12 kleine keukens die een grote en sublieme vibe uitstralen

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Obradov Studio Small kitchens Tiles Green
Loading admin actions …

Een kleine ruimte inrichten is niet altijd gemakkelijk. Je wilt dat benauwd gevoel wegnemen, genoeg accessoires en benodigdheden plaatsen zonder dat de ruimte onoverzichtelijk wordt, en er ook voor zorgen dat de ruimte toch nog een gezelligheid uitstraalt. Een kleine keuken ontwerpen is nog net dat tikkeltje moeilijker, zeker als je die ook gebruikt als eetruimte. Je moet genoeg plaats hebben voor grote meubelstukken zoals een koelkast, fornuis, keukenkasten, etc. en dit een kleine plaats. Toch moet een kleine keuken zeker niet onderdoen voor een groter formaat en dat blijkt uit de volgende 12 designs. Met deze keukens krijg je geen beperkte ruimte, maar oneindig veel mogelijkheden!

Ga tot aan de grond

Als je maar een beperkte plaats hebt, dan is het aan te raden om te kiezen voor meubelstukken die tot aan de grond reiken. Zo heb je na het installeren van kookapparatuur en het plaatsen van de meest essentiële keukenbenodigdheden, nog meer plaats over op de kasten en aan de muren voor andere accessoires. In dit voorbeeld wordt dit op voortreffelijke wijze getoond. Er werd gekozen voor een meubelstuk waarin zowel de afwasbak als kookplaat geïnstalleerd is, net zoals drie grote kasten die tot aan de grond komen. Zo heb je plaats in en op die kasten. Ook de kleurschakering (zwart-grijs-wit) zorgt voor een stijlvolle afwerking en een vergrotend effect.

Benut alle beschikbare ruimte

Bij het inrichten van een kleine keuken, moet je ervoor zorgen dat je elke centimeter in je keuken benut en dit wordt op een prachtige manier getoond in dit design. Ten eerste werd ervoor gekozen om de keukenkasten met de kookplaat te installeren in de hoek van de keuken. Er werden ook wat planken voorzien waarop je keukenaccessoires kwijt kunt en als je dus in de hoogte werkt, dan creëer je nog meer plaats. In deze inrichting zie je ook hoe zelfs de plaats aan de muur perfect benut wordt door er kookgerei aan te hangen. De witte kleur in de keuken zorgt voor een vergrotend en licht effect.

De juiste combinatie is key

Of je dit ontwerp nu gebruikt voor op kantoor of voor in je eigen huis (dat misschien dient als home office), het is altijd belangrijk om de juiste meubelstukken met elkaar te combineren. In dit voorbeeld zie je hoe de eerste tips uit dit ideabook (werk tot aan de grond) perfect uitgevoerd worden met de mooie zwarte en houten kasten waarin je voor koffie, thee, tasjes, etc. kwijt kunt. Er werd ook een houten meubelstuk gemonteerd dat als tafel en kast dient, maar niet veel plaats in beslag neemt. Dit is omdat het grootste deel ervan bovenop de kast staat. Het is dus niet een aparte tafel in het midden van de keuken.

Werk in de diepte

We hadden het al over hoe je het beste in de hoogte werkt, maar je moet er ook voor zorgen dat je in de diepte werkt. Als je van plan bent om dit advies op te volgen, dan is een ontwerp zoals dit een must-have. Zo werd er gekozen voor een diepe afwasbak en werd ook de muur aan de linkerkant uitgediept om zo die plaats te gebruiken voor het opslaan en stockeren van keukenaccessoires en kookbenodigdheden. Dankzij de unieke tegels en de witte meubelstukken voeg je direct een open en persoonlijke afwerking toe.

Ga voor beide kanten

In de meeste keuken zie je hoe maar een kant van de keuken ingericht wordt en misschien ook nog een aanliggende muur, maar toch kan het ook anders! In dit voorbeeld werd er namelijk gekozen om bijna alle kanten van de keuken te gebruiken. Langs de ene kant werd de eetruimte gecreëerd door het ontwerpen van een hoge toog. Zo’n ontwerp is beter als je geen plaatst hebt om stoelen en een eettafel te zetten. Daartegenover zie je het kookgedeelte (dat ook volledig tegen de muur staat). Ook hier werd er weer gekozen voor keukenkasten tot aan de grond en dankzij de kleine afzuigkap heb je nog meer verticale ruimte voor het geval je ook de muren wilt inrichten.

