Zo kun je een avocadoboom kweken in je eigen tuin

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
​Interieurontwerp hoeve Cortenbach, Voerendaal, Ontwerpbureau Op den Kamp Ontwerpbureau Op den Kamp Zen garden
Loading admin actions …

Kun je een avocado pit planten en er een nieuwe boom kweken? Jazeker! De avocadoboom is een fraaie plant met een sierlijk, tropisch blad. En de avocado zelf is natuurlijk ook een heerlijke, gezonde vrucht met veel vitamines en mineralen die we regelmatig in onze salades en smoothies gebruiken. De vrucht is zo populair dat sommigen zeggen dat er een tekort op komst is. De landen waar ze vandaan komen, Californië en Mexico, kampen namelijk al een paar jaar met droogte. Gelukkig kun je ook je eigen avocadoboom kweken. Maar in ons klimaat zal dat niet altijd vruchten opleveren. De plant is ook zeer decoratief in je tuin, dus gooi de pit niet weg. Je kan met de pit namelijk een andere avocado kweken als je die in de aarde steekt. Ontdek hier hoe je je eigen avocadoboom kweekt.

Over de avocadoboom

De avocado komt oorspronkelijk uit Mexico en onder de juiste omstandigheden kan de avocadoplant wel twintig meter hoog worden en kenmerkt zich door fraai, groot, groen, puntig blad. De boom moet niet te vochtig staan en ook niet te koel (onder de tien graden), want dan kan de plant sterven. In Nederland betekent dit dus dat je de plant in je woonkamer moet plaatsen en hij alleen in de zomer naar buiten kan. Je kunt hem wel in een verwarmde kas plaatsen. De avocadoboom krijgt over het algemeen pas na drie of vier jaar vruchten en sommige bomen krijgen helemaal geen vruchten.

Hoe gezond zijn avocado's?

Een avocado is vanwege het hoge proteïne gehalte en de vetten een zeer voedzame vrucht. De olie in de avocado bevat bovendien de zo gezonde en noodzakelijke Omega 3 vetten. Daarnaast bevat een avocado ook vitamine B, kalium en foliumzuur en is hij vanwege de vezels ook goed voor onze spijsvertering.

Je eigen avocadoboom planten—deel 1

Je eigen avocadoboom kweken is simpel en leuk om te doen. Om te beginnen maak je de pit goed schoon. Daarna plaats je vier tandenstokers of saté prikkers door het midden van de pit en laat je hem zo aan de bovenkant van een glas hangen met de punt naar boven. Het glas laat je tot twee centimeter van de rand vollopen met water zodat de pit het water raakt en je zet de avocado op een warm en zonnig plekje. Je geeft de avocado om de dag schoon water.

Je eigen avocadoboom planten—deel 2

Na een aantal weken (twee tot vier, maar soms duurt dit ook een paar maanden) splijt de pit open en zie je een klein plantje verschijnen. Na een tijdje komen er ook wortels onderaan de pit. Wanneer deze zo'n 10 centimeter lang zijn, kun je de avocado pit planten in een pot. Plaats de pit in een pot met aarde en na een paar maanden begint het plantje te groeien. De pit laat je voor de helft uit de aarde steken.

Plaats de plant in de grond—Deel 3

Wanneer de plant groter en steviger wordt, kun je hem in de vaste grond plaatsen of in een grotere pot. Voor de vruchten moet je wel even wat geduld hebben. Pas na drie tot vier jaar komen er vruchten aan de boom en soms duurt het ook wel zeven jaar of komen er helemaal geen vruchten aan.

Avocadoboom snoeien

Een avocadoboom ga je pas snoeien wanneer deze flink groot is. Doe je dit te vroeg dan zal dit de groei van je boompje vertragen. Wanneer de boom zo'n 60 centimeter groot is en hij ook een paar zijtakken heeft, dan kun je de boom eventueel toppen. Je knipt dan de groeipunt uit de boom oftewel het bovenste deel van de stam. Zo zal de boom wat sneller groeien, maar het is niet echt nodig want de boom groeit vanzelf ook wel.


Een extra leuke tip: Maak je eigen plantenbak voor je avocadoboom

Als je zelf een avocadoboom wilt kweken, dan zal je in het begin de pit van de avocado in een plantenbak moeten zetten. Meestal is de plantenbak een traditionele grijze, bruine of zwarte, maar wat denk je ervan om zelf eens zo'n plantenbak te maken zoals je in dit voorbeeld kan zien. Een kleurrijke plantenbak van beton is niet alleen mooi om te maken, maar zal perfect zijn voor de avocadoboom. De enige benodigdheden die je ervoor nodig hebt, zijn beton, werkhandschoenen, smeermiddel, karton, een emmer of kruiwagen, gebroken glas/glazen kralen/steentjes/schelpen en een plastic folie of zak. Je kan zo'n plantenbak gemakkelijk maken in deze stappen:


  • Maak een mal
  • Smeer de mal in met smeermiddel
  • Giet het beton in de mal
  • Laat het drogen
  • Haal de pot uit de mal


Lukt het niet om een plantenbak te maken of heb je niet echt groene vingers? Dan kan je altijd de hulp van een tuinarchitect inschakelen.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!