Duşakabin temizliğinin püf noktaları

Aydin Sanli Aydin Sanli
Banyo Tadilatı, Tadilat Şirketleri Tadilat Şirketleri Mediterranean style bathrooms
Loading admin actions …

Duşakabinler oldukça uzun bir süredir banyolarımızın ve hayatlarımızın önemli bir parçası. Ağırlıklı olarak köylerde ve kasabalarda yaşayan tarım toplumunun banyo alışkanlığının, şehirlerde yoğunlaşan sanayi toplumunun gündelik duş alışkanlığına evrilme sürecinde, neredeyse simgesel denebilecek bir rol üstlenen bu basit ama etkili banyo mobilyaları, aradan geçen süre zarfında birbirinden çok farklı sayısız model ve farklı malzemelerle buluşarak yepyeni bir düzleme sıçradılar. Bugün aklınıza gelebilecek her boyutta, biçimde ve kalitede duşakabin bulmak son derece kolay hale geldi. Ancak hayatımıza giren her yeni şey gibi, duşakabinler de beraberinde birtakım gereklilikler getiriyor. Duşakabin temizliği gibi, doğru yapılmadığında nem birikmesinden ötürü küf oluşumu gibi gerek hijyen gerekse de sağlık yönünden tehdit oluşturabilecek konuları beraberinde getiren duşakabinlerin bakımı da doğal olarak belli bir özen gerektiriyor. Bu yazımızda sizler için duşakabin temizliğinde kullanabileceğiniz püf noktalarını derledik. 

Duşakabin temizliğinde temel kurallar

Öncelikle, duşakabinin banyonuzun geriye kalanıyla bir bütün olduğunu göz ardı etmeyin. Yani banyonuz temiz olmadan tek başına duşakabin temizliği hijyen açısından çok da bir anlam ifade etmez. Bu yüzden lavabo, klozet, bide, zemin ve duvarların temiz olduğundan emin olarak işe başlayın. Ardından duşakabinin iç ve dış temizliğine sıra gelecek. Duşakabinler tasarımları gereği biraz fazla kirlenen alanlardır. Zira bu kabinlerin asıl amacı nemi ve suyu banyonun geri kalanından yalıtmak ve tek noktada toplamaktır. Bunu yaparken de haliyle fazlaca neme ve suya maruz kalırlar. Duşakabin temizliğindeki en önemli kural, bu nem ve suyun bertaraf edilmesi ve herhangi bir noktada birikmesinin önüne geçilmesidir. 

Cam duşakabinlerin temizliği

Duşakabinler ilk piyasaya çıktığı dönemde henüz cam duşakabinler satılmamaktaydı. Bugünse duşakabin piyasasının oldukça önemli bir bölümünü cam duşakabinler kaplıyor. Hijyenik açıdan kimi avantajları olmakla birlikte, cam duşakabinler daha hassas olmaları ve yüksek maliyetleri gibi dezavantajları da beraberinde getiriyorlar. Cam duşakabinlerin temizliği diğer duşakabin türlerine göre nispeten daha kolaydır, çünkü sonuçlarını çok daha kolay görebilir ve kirlerin olduğu yerleri çok daha kolay tespit edebilirsiniz. Buna karşın özellikle cam kenarlarına ve köşelere dikkat etmenizde yarar var, aksi halde istenmeyen ev kazalarıyla karşılaşabilirsiniz. 

Gelişmiş duş kabinlerinde ince temizlik

Duşakabinlerin ilk çıktıkları dönemde bugüne kadar büyük gelişme kaydettiklerini ve artık pek çok farklı türde duşakabin üretildiğini belirtmiştik. Bir tür dikey hidromasajlı küvet benzetilebilecek özelliklere sahip olan ve masaj özelliği bulunan gelişmiş duşakabinler, bu alanda şimdilik ulaşılan en uç nokta olarak dikkat çekiyor. Oldukça keyifli ve konforlu bir kullanım sunmalarına karşın, bu duşakabinlerin temizliği belli zorlukları da beraberinde getiriyor. Özellikle masaj başlıklarının girintili çıkıntılı yapısı temizliği bir hayli zorlaştırıyor. Her banyo temizliğinde olmasa bile en azından ayda bir kez bu başlıkların detaylıca temizlenmesinde, kireç sökücü ile ovalanmasında yarar var. Elbette bunu yapmadan önce elektrik bağlantısını kesmeniz güvenlik açısından büyük önem taşıyor.

