Je toilet creatief inrichten? Zo doe je het!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Blue Moorings, Dartmouth | Devon Perfect Stays Eclectic style bathroom
Loading admin actions …

Hoe ziet jouw WC eruit? Wees eens eerlijk? De meeste toiletruimtes hebben een wat kleurloze inrichting met witte, zwarte of grijze tegels. Maar er is nog zoveel meer mogelijk! Met wat simpele aanpassingen kun je deze plek heel simpel tot een echte designruimte omtoveren. En daar heb je veel profijt van want je brengt gemiddeld een uur per week door op deze plek (en sommigen nog veel langer). Wel zo prettig wanneer je dan ook kunt genieten van wat schoonheid om je heen. De WC is een zeer geschikte plek om al je creativiteit uit te leven zonder al teveel risico's. Door de kleine ruimte is het toilet natuurlijk bij uitstek geschikt voor een experimentje. Bevalt een kleur of element je niet, dan pas je dit zeer snel aan. Laat ons nu wat toilet inspiratie opdoen!

Toilet inrichting

Je toilet ideeën worden niet alleen bepaald door je smaak, maar ook door de stijl en sfeer van de rest van je interieur. Het is mooi wanneer je toilet een harmonieus geheel vormt met de rest van je interieur. Maar je kunt er natuurlijk ook bewust voor kiezen om het toilet er totaal anders te laten uitzien. Kies je voor dit laatste, zorg er dan wel voor dat het design wel op een aantal details aansluit bij de rest van je inrichting. Zeker op vlak van stijl en sfeer. Zoals je in dit voorbeeld kan zien hoeft je toilet absoluut niet kaal en leeg te zijn. je kunt er rustig een fraaie lamp ophangen, stijlvolle spiegel en wat accessoires die passen in de totale sfeer. Laat ons ontdekken hoe je wel die huiselijke sfeer kunt creëren.

Een fraai accent zorgt altijd voor een geslaagde make-over

Een toiletrenovatie hoeft niet complex te zijn. Als je een nieuwe tegelwand achter je toilet voorziet van een fraai accent, dan zal er direct een totaal andere sfeer ontstaan. In dit voorbeeld werd dit bereikt met een fraaie muur van natuursteen en de juiste sfeerverlichting. Zeer elegant en stijlvol! 

Donker & licht

In dit design zien we ook een ander voorbeeld van een accentmuur met tegels achter het toilet. Het is ook zeer goed idee om te experimenteren met accenten in de vorm van donker en licht. Dit ontwerp is een perfecte aanvulling van je wc ideeen. Hier zie je hoe je met een donkere accentmuur met nissen in een lichte kleur en een fraaie sfeer verlichtingeen zeer fraaie sfeer kan bereiken.

De vloer door laten lopen

Een goede manier om je toilet aan te laten sluiten bij de sfeer en het ontwerp van je hal is door de vloer door te laten lopen in alle ruimtes zoals in dit voorbeeld. De combinatie van dezelfde kleuren en deze doorlopende vloer zorgt voor een mooi samenhangend geheel. 

Spelen met kleur

Je toilet is de ruimte bij uitstek voor een gewaagd kleurexperiment. Hier zien we hoe met kobalt- en donkerblauw gebruikt worden. Door de strakke blauwe wanden in twee tinten ontstaat toch een vrij rustig en harmonieus beeld. Reken maar dat je gasten hier iets positiefs over zullen zeggen! De verschillende kleuren geven je ongetwijfeld veel wc inspiratie.

Een leuke behang met print

Nee, je hoeft niet altijd tegels op de muur te plaatsen. Je kunt ook kiezen voor beton, behang, speciale waterafstotende verf of een coating. Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden om je WC een totaal andere look te geven! Ook glazen tegels zijn een nieuwe trend. Behangpapier is ook altijd de perfecte basis als je op een goedkope manier je slaapkamer een make-over wilt geven en prachtige hoofdeinden wilt maken.

