Fan van een strakke voortuin? Zo leg je hem aan!

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

Fan van een strakke voortuin? Zo leg je hem aan!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Modern Garden by Stoop Tuinen Modern
Loading admin actions …

Je wilt graag een prachtige voortuin die je elke dag weer blij maakt wanneer je thuiskomt? En je houdt van een strakke, moderne tuin die de architectuur van je woning op fraaie wijze benadrukt? Vandaag vertellen we je welke regels professionele tuinarchitecten hanteren bij het ontwerpen van een strakke, moderne tuin. Daarmee kun je zelf de perfecte voortuin met moderne look creëren. En dat hoeft helemaal niet al te strak en zakelijk te zijn, want met wat houten elementen of ronde vormen kun je heel simpel wat warmte en knusheid toevoegen. 

Wanneer je al plannen had om je voortuin aan te pakken, kijk dan zeker even mee…

Strakke lijnen & vierkante vlakken

De strakke, moderne voortuin kenmerkt zich vooral door de rechte lijnen en verschillende formaten vierkante vlakken. Hierdoor straalt deze tuin een bepaalde rust en harmonie uit en is hij ook zeer onderhoudsarm. In de verschillende vlakken zien we vaak slechts één soort beplanting. Dat draagt bij aan het harmonieuze en rustige beeld. En wil je een wat minder strak beeld? Dan kun je bijvoorbeeld wat wilde siergrassen in deze vlakken plaatsen. 

Symmetrie, ritme en herhaling

Symmetrie werkt altijd goed bij moderne, strakke tuinontwerpen. Bijvoorbeeld door wat vakken naast elkaar te plaatsen met Buxus haagjes eromheen en een klein boompje of bepaalde soort beplanting in het midden. Deze symmetrie, ritme en herhaling zorgen voor een mooi harmonieus en rustig beeld in je voortuin. Bovendien is het ook een genot om naar te kijken, zeker wanneer er ook de nodige variatie is zoals in dit voorbeeld.

Materialen & kleuren

Om de rust en harmonie te bewaren zien we een zeer beperkt aantal materiaalsoorten en kleuren in de strakke moderne tuin. Vaak zien we er grote gladde materialen zoals beton, staal, grind, glas, hout of leisteen. Qua formaat tegels wordt vaak gekozen voor grote tegels die bijdragen aan de eenvoudige look in deze tuin. Een mix van beton, tegels en grind wordt veel toegepast in de strakke voortuin. Ook het aantal kleuren is beperkt: zwart, wit. roomkleur, grijs en groen. Soms worden bewust aardetinten gebruikt om wat meer warmte en sfeer toe te voegen aan de tuin.

Zorg voor een fraaie entree

De belangrijkste functie van je voortuin is natuurlijk een toegankelijke entree naar je woning. Daarom is een fraaie en functionele entree zeer belangrijk. Richt je dus niet alleen maar op de planten en bloemen en het ontwerp maar zorg er dus ook voor dat je woning goed toegankelijk is (ook voor fietsen) en besteed aandacht aan deze entree bijvoorbeeld door er zoals hier een fraai hoogteverschil aan te brengen met een trap. Dit zorgt voor extra diepte in je kleine tuin. 

Hoe breng je warmte en balans in je strakke tuin?

Soms kan je strakke tuin wat al te zakelijk of kil zijn. Daarom is het een goed idee om de strakke lijnen te doorbreken met een rond of glooiend element voor de nodige speelsheid en balans in het lijnenspel. Ook kun je warmte toevoegen door middel van hout en of aarde- of terracotta tinten in je tegels of een mooie grote ronde aardetint pot. 

Hou rekening met de stijl en architectuur van je woning & je buren

Modern Houses by Kabaz Modern

Belangrijk is ook om je tuin af te stemmen op de stijl en architectuur van je woning. Bij een boerderij kan een grindterras of leiboom fraai zijn of traditionele planten als Lavendel of Hortensia. Verder is het ook belangrijk om even te kijken naar de rest van de straat. Natuurlijk wil je graag je eigen persoonlijke stijl neerzetten, maar zorg er wel voor dat je je ontwerp enigszins afstemt op de tuinen in de rest van de straat. Zo ontstaat een meer samenhangend en harmonieus beeld.

Strakke voortuin met oprit

Ben je de eigenaar van een oprit of parkeerplek voor je auto zorg er dan voor dat je deze integreert in het totale tuinontwerp. Dit kun je doen door dezelfde soort tegels, materialen en kleuren te gebruiken voor je oprit. Zo lijkt het alsof deze een logisch onderdeel vormt van je tuinontwerp.

Stem het ontwerp af op de hoogte van je ramen

Bij het uitkiezen van de planten voor je voortuin hou je rekening met de hoogte van je ramen en gevel. Je wilt je prachtige gevel natuurlijk graag extra benadrukken met de juiste soort planten. Ook wil je voorkomen dat de planten de lichtinval in je huis blokkeren. Kleine borders onder je raam zijn een goed idee en zorgen voor een aantrekkelijk beeld.

Bakken passen goed in de sfeer

Met witte bakken op een andere kleur ondergrond kun je een mooi accent creëren. Zo kun je wat vrolijk groen of kleurrijke bloemen aan je tuin toevoegen en toch de strakke uitstraling behouden.

Planten strakke voortuin

Evenals het materiaal is ook het aantal soorten planten in de moderne strakke tuin beperkt. De ritmiek en herhaling zorgt daarbij voor een duidelijke structuur. Het aantal soorten planten en de planten worden gegroepeerd geplaatst wat bijdraagt aan de rustige uitstraling. Planten als buxus, hortensia, grassen, lavendel passen goed in deze tuin. Door de beperkte hoeveelheid planten is deze tuin ook zeer onderhoudsarm. Verder vinden we er ook klimop, rozen, taxus en kleine boompjes in de strakke voortuin. 

Een fontein of vijver

Industrial style garden by BMT Industrial
BMT
BMT

Heb je voldoende ruimte in je voortuin? Dan zou je ook een fontein of kleine vijver kunnen toevoegen. Dit is ook een kenmerkend element van moderne tuinen. Water draagt bij aan de sfeer van de moderne tuin en een gevoel van rust, stilte en sereniteit. Steeds vaker vinden we deze vijvers ook direct aangrenzend aan de voor- of achterzijde van de woning.

Strakke voortuin voorbeelden

Om nog wat meer ideetjes op te doen hoe je je strakke voortuin kunt inrichten hebben we wat fraaie voorbeelden voor je verzameld. 

Industrial style garden by BMT Industrial
BMT
BMT

Industrial style garden by BMT Industrial
BMT
BMT
Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!