7 handige tips: schoonmaken met azijn

Johan van Dijk Johan van Dijk
Ramon Soler BathroomFittings
Loading admin actions …

Of je nu druk bezig gaat met een grondige voorjaarsschoonmaak of alleen even wat kleine klusjes uit wilt voeren, schoonmaken met azijn is iets wat je in verrassend veel gevallen als de juiste techniek kunt gebruiken. Voor vervelende vlekken of juist voor een stralend schoon resultaat bij het fatsoenlijk maken van je keukenapparatuur: schoonmaken met azijn is iets wat je schoonmaakroutine op een zeer positieve manier kan beïnvloeden. Je kunt in een dergelijk geval gebruik maken van de schoonmaakazijn die je in de supermarkt kunt kopen, maar ook als jij ‘gewone’ azijn in de keuken hebt staan dan kun je dit prima gebruiken. We hebben een aantal handige toepassingen voor je op een rijtje gezet, uiteraard voorzien van foto’s die je ook weer op leuke ideeën kunnen brengen.

1. De koffiemachine

New compact appliances in the Küppersbusch range: capsule machine and wine cooler Küppersbusch Hausgeräte GmbH KitchenElectronics kitchen appliances,Wine cooler,Coffee machine
Küppersbusch Hausgeräte GmbH

New compact appliances in the Küppersbusch range: capsule machine and wine cooler

Küppersbusch Hausgeräte GmbH

Voor heel veel klusjes in huis hoef je niet per se een professional in te schakelen. Dit komt omdat je hier namelijk zelf ook heel gemakkelijk wat aan kunt gaan doen. Neem nou de koffiemachine. Het maakt niet uit of je zo’n prachtig ingebouwd exemplaar als op de foto hebt of gewoon een heel simpel model voor filterkoffie: schoonmaken met azijn werkt bij deze apparaten (en ook bij waterkokers!) ontzettend goed. Gebruik hier altijd natuurlijke azijn en zorg na het zetten van je azijnwater er wel voor dat je naderhand de machine een paar keer met gewoon water laat lopen. Het zou toch vervelend zijn als je volgende kopje koffie een beetje zuur uit de machine gaat komen!

2. Afwassen

Afwassen met azijn doe je misschien niet zo snel als jij je sopje in de gootsteen klaar hebt gemaakt. Maar wist je dat een klein scheutje azijn in de vaatwasser er juist voor kan gaan zorgen dat je vaat er net even wat stralende uit komt te zien? Bovendien is het ook erg goed voor het schoonmaken van de machine: zeepresten krijgen met een beetje azijn geen kans in jouw vaatwasser. En zo komt alles er dus nog stralender én schoner uit, ideaal toch?

3. Ramen lappen

Je hebt er misschien wel eens van gehoord dat je aan het sopje dat je gebruikt bij het lappen van je ramen, spiritus toe kunt voegen. Maar dit licht ontvlambare product is tegenwoordig steeds moeilijker om te krijgen dus het zou zo maar kunnen dat jij het niet in je gootsteenkastje hebt staan. Maar als je wat azijn in huis hebt is dit geen enkel probleem! Doe gelijke delen water en azijn in een emmer en jij krijgt een stralend raam, zonder strepen!

4. Bloemen verzorgen

Bij schoonmaken met azijn hoef je niet alleen maar naar het ‘harde’ schoonmaakwerk te kijken, andere huishoudtips geven we je bij homify natuurlijk ook graag. Want hoe zorg jij dat je bloemen er stralend bij staan zonder dat ze na een paar dagen al gaan hangen? Vaak kun je de bijgeleverde zakjes met bloemenvoeding door het water mengen, maar een paar eetlepels azijn en een paar lepels suiker in het water zorgen er voor dat je bloemen schitterend blijven. En als je in de keuken bezig bent: azijn en suiker kunnen ook de perfecte dressing vormen voor een simpele maar erg lekkere komkommersalade.

5. Wc en badkamer

De wc of de badkamer schoonmaken met azijn? Dat is ook zeer zeker een heel erg goed idee! Azijn zorgt er namelijk voor dat onder andere kalk als sneeuw voor de zon verdwijnt. En dat kan vooral heel erg goed van pas komen als er altijd kalk in het putje van je wc blijft zitten. Niemand wordt blij van die lelijke en donkere kalkaanslag. Je kunt het heel eenvoudig verwijderen door er een flinke scheut azijn in te gooien en dit even een nachtje in te laten weken. ’s Ochtends voor jij je toilet weer gebruikt haal je er even stevig een borstel doorheen en de pot ziet er weer stralend wit uit!

6. Magnetron en oven

Het is zo’n klusje dat je waarschijnlijk het liefste aan je voorbij laat gaan: het schoonmaken van magnetron of oven. Maar om een beetje gezond voedsel er uit te kunnen halen is het wel van belang dat ze met enige regelmaat grondig worden gereinigd. In de magnetron kun je het beste een schaaltje met azijn plaatsen en de magnetron een aantal minuten op de hoogste stand laten draaien. Reken maar dat het vet dan makkelijk los komt en dat je eenvoudig alle troep kunt verwijderen. Hetzelfde geldt voor je oven. Heb je meer tips nodig voor oven en magnetron? Kijk dan hier even!

7. Kleding en andere tips

Wijnvlekken zijn zoiets waar je ook veel moeite mee hebt om ze te verwijderen. Met een beetje azijn kun je echter een verse wijnvlek binnen een handomdraai verwijderen! Handig toch? Ook handig als dat ene kleed in de woonkamer onder de wijn is komen te zitten. We hopen dat je een beetje een beeld heb wat schoonmaken met azijn voor je kan betekenen. En wil je verder nog wat andere tips? Denk ook eens aan een huis-, tuin- en keukenmiddel als baking soda om de azijn mee te combineren! Veel succes!

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!