Tips tegen zilvervisjes: weg met die vervelende beestjes!

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

Tips tegen zilvervisjes: weg met die vervelende beestjes!

Johan van Dijk Johan van Dijk
 Gastronomy by Ien Interieurontwerp Advies Projectbegeleiding, Asian
Loading admin actions …

Zilvervisjes zijn van die kleine beestjes die je het leven behoorlijk zuur kunnen maken. Niet dat het direct een bedreiging vormt voor de volksgezondheid, maar het is gewoon niet fijn om al die kleine beestjes in je huis te hebben. Juist om die reden hebben we een aantal tips tegen zilvervisjes voor je op een rij gezet. Op een eenvoudige en doeltreffende manier kun jij er straks voor zorgen dat je geen last meer hebt van zilvervisjes. En wat we ook doen is je even meer bekend maken met het fenomeen van het papiervisjes. Met grootmoeders tips tegen zilvervisjes gaan we er zeker uitkomen en heb jij geen professional meer nodig om de diertjes te verdrijven!

Ventileren!

Zilvervisjes houden van een vochtige omgeving. Dat is dan ook de reden dat je ze doorgaans aantreft in of in de buurt van de badkamer, wc of keuken. De vochtige habitat staat deze ongewenste huisgenoten van jou wel aan. Maar een van de belangrijkste tips tegen zilvervisjes kan er voor zorgen dat ze al snel hun biezen pakken en dat is ventileren. Hoe meer jij de ramen open zet, hoe droger je huis wordt en hoe minder de zilvervisjes zich nog thuis gaan voelen. Vochtvreters willen ook erg goed helpen om de kans op zilvervisjes te verminderen.

Laat geen eten slingeren

Eten en etensresten zijn een welkome maaltijd voor zilvervisjes. Zorg er dus voor dat je geen eten laat slingeren! Ruim dus altijd je eten op of dicht het goed af. En denk er goed om dat je die kruimels op de tafel verwijderd, want dat is zeker een van de belangrijkste tips tegen zilvervisjes! Trouwens, ook ander ongedierte (denk aan muizen) kan op etensresten af gaan komen, dus dit zijn niet alleen maar tips tegen zilvervisjes, maar ook tegen ongedierte in het algemeen.

Het papiervisje

Pak je wel eens een boek uit de boekenkast en is die wat beschadigd en kom je er een verdwaald zilvervisje in tegen? Je hebt dan naar alle waarschijnlijkheid te maken met een papiervisje. Dit beestje is nou verwant aan het zilvervisje, maar houdt zich ook op meer droge plekken prima staande.

Hoe kun je deze dan bestrijden als de tips tegen zilvervisjes niet afdoende zijn? Je zou boeken en tijdschriften luchtdicht op kunnen bergen, maar een ander oud middeltje kan ook uitkomst bieden: bekleed een oude glazen pot met papier en als het papiervisje er op gaat klimmen en er in valt, is de kans groot dat die niet meer kan ontsnappen. Dit komt omdat zowel zilvervisjes als papiervisjes moeite hebben om tegen gladde oppervlaktes omhoog te klimmen. (Daarom vind je ze vaak ‘gevangen’ in een badkuip of douchebak!) Verder is een bepaald soort huisspin ook een vijand van het papiervisje en heb je een kans dat die ze met enige regelmaat opeet.

Behang

Zowel zilvervisjes als papiervisjes kunnen zicht tegoed gaan doen aan jouw behang. Jij zit er vast niet op te wachten dat jouw zorgvuldig uitgezochte muurbekleding door deze diertjes aangetast wordt. Een van onze tips tegen zilvervisjes is dan ook om er voor te zorgen dat de naden van jouw behang strak zijn afgewerkt. Als de verschillende banen naadloos op elkaar aansluiten, dan maken zilver- en papiervisjes ook hier geen kans.

Kieren en gaten dichtstoppen

Net zoals bij het behang dat naadloos aan moet sluiten, is een van de andere tips tegen zilvervisjes om alle andere kieren, gaten, naden en alles wat daarop lijkt in je huis dicht te gaan stoppen. Zoals je je voor kunt stellen is dit zeker in de meer natte ruimtes van groot belang. Als je dat niet doet dan kun zorgen voor een vrij permanent onderkomen voor beestjes: zilvervisjes kunnen namelijk met gemak tussen de 2 a 8 jaar oud worden! Ga dus snel even kijken waar kieren en gaten te vinden zijn in die muren van je huis: gebruik hiervoor een goede kit of lijm.

Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

Net zoals bij het bestrijden van ander ongedierte en ongewenste indringers in je interieur kunnen we je als tips tegen zilvervisjes ook meegeven om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Voor het milieu in je huis kan dit namelijk schadelijk zijn. Gebruik liever natuurlijke middelen: leg een halve appel of aardappel in een plastic zakje en gebruik dit als een soort lokdoosje. Zitten de beestjes er eenmaal in? Sluit dan de zak en gooi deze weg. Wat gipspoeder op een al dan niet vochtige doek kan ook voor papiervisjes z’n werk gaan doen.

Genieten van een schoon huis

scandinavian  by Koho, Scandinavian

Als je toch eenmaal bezig bent om al die tips tegen zilvervisjes in de praktijk te brengen, ga dan ook gelijk even lekker schoonmaken. Zo kun je straks optimaal genieten van een schoon huis waarin deze beestjes geen kans meer maken. Plof na al die drukke werkzaamheden maar lekker op de bank neer!

 Houses by Casas inHAUS, Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!