Een brandschone oven met deze handige tips

Johan van Dijk Johan van Dijk
Ground Floor Refurbishment - Gaskarth Road, Clapham, Affleck Property Services Affleck Property Services KitchenAccessories & textiles Metallic/Silver
Loading admin actions …

Zodra de temperaturen weer wat gaan stijgen lijkt het haast wel dat je haast automatisch de moed op gaat pakken om je huis grondig schoon te maken. In eerste instantie een klus waar je met frisse tegenzin aan gaat beginnen, maar het is iets wat je uiteindelijk erg veel voldoening op kan leveren. Toch is er iets wat je misschien maar uit blijft stellen tot je echt niet meer anders kunt: de oven schoonmaken. Geheel begrijpelijk want we weten uit eigen ervaring dat dit een erg vervelend klusje kan zijn. Maar met de handige tips die we je gaan geven is het zo dat jij straks een brandschone over hebt. En reken maar dat je er zeker van gaat genieten en dat je eten ineens nog lekkerder gaat smaken als je het uit je schone oven hebt gehaald.

Voorkomen is beter dan genezen

Miele H6890BP Oven Hehku KitchenElectronics
Hehku

Miele H6890BP Oven

Hehku

Voor we met de ware schoonmaaktips op de proppen gaan komen, willen we je er toch nog even op wijzen (al weet je dat natuurlijk zelf ook wel) dat voorkomen beter is dan genezen. Mocht je nou dus net een nieuw huis of een nieuwe keuken hebben, zorg er dan voor dat die vanaf dag 1 lekker schoon  blijft. Dat kan door elke keer na het koken de keuken goed op te ruimen. Zodra je de afwas hebt weggewerkt of als die in de vaatwasser staat, haal je even een doekje over alles heen. Uiteraard het fornuis en als er in de oven net iets teveel vet of olie uit die heerlijke kip is gespetterd, haal het dan direct even weg. Zo kun jij er voor zorgen dat die vreselijke uitgebreide schoonmaakbeurten tot een minimum beperkt kunnen blijven.

Oven schoonmaken: stofzuigen maar!

En nu gaan we natuurlijk over naar het echte werk waar het de oven schoonmaken betreft! Als je er geen zin of tijd voor hebt dan zou je het aan een professional over kunnen laten, maar onze handige tips zorgen er gewoon voor dat je deze klus ook prima zelf op je kunt gaan nemen. Het is verstandig om met stofzuigen te gaan beginnen. En misschien klinkt dat wel een beetje raar, maar het is de ideale manier om kruimels, verkoolde resten en andere troep uit je oven te gaan verwijderen. Een kruimeldief is in zo’n geval erg handig, maar als je die niet in huis hebt dan kun je de ‘grote’ stofzuiger er natuurlijk ook bij gaan halen. Een tip die we je daarbij wel kunnen geven is om even te wachten tot de stofzuigerzak of het reservoir bijna vol is. Anders geef je al die resten de tijd om nog verder te vergaan in je huis en je wilt nou juist net af van al die troep!

Baking soda!

Als jij de oven vaak gebruikt voor het maken van de meest heerlijke taarten en koekjes, dan kan het haast niet anders dan dat jij wel wat baking soda (ook wel zuiveringszout genoemd) in huis hebt. En zoals je misschien wel weet is dit product niet alleen geschikt om de meest lekkere gebakjes mee te gaan maken, maar kun je het ook heel erg goed gebruiken bij het oven schoonmaken. Maak een doekje een beetje vochtig met water en strooi er wat poeder op en je kunt de oven aan de binnenkant af gaan nemen. Een sopje met baking soda maken kan ook een hele goede oplossing zijn. 

Een andere tip die we tegenkwamen van een schoonmaakexpert is om de bodem van de oven te bestrooien met het poeder en om het te bespuiten met een plantenspuit. Het beste is om het dan een nachtje in te laten werken. Ook kun je er voor kiezen om dit ’s ochtends te doen voor je naar je werk gaat: het heeft dan genoeg tijd om in te werken en voor je gaat koken maak je het in een handomdraai schoon! Denk er in dat geval wel om dat je een oven met een dichte bodem hebt, de elektrische installatie moet immers niet aangetast worden. Voor het verdere schoonmaken kun je naast een (vaat)doekje ook prima een schuursponsje gebruiken. En je zult dat sponsje bij hardnekkig aangekoekte resten misschien ook wel nodig hebben…

Aan de slag met citroen

White Gloss Pedini Artika Urban Myth Kitchen White
Urban Myth

White Gloss Pedini Artika

Urban Myth

Heb je geen baking soda in huis maar ligt er nog wel een citroen in de koelkast? Die kun je dan ook prima gebruiken om de oven goed schoon te krijgen. Zoals je misschien wel weet kan het zuur uit een citroen je bij heel wat schoonmaakklusjes in huis prima helpen en de oven is wat dat betreft zeker geen uitzondering. Hoe ga je dan de oven schoonmaken? Heel simpel: verwarm eerst je oven voor op circa 200 graden Celcius, snijd de citroen in plakjes en leg deze plakjes in een ovenschaal. Als de oven goed heet is zet je de schaal in de oven en gaat het sap in de citroen verdampen. Grote kans dat al het vet in je oven dan helemaal los gaat komen en dat je het, uiteraard nadat het weer een beetje is afgekoeld, heel eenvoudig kunt verwijderen.

Andere tips en middelen

Uiteraard zijn de hierboven gegeven tips niet de enige die jij kunt gebruiken bij het schoonmaken van de oven. Er zijn ook speciale sprays te koop om het werk wat eenvoudiger te maken. Denk er in zo’n geval wel om dat het chemicaliën die je gebruikt en dat je daarna de boel nog weer met een meer neutrale sop schoon moet maken. Je wilt immers niet die ongezonde en schadelijke stoffen op je voedsel hebben! Verder verdient het altijd aanbeveling om de oven goed te laten drogen. Laat die deur na het schoonmaken dus zeker een tijdje open staan. En benut de wachttijden van bijvoorbeeld de citroenmethode of die van de baking soda goed voor het schoonmaken van de rest van je keuken. Het kost je even wat werk, maar reken maar dat je heel erg gaat genieten van het resultaat van je inspanningen! En het eten wordt er alleen nog maar lekkerder van.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!