Duurzaam en ecologisch wonen: de aanpak van een Utrechtse interieurarchitect

Johan van Dijk Johan van Dijk
Rijksmonument Utrecht, MIRA Interieur & Meubelontwerp MIRA Interieur & Meubelontwerp Living room
Loading admin actions …

Je ziet de termen duurzaam, ecologisch, energiezuinig en klimaatneutraal met grote regelmaat voorbij komen op homify. Deze onderwerpen zijn nou eenmaal ‘hot topics’ en wij dragen dan ook graag ons steentje bij om je hier meer over te laten weten. De aanpak van interieurarchitect Mira Interieur & Meubelontwerp uit Utrecht is zeer de moeite waard om te bekijken, en als het even kan is die ook zeker duurzaam en ecologisch. Aan de hand de renovatie van een fraai rijksmonument in de Domstad kunnen we je laten zien hoe de plannen van Mira Nasruddin worden uitgewerkt. En daar wil jij ook vast wel een kijkje gaan nemen! 

De balans van oud en nieuw

Als je in dit prachtige pand kijkt, zie je gelijk de prachtige balans die gevonden is tussen oud en nieuw. Er is voor gekozen om het authentieke interieur (dus de muren en het plafond) wit te schilderen. Daarmee blijft het oorspronkelijke duidelijk in beeld, maar wordt ook gelijk een neutrale basis gecreëerd waar je heel veel kanten mee op kunt gaan. Een nieuwe houten vloer past op rustieke wijze erg goed bij het oude huis en dat is dan weer verder aangekleed met wat meer moderne elementen.

Moderne keuken

Het meest in het oog springende moderne element in deze woning is de keuken. Het zorgt voor een zeer aangenaam contrast met de rest van de omgeving! En uiteraard is hier aan de duurzaamheid en de toekomst gedacht: hier geen gas meer, maar een inductiekookplaat. Bij een keuken als deze is het verder belangrijk dat je het aanrecht lekker leeg laat, anders zou het moderne karakter van het geheel ook grotendeels verloren gaan. Let trouwens vanuit dit perspectief ook even op de geïntegreerde (led)verlichting. Ook erg mooi uitgevoerd!

Eclectische woonkamer

Je hebt de woonkamer net ook al kunnen zien aangezien hier sprake is van een open concept. Maar het kan zeker geen kwaad om deze eclectische ruimte nog even wat beter te gaan bekijken. Het geheel doet ‘vintage’ aan, maar is meer dan dat: rustiek, landelijk, modern en industrieel tegelijk! En dat in een omgeving die klassiek aandoet. Het blijkt wel dat Mira Interieur & Meubelontwerp heel goed weet hoe je heel veel stijlen tot een organisch, duurzaam en stijlvol geheel kunt maken. 

Zitje

Nog een close up in de woonkamer voor we ook hier verder gaan kijken. Dit zitje is prachtig gesitueerd bij de eigenlijke voordeur, die nu niet meer wordt gebruikt. Let hier even op de prachtige authentieke levensboom die boven de voordeur te vinden is. Dat geeft gelijk heel veel stijl en sfeer! Verder is het geheel leuk ecologisch aangekleed met de nodige planten. Ideaal om het klimaat in je woonkamer een beetje gezond te houden. En uiteraard mag een kleine Domtoren hier in Utrecht niet ontbreken, die zie je aan de rechterkant nog net staan.

In de slaapkamer

Ook de slaapkamer laten we je graag zien! Is het geen plaatje? Ook hier is weer de perfecte balans tussen diverse stijlen gevonden. De kleuren op de muur zijn daar ook heel erg goed op aangepast. Een zeer fraai element is de prachtige kastenwand die heel wat kleding en andere spullen kan herbergen. En ook hier is de verlichting weer op zeer fraaie wijze uitgevoerd!

Licht

Wat in dit hele huis opvalt, is hoe fraai licht het is. Ook in de slaapkamer valt dat gelijk weer op. Door heel veel wit te gebruiken wordt de lichtinval heel goed gestimuleerd. En ook dat heeft zeker wat met duurzaamheid van doen: je hebt zo minder snel verlichting nodig om de boel aan te kunnen lichten. Ben je ondertussen erg benieuwd naar nog zo'n project in Utrecht? Zorg er dan zeker voor dat je dit artikel ook niet mist!

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!