is misschien voor de hand liggend, maar toch vergeten veel mensen het. Zeker omdat ze aan de meer natuurlijke schoonmaakproducten denken. Toch mag een magnetronreiniger niet ontbreken in je keuken, zeker als je te maken krijgt met hardnekkige vlekken of een zeer vieze microgolfoven. Spray de reiniger aan de binnenkant en laat het een paar seconden inwerken. Pak wat keukenpapier en veeg er de magnetron mee schoon. Gebruik daarna een vochtige vaatdoek om de binnenkant echt te doen glanzen.

Hoe het plateau en rek van magnetron schoonmaken

Natuurlijk moet je ook het plateau en rek van magnetron schoonmaken voor een kraaknette microgolfoven. Het glazen plateau kan naar alle waarschijnlijkheid in de vaatwasser en je hoeft er dus niet veel naar om te kijken. Het rek daarentegen kun je met een sopje van water en afwasmiddel schoonmaken. Voor het verwijderen van zeer hardnekkige vlekken kun je zelfs een staalborstel gebruiken.

Vergeet de buitenkant van de microgolfoven niet

Als laatste willen we je een tip meegeven over hoe je de buitenkant van je microgolfoven kunt kuisen. De buitenkant wordt niet zo snel vuil dus je moet gewoon even over de bovenkant, het bedieningspaneel en de deur met een microvezeldoek en glasreiniger gaan. Zorg ervoor dat je nooit een spons of schuurmiddel gebruikt want die kunnen krassen veroorzaken.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!