Met dit schoonmaakschema ben je zo klaar met schoonmaken!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Villa Borkeld, reitsema & partners architecten bna reitsema & partners architecten bna Living room
Loading admin actions …

Wie houdt er nu van schema's en plannen? Wij in ieder geval niet. Maar soms is het oh-zo-handig om een lijstje of planning te hebben. Al was het alleen maar om te onthouden wat je nu ook alweer wanneer moest doen. Want ja, er zijn zoveel dingen die we moeten doen dat ons hoofd soms overuren maakt. En dan is het wel zo handig wanneer deze zijn ingepland in je elektronische kalender en je een checklist hebt met wat je ook alweer moest doen. Dat bespaart je nadenken. Vandaag hebben we het perfecte schoonmaakschema voor je. Daarmee hou je je huis moeiteloos stralend schoon (of geef het aan je schoonmaakster… )

Schoonmaakschema voorbeeld huis

Dit schoonmaakschema voor thuis is opgesteld aan de hand van eigen ervaring maar ook door naar online voorbeelden te kijken en naar de lijstjes van thuiszorg. Je kunt deze voorbeeld schoonmaakschema’s voor thuis zelf aanpassen en kopiëren. Zo kun je ze gebruiken in de Checklist App of kun je een schoonmaakschema in Excel maken en uitprinten. Of gebruik het als schoonmaakschema voor je schoonmaakster!

Schoonmaakschema per dag

Dit doe je elke dag even:

* Ruim kleine spullen direct op. Dat gaat vaak in ene moeite door en scheelt je heel veel werk aan het eind van de week.

* Maak in de ochtend direct even je bed op en hang je dekbed een paar keer per week buiten om te luchten

* Maak je keuken, kraan, koffiezetapparaat, keukentafel en aanrecht elke dag even schoon met een doekje dat je regelmatig wast en plaats je vaat direct in de vaatwasser. Spoel deze even om de paar dagen kort wanneer je hem weinig gebruikt

*  Plaats je bonte was direct in de machine (witte in de mand) en zet hem direct aan wanneer hij vol is

* Maak de douche even droog met een trekker en handdoek om kalkaanslag te voorkomen en plaats van chloor in de WC en reinig deze even met doekjes die je daar neerlegt om hem weer crispy fris te maken

* Ruim je rondslingerende kleding op

Schoonmaakschema per week

En wekelijks doe je het volgende:

* Maak je bed elke week op en laat je matras en dekbed even luchten voordat je het weer opmaakt

* Je stofzuigt overal (ook onder en achter meubels) en dweilt de harde of houten vloeren ook even (hout alleen met water)

* Neem al het stof af met een speciale plumeau of microvezel doek en reinig de deurklinken

* Haal even een doekje over je fornuis, binnenkant van je koelkast, kastfrontjes en aanrecht

* Natuurlijk maak je de WC's schoon en de douche, je wastafel en spiegel

* Geef je planten water en verschoon de kattenbak of kooi van je huisdier

* Vervang de vuilniszak en maak je afvalbak even snel schoon 

* Vervang je theedoek, handdoek en vaatdoekjes

Vind je dit allemaal wat veel, kies dan elke dag een activiteit uit en verdeel ze ook over je huisgenoten! Gedeelde smart is halve smart. Je kunt ook kiezen om elke week een ruimte grondig te aan te pakken en voor de rest alleen even te stofzuigen en de WC en douche te reinigen wanneer je weinig tijd hebt.

Maandschema

* Maak de tegels in je WC en badkamer schoon en je douchegoot en kijk of alles goed doorloopt. Zo niet dan vind je in dit artikel alle informatie om je doucheputje te ontstoppen

* Maak de koelkast goed schoon en gooi alles wat over de datum is weg

* Ruim je kledingkast op en maak je wasmachine en vaatwasser schoon en reinig de filters

* Laat je bed even goed luchten en draai je matras om zodat je alle kanten van je matras gebruikt (dan gaat deze langer mee)

* Lamellen en luxaflex afstoffen

Kwartaalschema

* Maak je fornuis goed schoon en ook je afzuigkap, oven en magnetron. Reinig je keukenkastjes van binnen en ontkalk je koffiezetapparaat en waterkoker (en je douchekop)

* Zeem alle ramen aan de buitenzijde. De ramen aan de binnenzijde hoef je iets minder vaak te doen

* Maak je afvalcontainer schoon en reinig je kleden, deurmat en bankbekleding in je woonkamer indien nodig

* Was je dekbed en kussens

* Was je auto en zuig hem van binnen uit

Grote schoonmaak

Verder doe je eenmaal per jaar de grote schoonmaak. Tijdens deze uitgebreide schoonmaakbeurt doe je alle overige schoonmaakwerkzaamheden. Denk daarbij aan de deuren en radiatoren schoonmaken, gordijnen wassen, ragebollen, randen en plinten etcetera. In dit artikel vind je een compleet overzicht van de grote schoonmaak. kopieer hem nu—de checklist voor de grote voorjaarsschoonmaak.

Inspiratie—tip: een krijtbord

Houd jij niet van elektronische kalenders of ben je bang dat je het schoonmaakschema weer zal vergeten? Dan kun je ervoor kiezen om jouw schoonmaak schema ergens op te schrijven. Je kunt er een schoonmaak rooster van maken, zoals je vroeger op school jouw rooster maakte. Dit kan dus uiteraard op een papiertje, maar waarom maak je het niet onderdeel van jouw interieur? Op die manier voldoet het aan twee eisen tegelijkertijd: je hebt de lijst altijd zichtbaar en voegt een onwijs leuk element toe aan jouw interieur. Dit kan zoals in de foto op een hele muur of bijvoorbeeld op een krijtbord. Dit is ook handig als je het schoonmaakschema voor jouw schoonmaakster neerschrijft. Op een krijtbord kun je altijd nog iets veranderen of toevoegen. Kijk eens naar voorbeelden van huishoudschemas of contacteer een interieurarchitect en laat je inspireren!


Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine