Dekorasyonda niş kullanımı ile ilgili farklı tarzlarda örnekler

Meral Eser Meral Eser
homify Modern Living Room
Loading admin actions …

Ev dekorasyonunda niş kullanımı, geçmişten günümüze süregelmektedir. Çok eski zamanlarda duvar kalınlıkları daha fazla olduğundan, oluşan derinlik niş kullanımına ayrılırdı. Günümüzde duvar dekorları hem dekoratif amaçlı hem de işlevsel amaçlı kullanılmaktadır. Duvar nişleri kullanım amaçlarına göre farklı türlerde dizayn ediliyor. Zemin alanından tasarruf etmenizi sağlayacak bir depolama alanı olarak dolap ya da raf sistemleri için kullanılabilir. Sanatsal objelerden heykel eserleri ya da biblolar, sergilenmesi amaçlanan objeler için özel olarak dizayn edilebilir. 

Duvar dekorlarını işlevsel hale getirmek için kullanım ihtiyaçlarına göre farklı ebatlarda nişler tasarlayabilirsiniz. Eğer ev dekorasyonunda duvar nişi kullanmak istiyorsanız, bu iş için duvar kalınlığı ölçülerini almanız gerekir. Özellikle ince duvarlar için niş kullanımını kolaylaştıracak bir şekilde duvar kalınlaştırılır.

Duvar nişi kullanımına uygun bir duvar kalınlığı oluşturulduğunda nişe ebatları ve kullanım amacı belirlenir. Ayrıca bu iş için uygun paneller kullanarak sonradan bir duvar nişi dizayn edebilirsiniz. Betopan, alçıpan ya da ahşap levhalar kullanılarak amaçlanan niş derinliği ve yüksekliği doğru ve ölçülü bir biçimde tasarlanır. Duvar nişleri hakkında fikir vermesi açısından profesyonellerin bazı çalışmalarını bir araya getirdik, ilham veren fikirler bulabilirsiniz.

Fonksiyonellik

Asma tavan uygulamalarıyla beraber amaca göre panellerle duvar dekorları oluşturabilirsiniz. Simetrik unsurlarla duvarlarda objelerin sergilenmesi amaçlanan duvar nişleri dizayn edilmiş. Paneller TV ünitesi için ayrılan alanda endirekt aydınlatma sistemleri kullanılarak son derece şık bir dizayn oluşturulmuş. Özellikle oturma odaları atmosferine sıcaklık katan ışıklandırma unsurlarıyla niş kullanımı dekoratif amaçlı göze hitap ediyor. Modern çizgilerle dizayn edilen bu oturma odası dekorasyonu, Niyazi Özçakar İç Mimarlık imzası taşıyor.

TV ünitesi için niş uygulaması

Salonlara şıklık katan duvar dekorları için zemin alanından tasarruf etmenizi sağlayacak bir model. TV üniteleri için niş kullanımı sıklıkla yapılmaktadır. Derinlik için ayrılan alanda açık raf kullanımı ile objelerin sergilenmesi söz konusu olabilir. Dekoratif amaçlı sergilenen sanat eserleri ya da objeler, şık ışıklandırma unsurları ile göze hitap ediyor. Spot aydınlatma sistemlerinin yanı sıra LED aydınlatma ünitelerini duvar nişleri için kullanabilirsiniz. Son derece şık ve göz alıcı bir dekorasyona sahip bu salon modeli, Ezgi Aydoğdu İç Mimarlık imzası taşıyor.

Dekoratif nişler

Natürel renk tonlarıyla nötr gri tonlarının bir araya geldiği dekorasyonda modern çizgiler kullanılmış. Son derece sade ve basit tasarımıyla üç adet dekoratif niş oluşturulmuş. Burada duvar dekorlarını dekoratif amaçlı daha şık hale getirmek için objeler sergileniyor. Simetri unsuruna uygun tasarlanan nişler, aydınlatma üniteleriyle ön plana çıkıyor. HEBART Mimarlık imzası taşıyan bu salonda kahverengi ve bej tonlarıyla nötri gri tonlarının uyumu göze hitap ediyor.

TV ünitesi için niş oluşturulması

Burada gördüğünüz örnekte TV ünitesine ayrılan bir alan için uygun bir niş dizayn edilmiş. Elektrik tesisatı için ihtiyaç duyulan bağlantılar kuruluyor ve duvar zemini kaplaması için taş kaplama kullanılarak son derece şık hale getiriliyor. Gerek taş kaplama malzemesinin dokusunu ön plana çıkarmak, gerekse endirekt aydınlatma üniteleri ile dekoratif bir görünüm kazandırmak açısından son derece şık bir uygulama olmuş. Lens İnşaat imzası taşıyan bu örnekte niş uygulamasının TV ünitesi yerleştirilmeden önceki halini görmektesiniz.

