DIY tuinmuur, het is eenvoudiger dan je denkt! | homify

DIY tuinmuur, het is eenvoudiger dan je denkt!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Country style garden by NewLook Brasschaat Keukens Country
Loading admin actions …

Een muur van steen heeft sfeer en doet je denken aan de muren in het Engelse landschap of de tuinen van eeuwenoude Franse kastelen. Gemetselde muren kunnen ook prachtig zijn in onze stadse tuinen en het maken ervan is eenvoudiger dan je denkt. Je kan met stenen een verhoogde border maken, de tuin afschermen van een drukke weg of een aparte ruimte te creëren in de tuin. Een laag uurtje doet vaak ook prima dienst als bank of speelplek voor de kinderen.

De technieken voor het bouwen van een muur is vrij eenvoudig. Belangrijk is wel om je van te voren goed voor te bereiden. Welk materiaal kies je voor de muur? Vind je bakstenen mooi of gaat je voorkeur uit naar natuursteen. Ga voordat je aan de slag gaat met de bouw van je muur na of je een vergunning nodig hebt en of de grond in je tuin geschikt is. Verzakt je tuin heel erg dan is een muur van hout misschien wel een betere oplossing.

In dit Ideabook leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan en waar je op moet letten.

Materialen

Reken uit hoeveel bakstenen je nodig hebt om de muur te bouwen. Voor een enkele muur heb je ongeveer zestig stenen per vierkante meter nodig. Ga je een muurtje bouwen van een meter hoog en drie meter lang dan heb je honderdtachtig bakstenen nodig. Ons advies. Rond dit aantal naar boven af. Dan heb je altijd genoeg. Vind je het lastig om het aantal uit te rekenen of werk je met en afwijkende maar baksteen? Op internet vind je verschillende handige tools die je helpen om het exacte aantal stenen te bepalen.

Gereedschap

Alles valt of staat met het gebruik van goed materiaal en gereedschap. Zorg vol voldoende kant en klaar betonmortel en een emmer met water. Wat je verder zoal nodig hebt is een hamer, een beitel, waterpas en een troffel. Met een troffel speid je het cement mooi uit over de stenen. 

Klus ook veilig, want er gebeuren nog te veel ongelukken bij het doe-het-zelven. Werk met veiligheidsbril op, doe handschoenen aan en regel goede werkschoenen. Werkschoenen hebben een stalen neus en een beschermende voetzool. Mocht een baksteen op je teen vallen of je onverhoopt in een spijker stappen dan is dit niet een al te groot probleem.

De grond voorbereiden

Zelfs de kleinste muur vereist een stevige fundering. Hoe slapper de ondergrond, hoe belangrijker de fundering. De grootte en diepte van de sleuf die je voor de fundering moet graven is afhankelijk van de hoogte en breedte van je muur. Om je een idee te geven. Een muur tot één meter in hoogte vereist een greppel van een halve meter diep. Op de fundering leg je vervolgens een laag mortel aan. Heb je niet veel ervaring gebruik dan kant en klare betonmix. Hier hoef je alleen nog wat water bij te voegen. Ga je een lange muur bouwen dan kun je beter een betonmixer huren. De laag beton trek je strak met een plank hout. Neem hier de tijd voor want het is moeilijker dan je denkt.

De bouw

Breng met een troffel de eerste laag stenen aan. Probeer tussen de richtsnoeren te blijven. Zo krijg je het mooiste resultaat en bespaar je cement. Leg naast de eerste steen de volgende en ga zo door tot je aan het eind van de eerste rij bent. Vergeet niet de zijkanten van bakstenen van cement te voorzien. Heb je de eerste rij bakstenen gelegd dan ga je kijken of alles wel recht ligt. Dit doe je met een waterpas. Stenen die iets uitsteken tik je voorzichtig verder het cement in. Heb je de eerste laag stenen geplaatst dan begin je met de volgende laag. De eerste steen van de tweede laag leg je verspringend aan. Zo bouw je de muur op de juiste manier op.

Drainage

Contemporary Cottage Garden Rustic style garden by Yorkshire Gardens Rustic
Yorkshire Gardens

Contemporary Cottage Garden

Yorkshire Gardens

Je muur staat! Belangrijk is nu om je metselwerk te beschermen tegen uitdrogen. Dit kun je doen door je muur te benevelen met water. Doe dit net zo lang tot de muur geen water meer opneemt. Zo voorkom je dat je muur teveel uitdroogt en het mortel zich niet goed kan ontwikkelen.

Te veel vocht is ook weer niet goed. Regent het hard bescherm je muur dan met een laag folie. Doe je dit niet dan zal je muur binnen de kortste keren wit uitslaan! Zorg er ook voor dat water aan de voet van de muur ook goed weg kan lopen. Dit doe je met een strook grind of drainage buizen.

Alternatieven

Metselwerk is een sfeervolle en duurzame manier om een muur te maken en ook een van de meest tijdrovende en kostbare. Vind je zelf een muur bouwen een te grote uitdaging, laat het werk dan over aan een van onze professionals of kies voor een ander materiaal. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. Van hout tot gaaswerk en van wilgentakken tot een levende muur of schutting. Op de foto zie je een muur van gelijmde natuurstenen. De stenen zijn in dikte aangepast en doen niet onder voor een echte natuurstenen muur.

Heb je een houten schutting, dan is het hout door het weer van de afgelopen maanden er waarschijnlijk niet fraaier op geworden. Kijk eens in dit Ideabook wat je kan doen om  je tuinschutting klaar te maken voor de zomer.

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!