Walk in closet: alle creatieve mogelijkheden op een rij

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
homify Modern Dressing Room
Loading admin actions …

Misschien droom je ook van een walk in closet maar heb je er geen ruimte voor? Er is echter veel meer mogelijk dan je denkt. Onze interieur architecten hebben daarvoor de meest uiteenlopende creatieve oplossingen bedacht. Van de walk in closet in de gang, achter je bed tot op zolder. Je zult zien dat je dus niet perse een kamer hoeft op te offeren voor zo'n fraaie luxe kledingkast. Ook hoeft hij niet dominant aanwezig te zijn in je slaapkamer. Dit artikel zal je zeker op ideeën brengen waar je jouw walk in closet kunt plaatsen. Bovendien geven we je ook een overzicht met de laatste walk in closet trends en een stappenplan hoe je er zelf een bouwt. Laat je inspireren door al deze creativiteit!

In de gang

De hal is een ruimte die vaak onbenut blijft. Heb je een iets ruimere hal ergens in je huis dan is dit een zeer geschikte plek voor je walk in closet. Met witte open kastensystemen langs beide wanden heb je een zee aan ruimte voor je kleding en maak je direct ook nuttig gebruik van je hal. In een lange hal valt de walk in closet bovendien ook nauwelijks op. Zorg in een donkere hal wel voor een goed verlichtingssysteem.

Tussen de muur en je bed

Heb je een vrij ruime slaapkamer? Dan zou je deze optie kunnen overwegen. Je plaatst daarvoor een kastenwand tegen een wanden ertegenover plaats je eveneens een kastenwand van vloer tot plafond. Zo creëer je als het ware een extra ruimte in je slaapkamer. Trendy is om beide kastenwanden in andere kleuren of materialen te kiezen waardoor de eentonigheid van deze grote kast wat doorbroken wordt. Een andere trend is om een deel van de kast open te houden en een ander deel dicht. Ook dit zorgt voor meer dynamiek en speelsheid in het ontwerp.

Achter je bed en afgescheiden

Wie kijkt er graag vanuit zijn bed naar een grote kastenwand? Niemand toch? Daarom zien we steeds vaker deze nieuwe opstelling verschijnen met het hoofdeinde van het bed aan dezelfde kant als de walk in closet die wordt afgescheiden door een kleine lage of hoge scheidingswand. Trendy daarbij zijn de glazen wand of hangende stroken papier aan rails. Als tussenoplossing tussen de massieve kast met gesloten deuren en de open kast zien we steeds vaker kasten met glazen deuren. En hier zien we duidelijk hoe mooi dit kan zijn!

In een ruime hal met luxe poef

Heb je een iets ruimere en vierkante hal? Dan kan dit een prachtige oplossing zijn: je maakt van deze hal je walk in closet, plaatst er een luxe seat in het midden voor optimaal 'pasgemak' en een fraai fraai belicht kunstwerk. Buitengewoon luxe en stijlvol deze walk in closet. En dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je walk in closet qua sfeer en stijl past in je huis of in je slaapkamer zodat een mooi harmonieus geheel ontstaat. Dus niet lukraak een grote of zwarte kast die je ergens plaatst maar zoals in dit voorbeeld mooi op elkaar afgestemd met alle ruimtes in hout, roomkleur en beige. 

Met used vintage deuren

Ga eens op zoek bij de plaatselijke houthandel of recycle naar een paar mooie oude houten paneeldeuren. In een oudere woning kun je daar een prachtig accent mee creëren voor je walk in closet. Bovendien kun je deze zelf op eenvoudige wijze te maken met een aantal deurposten tussen een wand waar je deze deuren in plaatst. Ook passen deze deuren mooi in een landelijke, natuurlijke of vintage inrichting. En wanneer je zelf niet handig bent, kun je natuurlijk altijd een professionele kastenbouwer inschakelen.

Open langs de wand

Hou je van een minimalistische look en wil je de wanden graag zo optimaal mogelijk gebruiken? Dan is deze open kast langs de wand een goede optie. Hij biedt volop ruimte voor al je spullen. Nadeel is natuurlijk wel dat je je kleding er netjes en overzichtelijk in moet hangen voor een mooi en harmonieus beeld. Maar wanneer je kleding er zo prachtig gesorteerd bij hangt, krijg je wel direct zin om een mooie outfit bij elkaar te zoeken!