Duşakabinlerde zemin temizliği

Duşakabinlerde zemin temizliği en önemli konulardan biridir. Kabinle bir bütün halindeki duş teknelerini temizlemek nispeten daha kolaydır. Çünkü bunlar kolay temizlenecek malzemelerden ve buna uygun dokularla üretilirler. Ancak taş, mermer, ahşap, fayans veya başka bir tür zemin söz konusu ise, temizlik bir parça daha zor hale gelebilir. Bütün zemin türlerinde en önemli konu su birikmesini önlemektir. Duşakabininizde suyun akış yönü ve eğimi doğru değilse, su birikme sorunları oluşabilir. Böyle durumlarda maalesef en iyi çözüm bu yön ve eğimi düzeltecek bir tadilattır. Ancak bunu yapacak durumda değilseniz, her duştan sonra, biriken suları çekerek zemini kuru bıraktığınıza emin olun. Aksi halde istenmeyen nem ve küf yoğunlaşması yaşanabilir. 

Mermer zeminli duş kabinleri

Mermer, son yıllarda oldukça lüks bir malzeme haline geldi ve evlerde eskisi kadar yaygın kullanılmıyor. Bu yüzden evinizde bu türden pahalı ve şık bir malzeme varsa ona özen göstermelisiniz. Mermer zeminli duşakabinlerin diğer duşakabinlerden farkı, mermer zemine zarar vermeyecek temizlik malzemeleri kullanılması gereğidir. Aksi halde zeminde lekeler oluşabilir ve bu lekeler çoğu kez onarılamaz niteliktedir. 

Duşakabinlerde duvar temizliği

Duşakabininizin duvarları fayans, doğal taş ya da cam kaplı değilse, suya dayanıklı ve özel bir boya kullanmanız hayati önem taşır. Sıradan bir duvar boyası kullandığınız takdirde çok hızlı bir şekilde küflenme sonucuyla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Banyolar için özel üretilmiş bir duvar boyası bile bu nemli ortama ancak dayanabilmektedir. Bu yüzden en doğrusu fayans ya da benzeri bir kaplama yaptırmak, bu olmuyorsa da mutlaka neme dayanıklı boyalar tercih etmektir.

Duşakabinlerde batarya ve diğer metal aksamların temizliği

Metal malzemelerin kullanımı yalnızca banyolarda değil, ev dekorasyonuyla ilgili hemen her alanda giderek düşüyor. Düşük maliyetleri yüzünden üst segment markalar bile pek çok üründe plastik türevi ürünler tercih ediyorlar. Örneğin duş borularında pvc malzeme hızla yaygınlaşıyor. Buna karşın batarya gibi belli başlı malzemeler hala metal kullanılarak üretiliyor. Bunlar elbette paslanmaz materyallerdir ancak yine de kireç lekesi gibi belli lekeleri önlemek için düzenli temizlenmeleri gerekir. Kireç sökücüleri ölçülü bir miktar kullanarak bu lekelerin önüne geçebilirsiniz. Ancak banyonuzdaki diğer plastik aksam bu kireç sökücülerden zarar görebilir, buna da dikkat etmenizde yarar var.

Duşakabinlerde aksesuar kullanımı

Duşakabinler pek çok farklı model ve büyüklükte üretiliyor. Bunlardan bazıları lüks tüketime yönelik ve oldukça kaliteli malzemelerden ve son derece geniş boyutlarda olabiliyor. Büyük boyutlu duşakabinlerde ise çeşitli banyo aksesuarları kullanıldığını da görebiliyoruz. Siz de duşakabininizde banyo aksesuarlarına yer vermeyi düşünüyorsanız, suya dayanıklı ve kolay bozulmayacak ürünler seçtiğinizden emin olun. Ahşap gibi doğal malzemeler ağır nem altında kısa sürede bozulacak ve çirkin bir görüntü oluşturacaktır. 

Duşakabinlerde ahşap zeminler

Ahşap zeminli duşakabinlere son dönemde özellikle lüks konutlarda rastlamaktayız. Oldukça şık görünen bu uygulama, bakım yönünden birtakım zorlukları da beraberinde getiriyor. Ahşap, hiç şüphesiz fayans ya da mermer gibi doğal olarak hijyenik bir malzeme değil ve bakteri üremesine oldukça elverişli bir yapıda. Bu yüzden uygun verniklerle kaplanması, düzenli aralıklarla bakıma alınması ve en önemlisi de üzerinde su birikmesine izin verilmemesi gerekiyor.

Duşakabinlerde yüksek noktaların temizliği

Duşakabinlerin içindeki her nokta eşit derecede kirlenmez. Örneğin su gideri çevresi fazlaca kir toplarken, duvarların yüksek kesimleri suyla bile nadiren karşılaşır. Bu yüzden su sıçrama yüksekliğinin üzerinde kalan duvarları, ancak banyonun diğer duvarları temizlenirken ele almanızda, duşakabin temizliğine dahil etmemenizde bir sakınca yoktur.

Cam nasıl silinir? Cam silmenin püf noktaları yazımız da ilginizi çekebilir. 

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine