Welk type boiler is het meest geschikt voor mijn huis?

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
homify Modern Bathroom
Loading admin actions …

De boiler in huis lijkt altijd precies op het verkeerde moment kapot te gaan. Net als je aan het douchen bent of er mensen op visite komen, lijkt het apparaat het te begeven. Daarom is het aan te raden om de boiler te vervangen voordat deze er van ouderdom mee stopt. Een boiler die meer dan 15 jaar oud is, heeft zijn beste tijd over het algemeen wel gehad. Als je de boiler gaat vervangen is het goed om eens te kijken naar wat er tegenwoordig allemaal op dit gebied te verkrijgen is. Zo kan het nuttig zijn om iets meer uit te geven aan een model dat een stuk zuiniger is. Het verwarmen van water draagt voor gemiddeld twintig procent bij aan de totale energiekosten. Het zou mooi zijn als je hier op zou kunnen besparen.

In dit Ideabook zetten we een serie boilers voor je op een rij en bespreken we de voor- en nadelen van deze apparaten. Zo kun je na het lezen een weloverwogen keuze maken. Daarbij moet je wel in gedachten houden hoeveel water je als huishouden gebruikt. Niet alle boilers zijn even groot, en kunnen dus dezelfde hoeveelheid warm water leveren. Als je vaak veel warm water tegelijk gebruikt, bijvoorbeeld voor de douche, vaatwasser en wasmachine, moet je boiler dat wel aan kunnen. Als je dus op het punt staat om een nieuwe boiler te kopen, dan is het goed om dit Ideabook eerst even door te lezen. Het is een kleine investering, waar je op de lange termijn veel geld mee kunt besparen.

De opslagtank

De opslagtank is de meest voorkomende boiler die er op de markt is. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de opslagtank uit een geïsoleerde tank waarin water wordt verwarmd en bewaard totdat je het nodig hebt. Het warme water komt dan uit een pijp uit de bovenkant van het apparaat. Er zijn ook kleppen die de temperatuur en druk regelen. Deze gaan open als één van beide boven een vooraf ingesteld niveau uitkomen. Modellen die op aardgas werken, gebruiken meestal minder energie en kosten ongeveer de helft ten opzichte van elektrische modellen. Tijdens de aanschaf van een opslagtank betaal je wel meer voor een model dat op aardgas werkt. Deze investering verdien in de jaren dat je het apparaat gebruikt terug door de besparing op je energierekening.

Een boiler zonder tank

In tegenstelling tot een opslagtank, gebruikt een boiler zonder tank verwarmingselementen om het water op te warmen als je het nodig hebt. Ze zijn energie-efficiënter dan een opslagtank, maar bieden slechts een beperkte stroom warm water per minuut. Dit komt neer op ongeveer 3,5 liter. Zij zijn het meest geschikt voor huishoudens waar meestal niet meer dan één waterbron per keer wordt gebruikt. Douchen terwijl de vaatwasser draait zit er dus niet in. Boilers zonder tank zijn het meest geschikt voor woningen die aardgas gebruiken om het water te verwarmen. Voor elektrische modellen kan een dure upgrade van het elektrisch vermogen van het huis nodig zijn. Dan wordt het al met al wel een hele dure investering.

Een hybride verwarmer

Een warmtepomp of hybride verwarmer halen warmte uit de omgevingslucht en brengen dit over naar het water. Deze apparaten gebruiken ongeveer zestig procent minder energie dan de standaard elektrische verwarmer. Hybride modellen zijn duurder dan elektrische modellen, maar de manier waarop ze worden geïnstalleerd is vergelijkbaar en de tijd die nodig is om de investering terug te verdienen is kort. Toch hebben hybride modellen wel zo hun nadelen. Ze werken niet heel goed in zeer koude ruimtes en moeten het hele jaar door op een plek staan waar het tussen vier en tweeëndertig graden Celsius is. Aangezien de waterpomp meestal bovenop wordt geplaatst, heb je voor de hybride verwarmer ongeveer twee meter ruimte nodig van de grond tot aan de bovenkant. Ook heb je tot achtentwintig kubieke meter ongekoelde ruimte nodig om voldoende water uit de lucht te kunnen halen, evenals een nabijgelegen afvoer om het condenswater naar af te voeren.

Boilers op zonne-energie

Boilers op zonne-energie worden op het dak gemonteerd en hebben cellen die de warmte van de zon absorberen en deze warmte overbrengen naar een antivries-achtige vloeistof in een gesloten systeem dat naar het waterreservoir gaat. De beste boilers op zonne-energie leveren in de zomer een grote besparing op, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor warme, zonnige gebieden. Maar de besparing valt tegen op koude en bewolkte dagen, wanneer het proces vertraagt of stopt. De meeste boilers op zonne-energie maken gebruik van een back-up systeem dat in werking treedt als dat nodig is. Zelfs met kortingen vanuit de overheid, kan het wel tien tot dertig jaar duren voordat je de vele euro’s die je nodig hebt om in te investeren in een boiler op zonne-energie hebt terugverdiend. Uiteraard ben je ondertussen wel heel erg goed bezig voor het milieu.

Condenserende boilers

Condenserende boilers zijn een goede optie als je verwarmt op gas en een apparaat nodig hebt met een capaciteit van meer dan vijfenvijftig liter. Condenserende boilers hebben een tank net zoals een conventionele boiler, maar vangen uitlaatgassen die normaal door de schoorsteen naar buiten zouden gaan op, waardoor energieverspilling wordt tegengegaan. Deze gassen worden door een spoel in de basis van de condenserende boiler geblazen, waarbij inkomend koud water het meeste warmte kan absorberen.

Een warmtepomp

De warmtepomp is eerder in dit Ideabook al voorbijgekomen, alleen bespraken we toen de hybride variant. Hier hebben we het over de elektrische variant. Een warmtepomp haalt dus warmte uit de omgevingslucht en brengt dit over naar het water. Een elektrische warmtepomp gebruikt dus ongeveer zestig procent meer energie dan het hybride alternatief. Wel zijn elektrische modellen een stuk betaalbaarder dan de hybride waterpomp. De manier waarop ze worden geïnstalleerd is ook vergelijkbaar. Ondanks dat je de investering in een hybride model snel hebt terugverdient kan het zijn dat je de eerder genoemde nadelen van dit model te groot vindt. Dan kun je het beste gewoon voor de elektrische waterpomp kiezen.

Lees voor meer bespaartips in huis ook dit Ideabook eens!

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!