Een groenblijvende klimplant: de allerbeste tips en ideeën op een rij!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Uitzicht op de vijver, Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers
Loading admin actions …

De tuin is een plek waar jij waarschijnlijk in alle rust en privacy wil kunnen genieten van aangename zomerdagen. Hoe heb jij er voor gezorgd dat de tuin een intieme plek is waar je lekker rustig kunt zitten? Doorgaans zorgen schuttingen ervoor dat je niet vanaf je terras gelijk bij de buren in de tuin kijkt. Maar een (houten) schutting of een andere constructie is over het algemeen voor de natuurlijke ambiance in je tuin niet erg bevorderlijk. Met een groenblijvende klimplant kun je er echter voor kiezen om de randen van je tuin fraai te laten begroeien. 

Wij hebben de beste ideeën aan de hand van het werk van onze beste experts voor je op een rijtje gezet. Zowel praktische tips als fraaie aanwijzingen op het gebied van sfeer en stijl komen voorbij!

De schutting als basis

Ook al wil je misschien af van de aanblik van een schutting in je tuin zoals hierboven al omschreven, de schutting als basis heb je wel nodig voor een groenblijvende klimplant. Waar moet die immers anders op groeien? Je ziet hier een overigens zeer fraaie schutting die het voor het beeld zelfs zonder begroeiing al goed doet! 

Belangrijk voor het begroeien van de schutting is vooral wat voor soort groenblijvende klimplant je gaat gebruiken. We leggen het verschil zo uit!

Twee soorten

Bij de groenblijvende klimplanten heb je twee types plant: de zogenaamde zelfhechtende klimmers en de rankende klimmers. Eigenlijk spreekt het wel voor zich: de zelfhechtende exemplaren zetten zich met kleine worteltjes vast op een ondergrond en klimmen daarna letterlijk hun weg naar boven. De rankende klimmers kronkelen ook dat het een lieve lust is, maar hebben wel wat begeleiding en sturing nodig. 

Het huis wat je op de foto ziet is een ideale plek voor een zelfhechtende klimmer als een hedera. Die zorgt er zomer en winter voor dat dit een prachtig groen huis kan worden.

De hedera

We noemden de hedera net al. Dit is de groenblijvende klimplant bij uitstek! De bladeren van de hedera, meestal klimop genoemd in de volksmond, verliezen dus ook in de winter hun blad en kleur niet. Ideaal voor de schutting in jouw tuin! En het voordeel is verder dat dit een zeer snelgroeiende plant is. 

Als je een nieuwe schutting hebt geplaatst en je plant de hedera dan heb je al binnen een paar weken het begin van een schitterende groenblijvende klimplant.

In huis?

We hebben het natuurlijk voornamelijk over de tuin als het op een groenblijvende klimplant aan gaat komen, maar dat neemt niet weg dat we ook leuke ideeën voor binnenshuis hebben. Dit fraaie kantoor aan huis is er toch wel erg leuk uit komen te zien met zo’n fraaie groene toevoeging! Je kunt in zo’n geval ook voor kunstplanten kiezen, al is een echte plant voor het bevorderen van het klimaat in huis zeker geen slecht idee. Meer planten betekent ook gelijk meer zuurstof en dat kan de concentratie op je werk natuurlijk alleen maar verhogen. 

Bovendien zorgen die groene kleuren er ook nog eens voor dat stress minder snel kans maakt. Wat ons betreft zonder meer een win-win situatie!

Andere varianten

We zijn bij de groenblijvende klimplant in de tuin steeds uitgegaan van een schutting of een (ijzeren) rasterwerk als ondergrond om de plant op te laten groeien. Uiteraard zijn er ook andere varianten mogelijk! Wat dacht je van een gemetselde stenen muur zoals op de foto? 

Erg leuk om tussen de opstaande kolommen een rasterwerk aan te brengen dat je op fraaie wijze laat begroeien! Schitterend om dat op deze manier in een landelijke of in een klassieke tuin toe te gaan passen.

Een groene oase

Nog gewoon even een plaatje om jou lekker te inspireren! Deze tuin is een ware groene oase waar iedereen tot rust kan komen. En wederom is hier heel erg goed te zien hoe een groenblijvende klimplant, in dit geval ook weer de hedera, er voor zorgt dat je een schitterend volgroeide schutting hebt. Daarnaast is het ook gewoon een super goed idee om nog wat bomen te planten langs de randen van je tuin. 

De ruimte wordt zo optimaal benut en je hebt een tuin die ook met recht een tuin genoemd mag worden.

Onderhoud

Een groenblijvende klimplant heeft natuurlijk wel enig onderhoud nodig. Zeker de hedera kan heel snel groeien en moet daarom af en toe gesnoeid worden. Het beste is om vooral aan de bovenkant steeds de uitlopers weg te knippen. Het fijne is dan ook nog eens dat je hierbij niet gebonden bent aan een bepaald seizoen. Het enige moment waarop het af te raden valt om te snoeien is als het buiten vriest. 

Verder kun je dus altijd wel even gaan bijsnoeien! 

En wil je meer weten over snoeien en wat daar nog meer bij komt kijken? Neem dan ook bij dit artikel even een kijkje!

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!