Een boom kiezen? 6 tips die je helpen in je zoektocht! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:2982:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Request quote

Invalid number. Please check the country code, prefix and phone number
By clicking 'Send' I confirm I have read the Privacy Policy & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future.

Een boom kiezen? 6 tips die je helpen in je zoektocht!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Roof terrace Dordrecht Modern Garden by ERIK VAN GELDER | Devoted to Garden Design Modern
Loading admin actions …

Iedere tuin zou een boom moeten hebben. Een boom geeft hoogte in de tuin, biedt vogels beschutting en vormt een mooi sierelement in je tuin. Denk maar aan de mooie herfstkleuren van sommige bomen of de bloei in het voorjaar.  Maar niet alle bomen zijn geschikt voor een tuin. Bomen die klein beginnen kunnen uitgroeien tot enorme reuzen en de hele gevel van een huis verbergen en voor duisternis en schaduw zorgen. Het goede nieuws is dat voor elke tuin een geschikt boom te vinden is. Laat je in het tuincentrum niet verleiden door aanbiedingen of een mooie bladvorm. Ga eerst na welke boom je zou willen hebben. Hoe groot mag de boom worden, welke vorm vind je mooi?  In dit Ideabook helpen we je een eind op weg!

Tip 1: Kleurrijke bloemen en bladeren.

Een boom is een sterk sierelement. Een boom kan je het hele jaar verassen met zijn schoonheid. Geurende bloemen in het voorjaar, bladeren die in de herfst alle kleuren van de regenboog krijgen. Een voorbeeld van een boom met grote sierwaarde is de Parrotia persica, Perzisch IJzerhout. De boom heeft zijn naam te danken aan de Russische natuuronderzoeker Parrot die in 1829 de eerste gedocumenteerde beklimming van de berg Ararat ondernam (de berg waar de ark van Noach zou zijn gestrand). In Nederland noemen we de boom ook wel ijzerhout omdat het hout zeer hard is. De bloemetjes van de boom zijn maar klein, maar wel prachtig om te zien. Mooi is de boom ook in de herfst. Dan verkleuren de bladeren van goudgeel naar rood. Op de foto zie je hoe vier meerstammige Parrotia’s het middenpad in deze schitterende daktuin sieren. Deze bomen combineren prachtig met de strakke witte, op maat gemaakte plantenbakken en blauw bloeiende beplanting en siergrassen.

Tip 2: Schaduw

Een boom heeft het vermogen om een aparte ruimte te creëren. Onder een boom ga je snel zitten. Het voelt beschut en onder het bladerdak is het heerlijk toeven tijdens warme zomerdagen. In de omgeving van bomen is de temperatuur zelfs tussen de 0.5°C en 1°C koeler en in de schaduw van een boom neemt de stralingstemperatuur tot wel 50 procent  af. Niet iedereen heeft de ruimte om een boom als op de foto in de tuin te plaatsen. Voor een kleine tuin zijn dakbomen ideaal. Bij deze bomen vormen de horizontaal geleide takken een natuurlijke parasol. De takken snoei je elk jaar kort en zijn daardoor makkelijk in toom te houden. Voorbeelden van mooie dakbomen zijn moerbei, esdoorn, plataan en de honingboom.

Tip 3: Eyecatcher

Een boom zorgt voor spanning in de tuin. De tuin op de foto zou een hele andere sfeer hebben als de boom achterin de tuin zou ontbreken. In deze tuin met rechte lijnen en vormen vormt de boom een prachtig contrast. Met zijn hoogte en de golvende vorm van stam van de boom. Een boom, mits goed geplaatst, laat de tuin leven! Laat je bij de keuze van een boom goed voorlichten door een kweker. Zij weten als geen ander hoe een boom zich in de loop der jaren ontwikkelt. Is de boom aangekomen in de tuin. Ga dan schuiven met de boom en kijk wat het effect is. Een paar meter naar links of naar rechts kan al een heel andere beeld geven. Vind je dit moeilijk, raadpleeg een van onze professionals!

Tip 4: Fruitbomen

Een fruitboom zou in geen enkele tuin mogen ontbreken. Het is prachtig om  altijd lekker en vers fruit in je tuin te hebben. De bomen hebben ook veel sierwaarde. De bloesem van fruitbomen is vaak overweldigend mooi en ook de vorm van een fruitboom is vaak een lust voor het oog. Fruitbomen kun je in veel vormen en maten kopen. Als struik, halfstam, hoogstam en leibomen. Gebruik ze als een levende haag of plant een mini boomgaard.

Tip 5: Vormgeving

Bomen kun je kopen in alle vormen en maten. In de vorm van een bol, een blok of als leiboom. Zet je ze in een groep of rij bij elkaar dan geven ze structuur aan je tuin. Op de foto zie je hoe een rij bomen de rechte lijnen in de tuin extra benadrukken. De bomen geven ook hoogte aan de tuin en zorgen voor een levende afscheiding met de buren. Zonder deze rij bomen zou de tuin een heel andere uitstraling hebben. Achterin de tuin zie je een groep platanen. Deze vormen een natuurlijke parasol en maken van het terras een heerlijke plek om te vertoeven.

Tip 6: Snoeien

Een paar bomen zijn bestand tegen rigoureuze snoei. De wilg bijvoorbeeld. Je ziet ze vaak bij oude boerderijen als knotwilgen. Deze boom is ook prima toe te passen in een kleine tuin. Met de zilveren bladeren en doorgroefde stammen van de wilg doet deze boom zeker niet onder voor een olijfboom. En het mooie is: een wilg hoeft niets te kosten.  Een knotwilg kun je namelijk makkelijk zelf stekken door in het voorjaar een tak van ongeveer twee meter lang vijftig centimeter diep de grond in te steken. Snoei de top op de gewenste hoogte af en houd de grond vochtig. In het voorjaar loopt de boom vanzelf uit.

Bomen hebben in de gemiddelde tuin in Nederland jaarlijks een snoeibeurt nodig om niet te groot te worden. Hoe mooi bomen zijn als ze vrij kunnen groeien lees je in dit Ideabook.

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!