Zwart-wit blijft een klassieker maar doe eens iets anders met dit thema zoals hier.

Heb je een modern interieur? Kies dan ook voor strakke vormen, grijze tegels en bijvoorbeeld betonverf. Heb je een meer natuurlijk interieur? Plaats dan natuurlijke elementen, een houten vloer en een wasbak van natuursteen.


Creëer een verfijnde en elegante moderne look

Wil je geen grote verbouwing in je WC? Dan kun je met een fraaie grote spiegel zoals in dit voorbeeld, een simpele plank boven je toilet, of een toiletbril met een aparte print een totaal andere sfeer oproepen. In dit design zie je hoe strakke kleuren zoals zwart en grijs met elkaar perfect gecombineerd wordt, en als je er nog wat glas aantoevoegt in de vorm van de grote spiegels en de glazen wanden, dan lijkt je toilet direct een stuk groter en eleganter.

Met een uitnodigende kleur voeg je ook veel sfeer en elegantie toe aan je toilet

Wat voor je badkamer geldt, geldt ook voor je toilet. Ruim losse spullen op in een kast zodat geen zakken met WC rollen, pakken maandverband en flessen schoonmaakmiddel in het zicht staan. Deze spullen zorgen namelijk niet voor een uitnodigende sfeer. Daarom moet je zeker eens overwegen om een paar planken te plaatsen in je toilet. Als je er dan nog een zeer flashy kleur aantoevoegt zoals in dit voorbeeld, dan krijgt je een zeer sfeervolle en elegante kamer.

Mozaïektegels maken van je toilet een blikvanger

Een andere en simpele manier om je toiletruimte een make-over te geven, is door van de wand achter je toilet een accentmuur te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld strips natuursteen over je bestaande tegels of met planken steigerhout te plaatsen. Ook het aanbrengen van mozaïektegels zorgt voor een zeer unieke en persoonlijke sfeer. Zeker omdat je de tegels kan verkrijgen in alle kleuren en formaten

Ga voor de industriële look

Wil je gaan voor een industrieel accent? Richt je aandacht dan op waterleidingen en verwarmingsbuizen en spuit die in een fraaie metallic kleur zoals goud, koper of oud zilver. Laat de muur achter je WC ruw en onbewerkt en voeg ook een fraaie industriële lamp toe.

Een extra tip: Kies het juiste toilet

We zouden het bijna vergeten, maar het belangrijkste in deze ruimte is natuurlijk het toilet zelf. Daar wil je graag comfortabel op kunnen zitten. Zeker omdat je niet te maken wilt krijgen met opspattend water bij het doortrekken. We geven je wat tips voor de keuze van het juiste toilet:


Er zijn duoblok, staande en wandclosets. Tegenwoordig wordt er meestal gekozen voor een wandcloset. Het is optisch zeer fraai, maar het vraagt wel iets meer werk. Soms is er ook geen aanvoer aanwezig in de muur en moet deze worden omgelegd. Het voordeel van een wandcloset is dat je goed kunt schoonmaken onder het toilet.


Je kunt kiezen voor een diep- of vlakspoel toilet. Bij een diepspoel toilet verdwijnt alles direct, maar kan er water omhoog komen. Bij een vlakspoeltoilet blijft alles liggen. Daardoor blijven jammer genoeg onaangename geuren langer hangen en moet je het toilet ook meer schoonmaken.


Ook zijn er verschillende groottes: compact, standaard of verlengd. Waar je voor kiest, hangt af van de beschikbare ruimte. Het verlengde toilet is ook geschikt voor minder valide mensen.


Wist je dat je toilet 30% van al het water in huis verbruikt? Wanneer je een milievriendelijk toilet belangrijk vindt, dan kun je ook kiezen voor een toilet met bespaarknop. Daarmee bespaar je flink wat water (en dus ook geld op je waternota).


Als je nog niet goed weet voor welk toilet en welke inrichting je wilt gaat, dan is het inschakelen van een badkamerspecialist een zeer goed idee.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!