De ruimte aangepast aan je spullen

Walk in Closet with storage for Shoes and Handbags designed and made by Tim Wood Tim Wood Limited Dressing roomStorage
Tim Wood Limited

Walk in Closet with storage for Shoes and Handbags designed and made by Tim Wood

Tim Wood Limited

Waarom zou je niet een kast in huis bouwen waar al je spullen in passen? Zo heb je niet overal in huis losse kasten maar is alles overzichtelijk verzameld op een plek. We zien zelfs walk in closets waar ook de wasmachine en droger in zijn ingebouwd. Belangrijk is dan wel om te bedenken welk deel van de kast je open laat en welk deel je wilt afsluiten met deuren want al je spullen in het zicht geeft meestal geen rustgevend beeld. Bedenk van te voren ook goed welke spullen je allemaal in je kast wilt plaatsen en richt daar de indeling zoveel mogelijk op in.

Op zolder

Wanneer je in je slaapkamer geen ruimte hebt voor een grote kast dan is de zolder een andere goede optie. En heb je hoge plafonds dan zou je ook kunnen kiezen voor een vide met walk in closet. Zeker wanneer je schuine wanden hebt op zolder is de walk in closet een ideale optie om de ruimte daar goed te benutten. Onder de schuine wand kun je prima lage kasten plaatsen namelijk. Ook kun je ervoor kiezen om een kleine hoek te gebruiken in een ruimte voor je walk in closet door een wand te bouwen die haaks op een zijwand staat en daarachter je walk in closet te plaatsen. 

De trend: glazen deuren

Met een extra schuifwand in je slaapkamer creëer je  in een handomdraai een extra ruimte waarachter je je walk in closet kunt maken. Dit is niet alleen maar praktisch en snel geplaatst maar bovendien optisch ook zeer fraai. Ook voor deze walk in closet geldt natuurlijk dat alles in het zicht ligt en je de kast dus wel netjes moet houden. Vind je dit een bezwaar dan kun je ook kiezen voor strips op het glas of ondoorzichtig glas zodat je het gedeelte waar je kleding hangt niet ziet.

Met bestaande kastsystemen

Ook een zeer simpel uit te voeren en praktisch idee. Je maakt een scheidingswand waarmee je optisch het idee creëert van een aparte ruimte. Je maakt hiervoor zoals in het voorbeeld een zijwand met opening en daarachter plaats je bestaande open kastsystemen. Je kunt bijvoorbeeld je walk in closet maken met de basiskasten van Ikea. Zo blijft het maken van je walk in closet goedkoop en heb je voldoende aan een klein budget. Een heerlijke comfortabele fauteuil en fraaie hanglamp erbij en klaar is je kledingparadijs. Het is ook de trend om de walk in closet aan te kleden zoals de andere ruimtes in huis met luxe poef, fauteuil, hoogpolige kleden en fraaie sfeerverlichting. 

Walk in closet zelf maken

Wil je zelf een walk in closet maken dan is de keuze van de locatie de eerste belangrijke stap. We hebben hierboven een aantal ideeën gegeven maar belangrijk is natuurlijk dat er voldoende ruimte aanwezig is voor de kast en voor alle spullen die je er graag wilt plaatsen. De volgende stap is de indeling. Met wie ga je de kast gebruiken en wat voor ruimte heb je vooral nodig? Jassen, schoenen, kleine spullen of heb je juist veel planken nodig. Wanneer je er ruimte voor hebt dan is een luxe zitplek ook een goed idee en vergeet natuurlijk de grote spiegel (hoe groter hoe beter!) en voldoende en de juiste (sfeer)verlichting niet. En bedenk als laatste ook hoeveel kleine spullen je hebt en waar je deze graag wilt plaatsen. Een ladeblok met kleine lades is hiervoor zeer praktisch. Ben je zelf niet handig dan kun je je walk in closet natuurlijk ook laten maken door een professionele kastenbouwer.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!