Inspiratie voor energieneutraal wonen!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
schipperdouwesarchitectuur
Loading admin actions …

Grote ramen in je huis, de lichten uit doen als je een ruime verlaat, energie opwekken met zonnepanelen. Het zijn kleine aanpassingen die je huis duurzaam maken en al snel zorgen voor een lagere energierekening. Wil je ook een duurzaam huis? Houd dan met een aantal dingen rekening. Zo spring je verantwoord om met water, energie en grondstoffen, maar ook met de open ruimte. En energie kun je prima zelf opwekken met een waterpomp. Maak ook bewuste keuzen en koop alleen spullen die je echt nodig hebt.

De mogelijkheden voor duurzaam wonen tegenwoordig onbeperkt. In dit Ideabook geven we je een aantal effectieve en duurzame tips!

Energie besparen met lampen

Met verlichting kun je veel energie besparen. Spaarlampen en ledverlichting gebruiken veel minder energie en produceren ook weinig warmte. Met deze lampen bespaar je tot wel tachtig procent aan elektriciteit! Heb je nog veel gloeilampen in huis? Vervang dan eerst de lampen die vaak aan zijn. 

Tenslotte nog een aantal energiezuinig tips. Zorg voor veel natuurlijk daglicht in huis met grote ramen gericht op het zuiden en plaats eventueel dakkoepels. Wat ook helpt is de lampen uit doen als je een ruimte verlaat. 

Vind je het moeilijk om een goed verlichtingsplan te maken, vraag dan een van onze professionals om advies.

Maak optimaal gebruik daglicht

De zon geeft warmte. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Als je zo veel mogelijk ramen plaatst op het zuiden, bespaar je veel op de energierekening. Gebruik om te voorkomen dat alle warmte via de ramen weer weg gaat driedubbel glas. Driedubbel isolatieglas isoleert beter dan een dubbel glas. Let er wel op dat de samenstellende delen wel van gelijke kwaliteit zijn.

De bewoners van de villa hoeven op een mooie zonnige dag in de winter de kachel niet aan te zetten. Het vele glas werkt niet alleen als een natuurlijke kachel maar maakt het huis ook heel open naar de omgeving.  De bosrijk omgeving wordt als het ware  naar binnen gehaald. 

Zonne-energie

Energie kun je prima zelf opwekken. Met zonnepanelen op je dak is het mogelijk om 3000 kilowattuur op jaarbasis te genereren. Een gemiddeld gezin gebruikt zo’n 4500 kilowattuur. Helaas zijn de subsidies op de zonnepanelen afgeschaft maar zonnepanelen zijn nog steeds de moeite waard! Je gebruikt in ieder geval schone energie en bespaart behoorlijk wat op de energierekening.

Isolatie muren

Zorg bij een duurzaam huis voor muren met een goede isolerende werking. Vroeger gebruikten mensen riet als dakbedekking. Riet zorgde voor koelte in de zomer en warmte in de winter. Riet wordt nu vooral gebruikt omdat het een mooie uitstraling heeft. Voor extra isolatie plaats je onder het riet nog dikke isolatieplaten. Is het riet toe aan vervanging, dan kan het materiaal gebruikt worden als brandstof of meststof.

Dat riet ook een heel moderne uitstraling kan hebben zie je op de foto. De kap van riet valt mooi over het huis heen en geeft de woning een sfeervolle uitstraling.

Isolatie dak

Wil je efficiënt omgaan met de energie in je huis dan moet je huis van boven tot beneden goed geïsoleerd zijn. In oudere woningen is het dak vaak niet goed geïsoleerd. En dat is jammer want warmte stijgt op en verdwijnt zo makkelijk je huis uit. Controleer eerst of er geen lekkages in je dak aanwezig zijn en laat dan isolatieplaten aanleggen. Deze zijn gemaakt van steenwol of van glaswol. Deze steenwol heeft als voordeel dat het niet prikt bij het aanbrengen en is gemaakt van vulkanisch gesteente. Een ander duurzaam en milieuvriendelijk alternatief zijn isolatieplaten gemaakt van hennep.

Duurzaam ventileren

De huizen die tegenwoordig gebouwd worden zijn zo goed geïsoleerd dat een goede mechanische ventilatie noodzakelijk is. Optimaal is zogenaamde balansventilatie die ervoor zorgt dat gebruikte lucht naar buiten wordt afgezogen en verse lucht naar binnen. Handig zijn de systemen die de warmte van de afgevoerde binnenlucht gebruiken om de aangezogen verse buitenlucht te verwarmen. Dit scheelt in ieder geval op de energierekening en je draagt bij aan een beter milieu!

Tot zover dit Ideabook met inspiratie om zelf energie op te wekken en zo veel mogelijk energie te besparen.Kijk ook eens in dit Ideabook voor meer tips voor een beter geïsoleerd huis!

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!