Zo ontdooi je je vriezer in een kwartier

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Renovatie Woonhuis M, WillemsenU WillemsenU Modern Kitchen
Loading admin actions …

Wist je dat wanneer je vriezer vol met ijs zit, je energieverbruik vaak met meer dan 10% toeneemt? Niet bepaald milieuvriendelijk en ook niet bevorderlijk voor de lange levensduur van je apparaat. Regelmatig je vriezer ontdooien is dus een must. Al was het alleen maar omdat je dan niet je brood of zak frites erin hoeft te duwen. Een schone en goed ingedeelde vriezerziet er ook veel aangenamer uit. Vaak zien we er tegenop om dit klusje even aan te pakken. Er zit namelijk een hoop in die vriezer en het is flink wat werk denken we. Maar wat nu als we je nu eens vertelden dat je diepvries ontdooien zoveel sneller en simpeler kan? Dat je met een kleine vriezer al in een kwartier klaar kunt zijn en zelfs voordat je een van onze professionals ingeschakeld hebt? Dan zijn deze slimme tips zeker iets voor je! Als je deze toepast, dan wordt je koelkast ontdooien een koud kunstje!

De voorbereiding: vriezer uitzetten en leeghalen

Het klinkt logisch maar toch denkt niet iedereen eraan: als eerste stap zet je natuurlijk de vriezer even uit. Vervolgens verzamel je alles wat in de lades zit. Het is handig om hier een klapkrat of grote Ikea tas voor te gebruiken. Die zet je voor de vriezer en daar plaats je alles in. Check ook direct de houdbaarheidsdata en gooi weg wat er al te lang ligt. Deze krat of tas kun je in de winter het beste even buiten plaatsen zodat alles goed koel blijft. Voor het smeltwater dat uit je vriezer komt kun je een dweil of wat oude handdoeken voor en in je vriezer plaatsen. Plaats ook plastic bakken in je keuken om de grote stukken ijs op te vangen. Ook een zeer goede tip om nooit meer je vriezer te hoeven ontdooien is de aanschaf van een nieuwe vriezer met automatische ontdooi functie of no-frost functie. In dit laatste geval ontstaat er totaal geen ijsvorming in je vriezer. Hoe ontspannen!

De vriezer ontdooien met een pan kokend/heet water

De tip die we het meest tegenkomen is die van een pan met kokend water eventueel in combinatie met een houten spatel. Je plaatst daarbij een pan met kokend water in je lege vriezer en ververst het water regelmatig. Toch willen we hier graag een kanttekening bij maken. Zowel je vrieselementen, thermostaat als het kunststof zijn zeer kwetsbaar en de vriezer zou beschadigd kunnen raken. Monteurs raden deze methode daarom meestal niet aan. Doe je dit toch, zet de pan dan altijd op een onderzetter. Haal het ijs ook nooit weg met scherpe voorwerpen. Een plantenspuit met warm water is een betere methode. Dit warme water spray je in je vriezer en vervolgens wacht je tot het ijs loslaat en smelt. 

De vriezer ontdooien met warme lucht

Een andere methode die zeer snel is en ook goed werkt is de vriezer ontdooien met warme lucht. Dit kan bijvoorbeeld met de föhn (niet op de heetste stand en let op dat je föhn nooit in contact komt met water!) of door middel van een ventilator die je voor je vriezer plaatst. Zo kun je de vriezer zeer snel ontdooien. Misschien vraag je je af of de koele lucht van de ventilator je vriezer wel ontdooit. Maar ja, het werkt echt want door de luchtcirculatie smelt het ijs sneller. Sommige mensen zweren ook bij een hete lucht kacheltje dat ze voor de vriezer plaatsen. Vergeet ook niet om je vriezer na het ontdooien goed te reinigen met allesreiniger of met azijn en soda.

Ontdooien vriezer met ontdooi spray

Er zijn ontdooisprays te koop, die speciaal zijn ontwikkeld om je vriezer snel te ontdooien. Sommige merken zeggen dat je daarmee binnen tien minuten je vriezer ontdooit. Snel en makkelijk dus. Handig aan deze methode is ook dat je de vriezer niet hoeft uit te zetten. Deze spray werkt vooral in op de aanhechting van het ijs. De stukken ijs komen na 10 minuten zeer snel en makkelijk los, zonder dat er veel smeltwater ontstaat. Een goede optie voor degenen onder ons die weinig tijd hebben: ideaal om snel je vriezer te ontdooien. Of het ook milieuvriendelijk is, dat is natuurlijk wel de vraag.

Vriezer ontdooien tips

* Breng na het schoonmaken en ontdooien van je vriezer een dun laagje glycerine of vaseline aan op de delen van je vriezer waar veel ijsvorming was. Zo hecht het ijs minder snel aan en laat het bij de volgende keer ontdooien ook gemakkelijker los.

* Je kunt ook een waxinelichtje in een houder onderin de vriezer plaatsen. Laat de deur open en blijf erbij om op te letten of alles goed gaat.

* Nare luchtjes in je vriezer krijg je weg door er wat water met soda of baking soda in te plaatsen en dit een aantal uur in te laten trekken. Een stoomreiniger of aromaverdamper met menthollucht of een paar halve citroenen werken ook goed.

* Heb je planten staan onder verschillende lampen? Dan heb je zonder dat je het weet een zeer goed hulpstuk voor het ontdooien, met name een plantenspuit. Vul deze spuit met warm water en spuit het water op het ijs in de diepvriezer.

Hoe vaak moet je je vriezer ontdooien?

Een algemene richtlijn om ijsvorming te voorkomen en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, is om de koelkast of diepvriezer één of twee keer per jaar te ontdooien. Dit is echter een algemene richtlijn. Afhankelijk van de luchtvochtigheid of warmte kan het noodzakelijk zijn om dit vaker te doen. De belangrijkste graadmeter daarbij is de ijsvorming in je vriezer. Makkelijk dus want dit kun je zelf zien. 

Combi koelkast vriezer ontdooien

Wanneer je een koelkast met vriezer oftewel een koel-vriescombinatie hebt dan moet je het hele apparaat uitzetten om de vriezer te ontdooien. Helaas is daar geen andere mogelijkheid voor. Vind je dit vervelend? Dan kun je de vrieskist ontdooien met speciale ontdooi spray. Daarvoor hoef je de koelkast namelijk niet uit te zetten. Doe dit verder bij voorkeur in de winter zodat je alle spullen in koeltassen buiten kunt zetten en alles voldoende gekoeld blijft. 

Vriezer aanzetten na ontdooien

Wanneer gaat je vriezer weer vriezen na het ontdooien? Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer. Plaats de spullen daarom bij voorkeur zo kort mogelijk buiten de koel-vriescombi en liefst in de winter wanneer het vriest en je alles buiten kunt zetten. Wanneer je de spullen er weer bevroren in plaatst en de deur zo min mogelijk opent na het ontdooien, dan komt de temperatuur van vriezer snel weer op normale hoogte.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine