Een moestuin op je balkon maken: 15 onmisbare tips

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

Een moestuin op je balkon maken: 15 onmisbare tips

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Modern Terrace by House of Green Modern
Loading admin actions …

Heerlijk geurende oregano, basilicum en tijm van je eigen balkon? Daarmee worden je maaltijden natuurlijk zeker een feestje. Maak kun je ook een makkelijk te onderhouden moestuin maken op je kleine balkon? Jazeker? Daarvoor moet je de ruimte op je balkon natuurlijk wel zo slim mogelijk inrichten. Ook zijn niet alle groentes geschikt voor je balkon. Sommige soorten nemen namelijk heel veel ruimte in beslag of hebben juist een wat meer schaduw en vocht nodig. Vandaag vertellen we je hoe je heel simpel zo'n makkelijke moestuin aanlegt op je balkon.

1. Langs de muren en rand

Wanneer je alleen maar een balkon en geen tuin hebt dan is het natuurlijk fijn om daar een mooie groene en knusse plek van te maken. Plaats daarvoor bijvoorbeeld houten vlonders of composiet planken (die zijn van kunststof maar lijken op hout en gaan veel langer mee) op de vloer voor die natuurlijke tuinsfeer en maal langs de rand een hele reeks met bakken. Zo ben je direct ook beschermd tegen inkijk. De verticale wanden die regen en licht vangen gebruik je voor verticale plantsystemen. En zo heb je een prachtige groene oase!

2. Een houten bak met vakken

organic vegetable garden Industrial style garden by Acton Gardens Industrial
Acton Gardens

organic vegetable garden

Acton Gardens

Meest simpele voor je eigen moestuin is de houten bak die is ingedeeld in vakken. Je koopt ze in het tuincentrum of maakt er zelf een van een pallet die je bekleedt met worteldoek aan de binnenzijde. Nadeel van zo'n houten bak is dat je wel een vierkante meter van je balkon moet opofferen. Daar staat tegenover dat je vanuit je balkonset of woonkamer uitzicht heb op een gezellige bak vol met groen.

3. Makkelijke moestuin balkon

Wanneer je een moestuin op je balkon wilt beginnen, maar niet zoveel ruimte hebt dan is het handig om groenten en kruiden te kiezen die veel oogst opleveren en die je ook veel eet. Ook is het handig om te kiezen voor de wat sterkere planten die makkelijk te telen zijn (dus nee: geen tomaten en paprika's). Dit zijn:

* Aardbeien: koop bijvoorbeeld een grote hangpot met een aardbei die je aan de muur ophangt. De aardbei moet wel in de zon hangen en heeft ook regelmatig water nodig. Vind je dat lastig? Zet hem dan op hyrdokorrels.

* Pluksla: groeit als een tierelier en wanneer je het plukt groeit het snel weer aan

* Kruiden zoals oregano, basilicum, tijm en rozemarijn

* Munt en gember voor je eigen verse thee en cocktails

* Snijbiet (dit is een plant met groot blad die een beetje lijkt op spinazie maar veel steviger is) en radijsjes

Heb je wat meer ruimte dan zou je ook een courgette in een grote pot kunnen plaatsen. Een zeer makkelijke plant die elke week verschillende courgettes geeft in de zomer. Verder zou je eventueel ook een framboos of blauwe bes in een pot kunnen plaatsen. Een blauwe bes heeft wel andere grond nodig. Deze fruitstruik doet het het beste op een mengsel van aarde en zand.

4. Moestuin balkon tips

Grote planten zijn minder praktisch omdat ze teveel ruimte in beslag nemen en er vaak ook heel lang over doen voor ze volgroeid zijn (en je ze dus kunt oogsten). Dit geldt voor bijvoorbeeld koolsooorten en pompoen. Groenten en fruit die je goedkoop op de markt kunt kopen, kun je beter ook niet plaatsen in je moestuin. Kies liever voor bijvoorbeeld dure fruitsoorten die je niet koopt omdat je ze te prijzig vindt in de winkel.

5. Een loungeplek met uitzicht op je groente

Heb je wat ruimte over? Met een paar oude tuinkussens of schuimrubberen matrassen op elkaar maak je een heerlijke loungeplek op je balkon. Plaats ze op een plek waar je een mooi uitzicht hebt over de stad en je groene groenten voor optimaal genieten!

6. Groente op het dak

Wildflower roof Modern Houses by Brosh Architects Modern Bricks
Brosh Architects

Wildflower roof

Brosh Architects

Misschien heb je geen balkon maar wel ergens een (randje) plat dak over. Ook daar kun je prima je eigen moestuin inrichten. In de winkel koop je kant-en-klare beplantingssystemen voor je dak waar je alleen wat substraat (speciale aarde hiervoor) in plaatst en je plantjes. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je erbij kunt zodat je je groente ook kunt oogsten en water kunt geven op warme dagen.

7. De buitenzijde gebruiken voor ruimtebesparing

Wanneer je balkon heel klein is dan kun je het beste zo groot mogelijke bakken aan de buitenzijde van je balkon hangen. Zo heb je een leuk uitzicht op al het groen en blijft alle ruimte op je balkon zelf beschikbaar om te zitten. Handig ook want de plantjes worden zo ook bewaterd bij een regenbuitjes dus dat scheelt weer gieterwerk.

8. Werkplek en moestuin

Wil je naast je moestuin ook een kleine werkplek op je balkon zodat je op zonnige dagen buiten kunt werken onder een parasol? Dan is dit groene bureau een super praktische oplossing. Je laptop past er precies op en er is ook nog ruimte voor een paar verse kruiden!

9. Gebruik de verticale ruimte

Wanneer de ruime beperkt is dan is het handig om ook alle verticale ruimte in te zetten. Dat ziet er niet alleen supermooi uit, maar levert ook grote hoeveelheden groente en fruit op! Er bestaan kant-en-klare plastic systemen met gaten waar je zo je plantjes en wat aarde in plaatst en daarna aan de muur hangt. Maar bij het tuincentrum vind je ook handige hangende zakken voor je plantjes. En je kunt er natuurlijk ook zelf een maken van pallethout.

10. Een mini balkon

En zelfs op een heel klein mini balkon kun je al een rekje plaatsen met wat bakken of potjes met groenten en kruiden!

11. Moestuin ideeën

Hieronder geven we je nog wat ideeën met welke potten of bakken je je moestuin verder kunt inrichten,

12. In plaats van balkonbakken bestaan er ook rekken waar je een rij met terracotta potten in plaatst

13. Houten hogere bakken zorgen voor een natuurlijke afscheiding en bieden heel wat ruimte voor planten

14. Ook een paar grote potten staan leuk op je balkon en geven direct een tuinsfeer

15. Of plaats een wandsysteem met een fijne klimplant voor een mooie groene muur.

Artificial Green Wall with Wall Accents Rustic style garden by Grecor Rustic
Grecor

Artificial Green Wall with Wall Accents

Grecor

Voor meer balkoninspiratie kun je ook even dit artikel bekijken: 18 ideeën voor een uniek balkon.

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!