Een plattegrond lezen moeilijk? Niet met deze eenvoudige tips! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een plattegrond lezen moeilijk? Niet met deze eenvoudige tips!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
by huis van strijdhoven
Loading admin actions …

Als je je huis gaat verbouwen of je tuin gaat veranderen is het handig om een plattergrond te hebben van de ruimte die op zijn kop gaat. Je wilt immers goed zien wat er allemaal gaat veranderen. En als je je plannen uitgewerkt in een tekening ziet, kom je misschien op nieuwe ideeën omdat het toch niet zo wordt als je in je hoofd had. De keuken is zo toch wel erg klein of de garage is zo wel erg moeilijk te bereiken. Ook als je een nieuw huis koopt of een huis of tuin laat ontwerpen door een architect is het belangrijk om in het ontwerpstadium goed naar de tekening te kijken. Wil je iets veranderen dan is dat nu nog mogelijk. Als de bouw van je huis of de aanleg van je tuin begonnen is, is dat veel lastiger.

In dit Ideabook leggen we uit wat een plattegrond is en hoe je deze moet lezen. Wat betekenen de verschillende symbolen en in welke schaal is de tekening gemaakt. Wij hopen dat het je helpt om de plattegrond van je woning of tuin goed te bestuderen, zodat je tijdens de bouw niet tot vervelende verassingen komt te staan!

De plattegrond

Een plattegrond is een tekening van een verdieping van je huis vanaf de bovenkant gezien. In dit plan zie je wat de gang is, de hal de keuken, de woonkamer, de slaapkamers en hoe deze ruimtes met elkaar in verbinding staan. De deuren en de ramen herken je aan de uitsparingen met dwarsstreepjes of cirkels. In de meeste gevallen heeft de tekening een schaal van 1:100. Laat je een huis ontwerpen door een architect dan geeft dit plan je een goed idee over hoe de indeling van je huis eruit gaat zien. De tekening kan met de hand gemaakt zijn of met behulp van een computerprogramma. Veel ontwerpers werken met 3d software. De plattegrond is hiermee makkelijk om te vormen tot een realistisch beeld van je huis.

Muren en ramen

One bedroom Wee House Floor Plan Classic style houses by The Wee House Company Classic
The Wee House Company

One bedroom Wee House Floor Plan

The Wee House Company

De buitenmuren op een plattegrond herken je makkelijk aan de dikke zwarte lijnen. De lijnen voor de buitenmuren hebben meestal een dikte van 2,7 mm. De binnenmuren zijn doorgaans niet dikker dan 10 tot 15 centimmeter en zijn ook veel dunner getekend zoals je ook duidelijk op de tekening ziet. De ramen van je huis herken je aan de uitsparingen in de dikke zwarte lijnen van de muren.

Symbolen

Om een tekening makkelijk te lezen, maken architecten gebruik van symbolen. Met deze symbolen zie je waar het toilet in huis komt, de keuken is en waar je straks als je huis klaar is gaat slapen.  Ook in een plattegrond voor een tuin werken tuinarchitecten met symbolen. Een boom wordt vaak aangeven met een cirkel. Dit kan een gewoon rondje zijn maar ook een cirkel met golvende lijnen. Een groep heesters krijgt een meer grillige vorm.

Op de tekening zie je duidelijk waar het pad straks gaat lopen, op welke plek de bewoners kunnen luieren en waar de eettafel gepland is.

Deuren en openingen

Zoals al eerder uitgelegd, herken je de ramen in een plattegrond aan de uitsparingen in de muren. Ook de deuren zijn uitsparingen, maar hier staan ook dwarsstreepje of een cirkelboogje in. De begane grond van het huis op de foto krijgt als we de tekening goed bestuderen drie deuren.

Een openslaande deur herken je aan twee cirkelbogen. De bogen geven de richting aan waarin de deuren draaien.

De noordpijl

De pijl op de tekening wijst naar beneden. Dit betekent dat het zuiden aan de andere kant van de woning ligt. Zoals je ziet zijn hier ook de ramen getekend. Bij het bouwen en ontwerpen van een huis of een tuin is het belangrijk om te weten waar de zon opgaat en onder gaat. Een balkon op het zuiden is prettiger dan een balkon op het noorden waar alleen 's ochtends even een zonnetje schijnt. Ook de woonkamer wordt een stuk leefbaarder als deze het grootste gedeelte van de dag zon vangt.

Schilder je graag of ontwerp je andere dingen dan is een atelier op het noorden het beste. Ook bij het ontwerpen van een tuin is de stand van de zon van groot belang. Deze bepaalt voor een groot gedeelte waar het terras komt en de border voor de planten.

Afmetingen lezen

Een tekening maken die even groot is als de werkelijkheid is niet te doen. Dit zou betekenen dat 1 centimeter op papier 1 centimeter in de werkelijkheid is. In de meeste gevallen heeft een plattegrond een schaal van 1:100.  Bij kleinere projecten als de verbouwing van een woonkamer of een andere kleine ruimte in huis is een tekening op schaal 1:50 handig. Welke schaal de ontwerper van je tuin of huis gebruikt heeft staat op de tekening aangegeven. 

Wij hopen dat dit Ideabook je heeft geholpen bij het lezen van een plattegrond. Waar tekeningen toe kunnen leiden zie je in dit Ideabook. Hierin hebben we de mooiste woningen voor je op een rij gezet.

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!