Gebruik de juiste kleuren en materialen

Net zoals bij het ontwerpen van een woonkamer of slaapkamer is het van optimaal belang om de meest geschikte kleuren en materialen te gebruiken in de keuken. Het wordt altijd aangeraden om de muren in het wit te schilderen, te behangen of te betegelen want wit zorgt voor een open sfeer. Als je kiest voor zwarte keukenkasten, koelkast, etc., dan creëer je direct een stijlvolle vibe. Daarna kun je je fantasie de vrije loop laten, maar zorg er wel voor dat je niet teveel benodigdheden in de keuken plaatst om zo een overzichtelijke ruimte te creëren. Een snelle tip: Wil je niet veel tijd besteden aan het kuisen van je keuken? Kies dan voor afwasbare verf want je krijgt je etensresten daar zeer gemakkelijk van af.

Less is more

In dit voorbeeld zie je hoe ‘less is more’ echt tot uiting komt. Als je genoeg kasten installeert over de volledige lengte en breedte van je keuken, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid wel genoeg plaats om al je spullen kwijt te kunnen. Zeker als je het aantal keukenbenodigdheden relatief beperkt houdt. Hierdoor creëer je een mooi oppervlakte zonder spullen op je keukenkasten en krijgt de keuken direct een open uitstraling.

Vergeet de hoekjes niet

We gaven al aan dat je elke ruimte in je keuken moet benutten en dit voorbeeld bewijst dit op een wondermooie manier. Er werd namelijk geopteerd voor een groot meubelstuk dat zelfs de hoekjes van de keuken benut. Hierdoor verlies je geen kostbare plaats in de hoek. Ook hier werd er gekozen voor lange kasten en planken waarin en waarop je al de kookbenodigdheden kwijt kunt. De combinatie van blauw-wit zorgt voor een elegante afwerking.

Opgeruimd staat netjes

Dé manier om alle plaats te kunnen gebruiken, is om de keuken netjes te houden en zelfs in je kasten al de ruimte te benutten. Dit lukt zeker en vast als je je keukenkasten inricht op deze manier. Gebruik opbergvakjes in dezelfde kleur als je kast. Deze slimme inrichting zorgt voor meer opbergruimtes en een net overzicht. Dankzij de opbergvakjes zie je direct welke keukenaccessoires je hebt en welke dat je niet moet kopen en hoef je minder lang te zoeken naar het kookgerief dat je nodig hebt.

Uitschuifkasten doen wonderen

Je kunt die kastruimte nog optimaler benutten door het installeren van uitschuifkasten in je kleine keuken. Dankzij die kasten krijg je hetzelfde net overzicht als door het gebruik van opbergvakjes, maar werk je tegelijkertijd ook in de diepte van de keukenkasten. Ruimte dat je anders onbenut zou laten.

Een minimalistische stijl is perfect

Als er een stijl is waar je voor moet gaan in je kleine keuken, dan is het wel een minimalistische. Zo kun je wit combineren met andere lichte materialen zoals lichtblauw, marmeren afwerking, etc. Het is ook belangrijk om te opteren voor natuurlijk licht aangezien dit een vergrotend effect creëert. Als je geen raam in je keuken hebt, kun je ook altijd een hoge lamp of spiegels plaatsen want die zorgen voor datzelfde effect.

Ga voor een unieke keuken met een handgemaakte inrichting

Je kleine keuken echt persoonlijk maken? Schakel dan een van onze experts in voor een handgemaakte inrichting. Met zo een inrichting krijgt je keuken niet alleen een persoonlijke toets, maar kun je er ook voor zorgen dat je alle ruimte kunt aankleden door de zelfgemaakte meubelstukken op de juiste manier te schakeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zowel kasten aan het plafond als de gebruikelijke kasten op de grond of voor verscheidene haakjes en planken.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!