Een prachtig stenen muur behang in jouw huis!

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

Een prachtig stenen muur behang in jouw huis!

Johan van Dijk Johan van Dijk
industrial  by StonePress, Industrial
Loading admin actions …

Welke stijl heb jij in je huis toegepast? Als je van plan bent die stijl te gaan veranderen of om het juist wat mooier te gaan maken, dan kan het volgende artikel uitstekend van pas gaan komen. We willen het namelijk over de stenen muren in je huis hebben. Je komt dan al snel in de buurt van de industriële stijl, maar je zult snel genoeg zien dat er nog wel meer dan dat mogelijk is. Stenen muur behang bijvoorbeeld. Maar er is ook zeker nog meer dan dat. We laten je erg graag de diverse opties zien en wie weet geniet nog meer van de muren in je woning terwijl je lekker op de bank je prachtige interieur even rustig gaat aanschouwen.

Toepassingen van de bakstenen muur

Een klein geschiedenislesje op het gebied van stenen is misschien wel leuk om hier even te geven, zonder dat we er een heel erg saai verhaal van gaan maken natuurlijk. In onze streken worden deze stenen namelijk al eeuwen toegepast. De rivier- en zeeklei die in Nederland te vinden zijn kunnen namelijk perfecte bakstenen opleveren. Geen land ter wereld waar dit materiaal dan ook zo ontzettend veel toegepast is als hier. Voornamelijk natuurlijk om huizen in hun geheel mee te bouwen en waarom zou je het dan ook niet gelijk voor de binnenmuren van je woning gaan gebruiken? In veel oudere huizen kun je dat vinden, maar eeuwenlang wisten we niet snel genoeg hoe we die bakstenen zo snel mogelijk uit het zicht moesten werken. Behang, verf, lambriseringen en andere oplossingen hebben er voor gezorgd dat iedereen strakke muurtjes in huis kreeg en de bakstenen kregen daarmee eigenlijk alleen maar een constructieve functie. Tegenwoordig ligt dat uiteraard anders en als jij daarin geïnteresseerd bent dan kunnen we je uiteraard van harte aanraden om even verder te gaan lezen!

Wegbikken maar!

We willen je in dit artikel de verschillende mogelijkheden en toepassingen van bakstenen muren laten zien. Als je nou toevallig de bewoner van een loft of een appartement in een oud industrieel gebouw bent, dan is de kans zeker aanwezig dat je al prachtige bakstenen muren hebt. Maar voor alle andere mensen die die geluk niet hebben, moeten we natuurlijk met andere oplossingen komen.

Als je vrij grondig in je huis gaat verbouwen, dan is het helemaal geen slecht idee om die oude behang- en pleisterlagen te gaan verwijderen totdat je de bakstenen weer mooi in het zicht hebt gebracht. Een kwestie van wegbikken dus! Een klus die je zeker zelf aan zou kunnen pakken, al kan de hulp van een expert zeker bij grotere muren goed van pas komen. Aandachtspunten om op te letten zijn uiteraard wel de eventuele leidingen die door de muren. Denk er dus goed om dat je de stroomkabels en eventueel de water- en gasleidingen ongemoeid laat. Verder geeft zoiets heel veel stof, dus werk in lege ruimtes of zorg dat alles wat niet smerig mag worden zorgvuldig is afgedekt. Is de muur mooi schoon gebikt? Denk dan ook even na over een soort van primer of laklaag zodat je het ook lekker stofvrij kunt houden in de toekomst.

Behangen

De meeste nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig, zeker waar het om het interieur gaat, uit beton opgebouwd. Een solide materiaal dat in een industriële of een moderne stijl ook heel erg goed z’n werk kan doen, maar als je graag bakstenen wilt zien dan schiet je daar natuurlijk niet zo heel erg veel mee op. Behangen kan in zo’n geval de meest simpele oplossing zijn. Zoek een mooi behang uit en als je een beetje bedreven bent in de kunst van het behangen, ga dan lekker aan de slag. Zorg er wel altijd voor dat de voegen en bakstenen naadloos op elkaar aansluiten. Je wilt immers de illusie wekken van een echte bakstenen muur en dan zou het een beetje jammer zijn als je allemaal hele rare kieren en verspringingen te zien krijgt…

Steenstrips plakken

Je kunt er ook altijd voor kiezen om met steenstrips in de weer te gaan. Je kunt deze relatief eenvoudig zelf op de muur gaan plakken. En als je dan later eens besluit om de boel weer te gaan veranderen, dan kun je ze ook gemakkelijk weer verwijderen. Misschien is het ook wel iets eenvoudiger om uit te voeren dan behangen, de strips zijn immers hard in tegenstelling tot behang dat alle kanten op kan gaan…

De meest creatieve oplossing

Wij hebben bij homify op dit gebied natuurlijk ook niet alle wijsheid in pacht en een zoektochtje op het internet kan ook voor ons nieuwe ideeën opleveren. De meest creatieve oplossing die we hebben gezien was toch wel waarbij platen van piepschuim door middel van een soldeerbout in een prachtige imitatie bakstenen muur zijn veranderd. Een soort van stenen muur behang, alleen dan van piepschuimplaten! Wat heb je nodig? Uiteraard die platen en een soldeerbout en verder een potlood en een meetlint om het allemaal goed uit te tekenen. Je brand de voegen als het ware weg en met eventueel wat ‘beschadigingen’ op de ‘bakstenen’ maak jij een schitterende witte bakstenen muur! En als je creatief genoeg bent zou je die ook altijd nog van een kleurtje kunnen voorzien. Vergeet in ieder geval niet om hier ook even een beschermlaag aan te brengen zodat het niet kan beschadigen.

Ideeën voor in diverse ruimtes

We hebben je vooral de toepassingen van een stenen muur behang of een andere oplossing laten zien, maar de ideeën voor de diverse ruimtes in je huis zijn nog niet aan de orde geweest. De keuken is bijvoorbeeld een schitterende plek om je helemaal uit te gaan leven. En wat dacht je van de badkamer of slaapkamer? Uiteraard is het zo dat het in de woonkamer de meeste aandacht gaat trekken, maar het is gewoon leuk in je hele huis. Zoals gezegd past het perfect bij de industriële stijl, maar een rustiek of zelfs een modern interieur kan er ook een hele fraaie eclectische boost mee gaan krijgen.

Binnen en buiten

Tot slot nog even een plaatje van een mooie toepassing van (bak)steen buiten je huis die gewoon zo mooi is om naar te kijken. Als het even kan is het erg leuk om de balans tussen binnen en buiten goed in stand te houden. Zo krijg je vanaf de straat al een voorproefje van het interieur! En voor de rest ga je gewoon lekker aan de gang met stenen muur behang en alles wat daarbij komt kijken. Het wordt ongetwijfeld heel erg mooi!

 Houses by Casas inHAUS, Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!