Onmisbare tips voor het aanleggen van een verhoogde plantenborder! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Onmisbare tips voor het aanleggen van een verhoogde plantenborder!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Modern Terrace by Studio REDD exclusieve tuinen Modern
Loading admin actions …

Met niveauverschillen wordt een tuin spannend en maak je optimaal gebruik van de hoogte van de buitenruimte. Omdat de planten vrij hoog staan kom je oog in oog te staan met de planten en heen en weer vliegende insecten. Leuk om je terras te omringen met verhoogde plantenborders! Met plantenbakken kun je ook makkelijker bij de planten en hoef je niet ver te bukken om je planten te verzorgen of onkruid te plukken. De randen voor de borders maak je zelf van hout of van een ander materiaal of besteed je uit aan een professional. Wat je in de bakken zet hangt af van de sfeer en het soort tuin dat je hebt. Maar eigenlijk is alles mogelijk. Van een gekleurde border met zomerbloeiers tot een meer natuurlijke samenstelling van planten als grassen en prairieplanten. Ideeën voor beplanten en andere handige tips vind je in dit Ideabook.

Voordelen van tuinieren op hoogte

Een verhoogd plantenbed past in elke tuin. Of je nu een patio hebt, een balkon op grote hoogte of een kleine stadstuin. Het is immers niet nodig om een verhoogde border op tuingrond te plaatsen. Ook maakt een verhoogd plantenbed het tuinieren aangenamer en makkelijker. Je hoeft niet meer zo diep te pukken om de planten te verzorgen en onkruid te wieden. Maak het bed tussen de dertig en vijf en veertig centimeter diep. Om kosten te besparen leg je op de bodem een laagje puin en vul je de rest aan met goede tuingrond. Een tuin die hoger ligt dan de bestrating is ook super handig als je een hond hebt of kleine kinderen. De planten staan nu op veilige hoogte en kunnen ongestoord groeien!

Zelf maken

Een verhoogd bed maak je makkelijk zelf. Bedenk eerst van welk materiaal je de verhoogde border wilt maken en hoe groot het bouwwerk moet worden. Veel toegepast is een muur van gestapelde stenen. Het aanbod van muurelementen is groot en voor de doe-het-zelver zijn ze makkelijk te verwerken. Dankzij speciale steenlijm is metselen niet meer nodig. Maak eerst een fundering en bouw daar de randen op. Een andere mogelijkheid is een verhoogde border van hout. Cedarhout is een goed keuze omdat deze lange tijd meegaat en op duur niet zal gaan rotten. Ook kun je zelf een muur maken van beton. Maak een houten mal in de gewenste vorm en giet hier beton in. Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan kant-en-klare u-blokken van beton. Hiermee creëer je makkelijk een muur en je hebt gelijk een mooie rand om op te zitten!

Uitbesteden

Ben je niet zo handig of heb je geen tijd om zelf aan de slag te gaan, besteed de klus dan uit aan een hovenier of stratenmaker. Zij weten als geen ander wat de mogelijkheden zijn en bouwen in mum van tijd een muurtje voor je verhoogde border. Jij kunt je dan concentreren op het leukste onderdeel van de verhoogde tuin. Het inrichten met groen! Op de foto zie je een verhoogde border gemaakt van aluminium. Een stevig en licht materiaal dat toepasbaar is in elke tuin. Prachtig in combinatie met de witte bloemen en de andere lichte elementen in de tuin. Mooi is ook een borderrand van cortenstaal, beton of stapelblokken. Een tip! Kijk voordat je een keuze maakt in materiaal goed naar je tuin en bedenk welk materiaal mooi combineert met de bestaande materialen in de tuin. Houd het geheel rustig. Zo schep je meer ruimte en maak je van je tuin een geheel. 

De inhoud

Zorg voor goede aarde in de verhoogde bakken. Het handige van 'bakken' is dat je de samenstelling van de grond optimaal kunt afstemmen op de planten die je erin zet. Gebruik goede grond als basis en voeg daar compost, oude koemest, kalk of zand door heen. Welk mengsel je ervan maakt is een beetje afhankelijk van de behoefte van de planten. Zuurminnende planten hebben als Rhodondendron hebben bijvoorbeeld behoefte aan tuinturf. En ga je groente verbouwen dan is extra voeding heel belangrijk.

Planten

Mooi voor de verhoogde borders is een natuurlijk ogende mix van rijkbloeiende vaste planten en siergrassen. Kies voor een combinatie van planten die vanaf het vroege voorjaar tot ver in het najaar bloeien. Beemdkruid en Liatris bloeien bijvoorbeeld al vroeg in de zomer. Zonnehoed en ijzerhard volgen wat later en herfstaster en grassen zijn tot ver in de herfst mooi. Wil je ook kleur in het voorjaar, voeg dan bloembollen als tulpen, sierui en prairielelie toe. Op de foto zie je een combinatie van prachtkaars met het sierlijk wuivende gras smele. 

Onderhoud

Tijdens warme dagen kan water geven een hele klus zijn. Zeker als je veel plantenbakken in de tuin hebt staan. Gelukkig bestaan er sproeisystemen die je tuin automatisch van water voorzien op momenten dat het nodig is. Je geeft zelf aan hoe vaak en hoe lang je je planten water wilt geven. Een bewateringssysteem bestaat uit een timer en een slang met gaten en leg je tussen de planten die regelmatig water nodig hebben. Zoals de planten in de kas of de zomerbloeiers in de verhoogde borders op je terras. Ook ideaal als je op vakantie gaat en je geen beroep wilt doen op buren of vrienden. Planten die tegen droogte kunnen maken het probleem ook minder groot.

Met deze tip voor het geven van water zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen! We hopen dat we je wat frisse inspiratie hebt opgedaan. Wil je weten hoe je je tuin het hele jaar mooi houdt? Neem dan zeker nog even een kijkje in dit Ideabook.

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!