Zo richt je je kleine woonkamer met open keuken in

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
ECO architecten Modern Kitchen
Loading admin actions …

Een kleine woonkamer met open keuken is knus en gezellig, zeker met de naderende feestdagen. Maar toch kan het soms een hele klus zijn om zo'n kleine ruimte praktisch in te richten. Vaak plaatsen we de meubels of open keuken op zo'n manier dat de ruimte veel voller lijkt dan nodig is. Gelukkig zijn er handige tips & tricks om een kleine woonkamer met open keuken in te richten waardoor hij veel ruimer lijkt dan hij eigenlijk is. Vandaag delen we deze met je en we laten je ook wat voorbeelden zien van slim ingerichte kleine woonkamers al dan niet met open keuken. Wil je je

een woonkamer met open keuken inrichten? Doe van inspiratie op dankzij deze volgende designs!

Plaats een bar in je open keuken

Een ideale manier om je kleine woonkamer met open keuken in te richten is door er een kleine bar te plaatsen. Deze heeft verschillende functies: dineerplek, werkplek en scheiding van de keuken en de rest van de ruimte. Wanneer je weinig ruimte hebt, dan is het handig om te kiezen voor multifunctionele elementen. Zo hoef je minder meubels te plaatsen en je kunt er nog altijd alles doen wat je graag wilt doen. Je hebt misschien wel maar een half open keuken, maar je benut elke centimeter van je keuken. Vind je het lastig om zo'n bar te ontwerpen? Schakel dan zeker de hulp van een keukenplanner in.

Kies voor een onzichtbare keuken

Een nieuwe trend is de keuken die je eigenlijk nauwelijks herkent als keuken. Ideaal natuurlijk in een kleine ruimte want deze keuken valt nauwelijks op. Kies voor een keukeneiland van klein formaat en een grote ingebouwde kastenwand die niet opvalt en waarin je veel spullen kwijt kunt.

Maak een scheiding tussen de ruimtes

Wanneer je weinig ruimte hebt, is het soms lastig om alle functies, oftewel dingen die je er graag zou willen doen, toe te voegen aan je woonkamer. Een kleine, weinig opvallende scheidingswand kan dan een goed idee zijn om optisch twee verschillende delen te creëren. Ook met een keukeneiland of bar kun je deze optische scheiding prima neerzetten.

Eettafel, woonkamer en keuken ineen

We combineren verschillende functies meer en meer. Zo wordt de keuken steeds meer een woon- en leefruimte bijvoorbeeld met open haard en grote lampen. In deze open keuken is het aanrechtblad direct ook eettafel en werkruimte. Een grote opvallende lamp als blikvanger is sowieso een goed idee in een kleine woonkamer. Zo zijn alle ogen gericht op dit item en valt het minder op dat de ruimte vrij klein is. Het leidt de aandacht dus als het ware af.

Kies voor een select aantal items

Natuurlijk een logische tip dit, maar in de praktijk hebben we natuurlijk de neiging om veel te veel spullen te plaatsen in een kleine ruimte. Wanneer je een kleine woonkamer met open keuken wilt inrichten met meubels, bedenk van tevoren goed wat de key essentials zijn qua meubels en beperk je tot een select aantal items. Less is more. Kies ook liever voor een ingebouwde kast, dan voor een grote kastenwand.

De juiste locatie van je bank is essentieel

De locatie van je bank is zeer bepalend wanneer je weinig ruimte hebt en je ook graag een open keuken wilt plaatsen. Plaats je de bank ergens middenin de ruimte, dan lijkt deze namelijk direct erg vol. Plaats je bank daarom liever met de lange kant onder het raam, zoals in dit voorbeeld. Zo hou je de ruimte open en blijft er voldoende ruimte over voor bijvoorbeeld een klein keukeneiland. Dit is ook een perfect voorbeeld van hoe je een kleine woonkamer kunt inrichten. Daarbij is het ook belangrijk om niet alle meubels langs de muur te plaatsen. Je bank horizontaal onder het raam plaatsen, doorbreekt dit effect oij.

Open keuken middenin woonkamer

Wat we ook steeds vaker zien is dat de open keuken middenin de woonkamer wordt geplaatst en zo een centraal onderdeel wordt van wonen, leven en koken. In een kleine woonkamer zou je er ook voor kunnen kiezen om je eettafel voor het raam te plaatsen en de open keuken centraal in de ruimte neer te zetten. Al je spullen plaats je in een ingebouwde kastenwand. Een totaal andere manier om creatief met de ruimte om te gaan en toch alle moderne nieuwe snufjes in je huis toe te hebben staan.

Zorg voor voldoende, onzichtbare opbergruimte

Een van de belangrijkste ideeën om je kleine woonkamer met open keuken in te richten is het slim opbergen van de grote hoeveelheid spullen die je er graag kwijt wilt. Teveel losse spullen zorgt namelijk voor een rommelig en te vol gevoel. Belangrijk is daarom om voor voldoende opbergruimte te zorgen, met name in je keuken ook. In een kleine ruimte is een onzichtbare ingebouwde kast of wat nissen in de muur een beter idee dan een een grote kast of kastjes tegen de muur. Een ingebouwde kast zie je niet en laat de ruimte veel groter lijken.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!