Je tapijt of vloerkleed met spuitverf een nieuwe look geven | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je tapijt of vloerkleed met spuitverf een nieuwe look geven

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
modern  by Alfombras Pastor S.L., Modern
Loading admin actions …

Het is heel begrijpelijk dat je na verloop van tijd op het tapijt of vloerkleed in huis raakt uitgekeken. Het kan zijn dat de kleur die het tapijt of vloerkleed ooit had is gaan vervagen of je gewoon niet meer aanspreekt. Dit wil echter niet zeggen dat je meteen naar de winkel moet rennen om een nieuwe te halen. Niet alleen gaat dat vaak weer flink in de kosten lopen, het is ook zonde om iets weg te doen wat nog niet versleten is. Gelukkig is het heel makkelijk om je tapijt of vloerkleed een nieuw kleurtje te geven. In dit Ideabook leggen we je haarfijn uit hoe je dat kunt doen.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je kunt een tapijt of vloerkleed van een nieuw likje verf voorzien. Het is uiteraard een beetje gek om met een kwast aan de slag te gaan. Daarom kun je hiervoor spuitverf gebruiken. Hoe je dan precies te werk moet gaan, leggen we je in dit Ideabook stap voor stap uit. Lees dus snel verder en geniet over niet al te lange tijd van een tapijt of vloerkleed dat er weer helemaal als nieuw uitziet.

Kies de verf zorgvuldig uit

scandinavian  by Niki Jones, Scandinavian
Niki Jones

Harlequin Cushion

Niki Jones

Het is belangrijk om de verf die je gaat gebruiken zorgvuldig uit te kiezen. Zo moet je spuitverf uitkiezen dat geschikt is voor gebruik op bekleding. Als je voor acryl of een andere verfsoorten kiest, kan het zomaar gebeuren dat je tapijt of vloerkleed na het verven rechtstreeks de prullenbak in kan. De stof kan daar niet goed tegen. Kiezen voor spuitverf is aan te raden omdat je daarmee het mooiste gelijkmatige resultaat kunt bereiken. Met een kwast en verf uit een blikje gaat dat heel erg moeilijk worden en lukt het waarschijnlijk niet om het overal even dekkend te krijgen. Houd altijd wat verdunner bij de hand om een eventuele dikke laag verf te verwijderen.

Bescherm de vloer en meubels rondom je tapijt

asian  by Green Decore, Asian Silk Yellow
Green Decore

RECYCLED SARI SILK WOOL ARABIAN MULTI RUG

Green Decore

Het is aan te raden om de vloer en de meubels rondom je tapijt of vloerkleed af te dekken met beschermfolie, zodat deze niet onbedoeld ook een likje verf krijgen. Zeker met spuitverf is het uitermate moeilijk om alleen het object van je keuze van verf te voorzien. De verf uit spuitbussen dwarrelt namelijk alle kanten op. Uiteraard is het nog beter om buiten of in een lege garage of zolderruimte met de spuitverf aan de slag te gaan. Zorg er in ieder geval ook altijd voor dat de ruimte waarin je verft genoeg kan ventileren, aangezien het niet zo lekker en gezond is om alle verfdampen continu in te ademen.

Gebruik tape om je ontwerp mee aan te geven

Het kan heel goed zijn dat je jouw tapijt of vloerkleed van verschillende kleuren wilt voorzien. Dan is nodig om vooraf te bepalen hoe dit er uiteindelijk uit moet komen te zien. Hiervoor kun je gebruikmaken van tape en een afwasbare stift. Je begint met het opmeten van de verschillende kleurvakken die je op je tapijt of vloerkleed wilt laten terugkomen. Met een afwasbare stift kun je de verschillende kleurvakken gaan markeren. Als je vooral gebruikmaakt van donkere kleuren zie je de kleur van de stift na het verven sowieso niet meer. Mocht je lichte kleuren gebruiken, dan moet de stift wel echt afwasbaar zijn. 

De delen van het tapijt of vloerkleed die je nog geen kleur wilt geven, plak je af met tape. Stel je kiest voor rood, geel en blauw. Dan begin je met de blauwe vlakken en plak je de vlakken die geel en rood moeten worden af. Als de blauwe vlakken droog zijn, plak je deze af en ga je verder met geel. Dit herhaal tot je uiteindelijk alle vlakken op je tapijt of vloerkleed een kleur hebt gegeven. Als je voor één kleur kiest is dit uiteraard allemaal niet nodig.

Verf je tapijt of vloerkleed met spuitverf

Vervolgens wordt het tijd om je tapijt of vloerkleed te gaan verven. Houd de spuitverf voor een consistente dekking ten minste 2,5 tot 5 centimeter van het tapijt of vloerkleed. Vermijd het schudden van de bus spuitverf boven het stuk dat je wilt schilderen om spatten van de verf te voorkomen. Probeer de verf zo gelijk mogelijk over het tapijt of vloerkleed te verdelen. Als de eerste laag niet goed dekt, dan breng je gewoon nog een laag aan. Net zolang tot je helemaal tevreden bent. Eventuele druppels kun je droog deppen met een doek. Dit geldt zeker voor de druppels die op het tape komen, aangezien het hierdoor moeilijker los kan laten. Werk vanaf het ene uiteinde van het tapijt of vloerkleed naar het andere. Zorg ervoor dat je volledig tevreden bent met het gedeelte dat je hebt geschilderd, voordat je weer verder gaat. Herhaal dit totdat je hele tapijt of vloerkleed een nieuw likje verf heeft.

Wacht tot de verf droog is voordat je nieuwe kleuren gaat toevoegen

Als je jouw tapijt of vloerkleed van meerdere kleurvlakken wilt voorzien, is het heel belangrijk om de verf te laten drogen voordat je met een nieuwe kleur gaat beginnen. Dit kan enige tijd in beslag nemen, maar het op de juiste manier doen zal het wachten meer dan waard zijn. Zorg ervoor dat je pas nieuwe tape aanbrengt als het deel wat je al hebt geverfd helemaal goed droog is. Als het namelijk nog niet helemaal goed droog is, kan de verf beschadigen. Dat zou enorm zonde zijn van al het werk en de tijd die je er tot dan toe al in had gestopt.

Wacht voor gebruik tot het tapijt of vloerkleed helemaal droog is

Als je tapijt of vloerkleed af is, wil je het natuurlijk zo snel mogelijk weer terug in de kamer leggen. Toch is het aan te raden om hiermee te wachten totdat het tapijt of vloerkleed echt helemaal goed droog is. Normaal gesproken dien je hier zo’n 10 uur voor uit te trekken, maar dit kan per verfsoort verschillen. Kijk daarom goed wat er op het etiket van de spuitverf staat die je hebt gekocht.

Meer weten over tapijten? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!