Şık ışıklandırma unsurlarıyla öne çıkan nişl​er

Işıklandırma, bir evin tüm atmosferini değiştirebilir. Duvar nişleri dizayn edilirken, dekoratif bir görünüm oluşturmanızı kolaylaştıracak en önemli unsurlardan biri de aydınlatma üniteleridir. Eğer siz de duvar nişlerinde objeler ya da aile fotoğraflarını sergilemek istiyorsanız, buna uygun spot aydınlatma ünitelerini kullanarak ışıklandırabilirsiniz ve daha şık hale getirebilirsiniz. HEBART Mimarlık imzası taşıyan bu salon, klasik stil çizgilerle dizayn edilmiş.

Raf sistemleri için niş uygulaması

Duvar dekorlarını beğenilerinize hitap edecek objeler, karakteristik özellikler katacak sergi alanları ya da kitaplarınız için kullanabilirsiniz. Kitaplarınızı muhafaza edebileceğiniz raf sistemleri için de bir duvar nişi dizayn edebilirsiniz. Böylelikle eşyaların kapladığı zemin alanından tasarruf edebilirsiniz. İdea Mimarlık tarafından dizayn edilen bu oda, akılcı çözümlerle alan tasarrufu sağlamak isteyenlere ilham verebilir.

​Yatak başı için fonksiyonel amaçlı niş tasarımı

Niş kullanımı, özellikle kullanıcı ihtiyaçlarını muntazam karşılayacak şekilde önem arz eder. Yatak odaları için ihtiyaç duyulan loş bir ışıklandırma ya da dingin atmosfer oluşturacak lamba alternatifleri için duvar nişleri uygundur. Başucunuzda durmasını istediğiniz kitaplarınız için bir duvar nişi oluşturabilir, okuma lambalarını pratik bir biçimde burada dizayn edebilirsiniz. Niyazi Özçakar İç Mimarlık imzası taşıyan bu yatak odası dekorasyonu, son derece modern ve şık bir tasarıma sahip.

Sergilenmesi amaçlanan objeler için nişler

Niş modellerini sanatsal objelerden fotoğraflara birçok objeyi sergileme amaçlı dizayn edebilirsiniz. Objelerin toz almasını önleyecek cam kapaklar dizayn edebilir, sergileme alanındaki sanatsal objeleri ön plana çıkaracak aydınlatma ünitelerini kullanabilirsiniz. Aykuthall Architectural Interiors imzası taşıyan bu proje, ayrıca koleksiyonerler için duvar nişleri uygulaması oluşturmada fikir verebilir.

Ahşap ve alçıpan niş modelleri

Ahşap niş modelleri ya da alçıpan lehvalarla bir duvar nişi oluşturabilirsiniz. Dekoratif aksesuarların sergilenmesi için duvar nişleri muntazam bir duvar dekoru oluşturmanızı kolaylaştırır. Obje ve aksesuarların sergilenmesi için duvar nişleri oluştururken bu alanları duvar renginden farklı bir renge boyayarak ön plana çıkarabilirsiniz. Ayrıca ahşap kaplama ya da taş zemin kaplama alternatiflerini kullanarak duvar nişlerinde kullanılacak aksesuarları ön plana çıkarabilirsiniz. İndeksa Mimarlık imzası taşıyan bu projede modern stil döşenen ve şık ışıklandırma unsurlarıyla sıcak bir atmosfer oluşturulan oturma odası görmektesiniz.

Niş kullanımının avantajları

Özellikle küçük ya da dar odalar için alan tasarrufu yapmanızı sağlar. Zemin alanından yer kazanmak için birçok yöntem mevcuttur. Duvar nişleri hem depolama alanı için zemin alanından kazandırır hem de duvar dekorlarını şık hale getirmenizi kolaylaştırır. 50GR Mimarlık imzası taşıyan bu projede ise, çalışma alanı için son derece işlevsel kullanımı olan bir duvar nişi görmekteyiz. Daha fazla depolama alanına yer açmak istiyorsanız tavana kadar uzanan raf sistemleri ile duvar nişlerini işlevsel amaçlı kullanabilirsiniz. Ayrıca, homify'da iç mimarlar sekmesine tıkladığınızda farklı kategorilerde profesyonellerin çalışmalarına göz atabilir, firmalarla bağlantıya geçebilirsiniz.

Duvar nişi maliyeti

Niş üniteleri maliyeti ebatlara göre değişmektedir. Yine de fikir vermesi açısından bir duvar nişi maliyetine göz atarsak; bir TV ünitesi için niş uygulaması fiyatları yaklaşık olarak 1500-2000 TL üzerinden başlayabilir. Yalnızca küçük bir niş oluşturmak ya da küçük bir alanda raflar oluşturmak istiyorsanız eğer fiyatlandırmalar 500 TL üzerinden başlayacaktır. Uygulama firmaları ile yapacağınız pazarlık maliyeti değiştirebilir. Aynı zamanda dönemsel fiyat güncellemeleri maliyeti değiştirmektedir. Uygulanacak alan ve ebatların yanı sıra, niş ünitesinde kullanılacak malzeme kalitesi çeşitlerine göre fiyatlandırmalar artabilir ya da azalabilir.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca 'Küçük oturma odası dekorasyonu için yaratıcı fikirler' yazımız da ilginizi çekebilir.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine