Een vruchtbare tuin dankzij deze simpele en kostenbesparende tips

TILL BEHNE TILL BEHNE
Country estate vegetable garden, Roeder Landscape Design Ltd Roeder Landscape Design Ltd Country style garden
Loading admin actions …

Nu de winter langzamerhand plaats maakt voor de lente is het de hoogste tijd de tuin wat aandacht te geven. Want nu investeren betekent een prachtige tuin tijdens de zonnige lente- en zomermaanden. In dit Ideabook bespreken we een aantal simpele en kostenbesparende tips om het maximale uit je tuin te halen. Een van de belangrijkste dingen voor een goed groeiende een bloeiende tuin is je tuin bemesten. En dat bereik je door de grond te voorzien van goede mest. Natuurlijk kan je naar het tuincentrum en veel geld uitgeven. Maar je kan ook creatief bemesten. Lees snel onze handige, kostenbesparende en out of the box tips. Zeker omdat je deze tips ook kunt gebruiken als je een tuin hebt op je dakterras. Als je deze tricks doorgenomen hebt, schakel dan zeker eens een van de professionals in want zij weten alles af van mooie tuin en hoe je daarvoor moet zorgen.

Spit de aarde eens goed door

Wanneer je de moestuin gaat bemesten, is het aan te raden om te beginnen met de aarde eens flink door te spitten. Dat kan op verschillende manieren en met verschillende gereedschappen. Bijvoorbeeld met een hark, een riek of een schep. Voor grotere stukken grond kun je ervoor kiezen om een machine te huren. Dat kan bijvoorbeeld een tuinfrees zijn. Tijdens het losmaken van de aarde kun je meteen ook onkruid verwijderen. Waarom je aarde moet omspitten? Dit doe je omdat planten nu eenmaal beter groeien in wat losse grond dan een vaste, aangetrouwd de grond.

Maak je eigen mest van brandnetels—Waarom?

Vegetable garden witihn a country estate Roeder Landscape Design Ltd Country style garden
Roeder Landscape Design Ltd

Vegetable garden witihn a country estate

Roeder Landscape Design Ltd

Je moestuin bemesten kan op verscheidene manieren en een daarvan is het gebruik van brandnetels. Brandnetels zijn niet per definitie een fijne plant. Wie heeft zich nou niet al een keer bezeerd aan deze stekende plant. Maar brandnetels hebben ook goede eigenschappen. Zo kun je er bijvoorbeeld thee van maken. Maar het is ook een fantastische plant om je tuin mee te bemesten. Door de hoge concentratie stikstof en mineralen in de brandnetel is deze plant heel goed geschikt voor vloeibare bemesting. Veel groenten gedijen goed bij deze vorm van bemesting, vooral komkommer en tomaat vinden de brandnetelmest fijn. Maar ook fruitbomen en bessenstruiken doen het goed met deze mest.

Maak je eigen mest van brandnetels—Hoe?

Nu is de vraag, hoe maak je mest van brandnetels. Vul een emmer met brandnetels, ongeveer voor driekwart. Vul de emmer tot de rand met water. Geen deksel erop want er moet zuurstof bij kunnen. Een paar dagen laten staan, waarbij je elke dag een keer goed moeten roeren. Na ongeveer tien dagen is de gisting klaar. Vervolgens moet je het aftreksel zeven en gesloten bewaren. Als je gaat bemesten, moet je één deel van het aftreksel gebruiken en tien delen water.

Paardenmest voor bemesten van tuin—Waarom?

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, als je je tuin wil bemesten. Maar paardenmest gebruiken in je moestuin is een uiterst geschikt product om de planten in je tuin van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Paardenmest is een ideale meststof omdat het een zeer hoge voedingswaarde heeft en de structuur van de grond aanzienlijk verbetert. In paardenmest zitten onder andere stikstof, magnesium, fosfaat en kalium en daar zijn planten en bloemen dol op. Verder heeft paardenmest een hoog waterbindend vermogen, hierdoor zal de grond minder snel opdrogen. Ook het zuurgehalte van de bodem wordt verminderd. En de in de paardenmest aanwezige kiemen verwarmen de grond.

Probeer het eens met paardenmest—Hoe?

Om aan paardenmest te komen is niet zo ingewikkeld. Er bruikbare mest van maken is iets bewerkelijker. Als je verse mest krijgt moet die eerst worden gecomposteerd en dat duurt minimaal 18 maanden. Daarnaast hou je van ongeveer 100 kilo verse mest na 18 maanden nog ‘maar’ 8 tot 10 kilo bruikbare mest over. Maar dan heb je wel gratis en fantastische mest.

Strooi as van verbrand hout uit

Hou je van een vuurtje stoken op z'n tijd, of lekker barbecueën? Dan kan je de overblijfselen ook gebruiken voor het bemesten van je tuin. De as van schoon, onbehandeld hout is namelijk zeer vruchtbaar. Na verbranding is alle organische stof weg en resteren alleen mineralen. Hout als bevat veel kalium, calcium en magnesium en dat is goed voor de groei van planten. Niet voor niets steken boeren soms grote stukken land in brand om het zo weer vruchtbaar te maken. Houtas is wel zeer geconcentreerd, dus moet je het met mate strooien. Je kunt hiervoor ook altijd eens een van onze professionals raadplegen.

Of met konijnenkeutels

Ben je eerder een konijnenmens dan een paardenliefhebber? Geen probleem. Ook de uitwerpspelen van die kleine schattige knaagdieren zijn zeer goed bruikbaar als mest. Je kan de inhoud van het konijnenhok inclusief bodembedekking en hooi op de composthoop gooien en dan zal er naar verloop van tijd prima te gebruiken mest ontstaan. Vind je het allemaal teveel gedoe? Je kan de konijnen keutels ook direct op de te bemesten aarde gooien. Wel moet je ervoor zorgen dat de keutels nat blijven, anders drogen ze uit zonder af te breken. Wil je de boel iets versnellen, kun je de keutels ook begraven in de aarde. Nu heb je nog een extra reden waarom je schattige konijntjes in huis moet halen.

Gebruik gemaaid gras

Heb je een grasveld in je tuin liggen, dan weet je dat je het om de zoveel tijd moet maaien. Het gemaaide gras moet je ergens kwijt, bijvoorbeeld op de composthoop. Maar je kan met het gemaaide gras ook direct de aarde, van de bijvoorbeeld je moestuin, bemesten. Dat heet mulchen. In feite strooi je het gras rond om de planten en na een aantal weken zal het gras verteerd zijn en dienen als voedingsstof voor de planten. Let wel op dat je jonge en lage plantjes niet bedekt met het gras, daar zouden ze aan onderdoor kunnen gaan. Benieuwd hoe mooi je tuin kan worden na een beetje bemesten? Neem dan hier een kijkje. En in dit Ideabook lees je nog meer tips voor een prachtige tuin.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!