Houten planken in huis, een keur aan mogelijkheden | homify

Houten planken in huis, een keur aan mogelijkheden

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Modern Living Room by SMEELE Ontwerpt & Realiseert Modern
Loading admin actions …

Houten planken zorgen voor een geheel eigen uitstraling in huis. Of ze nu geschuurd en gelakt of ruw en onbewerkt zijn, hout is als natuurproduct altijd uniek. Omdat de minimalistische en strakke stijl die nu de norm lijkt te worden mooi aangevuld kan worden met natuurlijke elementen zijn houten plankjes ook daarvoor een mooie uitkomst. In dit ideabook bekijken we een aantal versies van houten planken in huis. We zien de gewone versie, als boekenplank of in de kast, maar bekijken ook een aantal bijzondere voorbeelden en DIY ideeën voor houten plankjes.

Houten planken in de kast

Deze inbouwkast in de strak wit gesausde ruimte vraagt om een beetje kleur. In dit interieur is dat knap en subtiel gebracht door natuurlijke elementen te brengen. Het prachtige kunstwerk op de kopse kant wordt in materiaal weerspiegeld in de korte plankjes. Door materiaal op deze manier te herhalen in een interieur wordt een eenheid gecreëerd, een mooie lijn door het huis. Door vervolgens in de inbouwkast te kiezen voor vijf plankjes, waarvan de onderste relatief laag en de bovenste erg hoog geplaatst is, wordt de volledige ruimte van de kast benut. Handig om op de bergen, maar zeker ook een mooie manier om de hoge plafonds te benadrukken.

Van muur tot muur

Een andere manier om de ruimte te benadrukken, voortbordurend op wat we in het interieur hierboven zagen, is om niet in de lengte maar in de breedte te werken. In de woonkamer die we op deze foto zien is de daad, wederom met behulp van houten planken, bij het woord gevoegd. De drie houten planken zijn breed opgezet, ze dragen een aantal eyecatchers die kleur geven aan het interieur. Wat in deze ruimte slim gedaan is, is het plaatsen van een houten bijzettafel. Het robuuste blok hout is een mooie en subtiele match met de houten planken.

Hout in de woonkamer

De bijzettafeltjes die we hier zien laten houten planken in een heel andere vorm zien. De houten plankjes die geplaatst zijn op de ronde manden met geometrische vormen zijn een hit op het moment. Een mooie DIY-opdracht voor wie handig is met een decoupeerzaag. Door de houten planken rond te zagen en te plaatsen op manden in verschillende groottes wordt een speels effect gecreëerd. Ook in deze woonkamer, we zien dat het blijft terugkomen, is het materiaal van het hout, hoewel in kleur wat lichter, gespiegeld aan de houten wand aan de kopse kant.

Houten plank DIY

De zitkamers met de klassieke voorbeelden van houten planken laten we nu achter ons. We kijken voorruit en schetsen vergezichten. Er is veel meer mogelijk met houten plankjes als je je fantasie de vrije loop laat. Op deze foto kijken we naar een boomhut van Boomhutbouwen.nl. De houten plank die hier geplaatst is als tafel is, of zo lijkt het in ieder geval, afkomstig van een vleugel. Een mooie manier om te 'upcyclen': het hergebruiken van materiaal in een nieuwe en aangepaste vorm. Door het gebruik van touwen als hangsysteem worden de unieke elementen van de houten plank versterkt. De rustieke houten krukjes erbij maken het beeld helemaal af.

DIY planken

Een volgend DIY voorbeeld voor het gebruik van houten planken is deze speel- en werkbox van Studio K uit Belgie. Studio k richtte in Antwerpen een stads appartement in in een heel persoonlijke sfeer. Het gebruik van hout werd niet geschuwd en dat zien we onder andere terug in deze houten kastruimte. Een mooie afgesloten werkplek met houten planken die eigenlijk ook best zelf te maken is. Goed hout, een potje lak, stevige lijm, een waterpas als beste vriend en een vaste hand zijn de enige vereisten. Niet bijzonder goed te zien op de foto, maar wel opmerkelijk is dat het lichte hout gebruikt is voor meerdere houten planken die de rest van de wand bestrijken.

Houten planken in de badkamer

Na de voorbeelden van houten planken in de zitkamer, werkkamer en slaapkamer zijn we nu in de badkamer aangeland. In deze rustieke badkamer zien we een mooi voorbeeld van het gebruik van ruwe houten planken. Hoewel je bij de badkamer niet gelijk aan het gebruik van hout zou denken, vocht en hout zijn natuurlijke vijanden, is 'lakken' het codewoord. Wanneer aan die voorwaarde voldaan wordt zijn houten planken zoals op deze foto ideaal om een fijne rustieke sfeer neer te zetten. Zelfs in de badkamer.

Houten bijzettafel DIY

Deze sidetable is gemaakt van een klein en geleefd schilderstrapje en enkele blanke houten planken. Een mooie DIY opdracht voor wie handig is, en een mooie eyecatcher voor wie van interieurdesign hout. Door de tegenstelling tussen het geleefde hout van de trap en de blanke houten plankjes krijgt deze kleine houten kast een geheel eigen uitstraling. Doordat de plankjes de lijn van de trap volgen, blijft het basisontwerp op een slimme manier behouden.

Overal hout

Eigenlijk brengt het idee van met hout betimmerde muren een beeld van vergeelde schrootjes met zich mee. In deze slaapkamer zien we dat het ook heel anders kan. Deze slaapkamer is van onder tot boven betimmerd met lichte houten planken en dat geeft een prachtig natuurlijk en Scandinavische look. Omdat de blank gelakte houten planken het licht uit het kleine raam enorm weerspiegelen, lijkt de ruimte een stuk groter. Afgemaakt met bijpassende materialen en een mooie lamp als statement is deze slaapkamer er een om lekker in te relaxen.

Houten eettafel

De houten planken die we tot nu toe zagen in de gebruiksvoorwerpen waren klein maar fijn. Op deze foto een voorbeeld van hoe een houten plank van formaat kan zorgen voor een statement. Deze eettafel van het Berlijnse ontwerpduo JohanenLies is voorzien van een speels lijnenspel in de poten en een strakke houten plaat als oppervlak. Omdat de houten planken nog voorzien is van noesten en onregelmatigheden is de eettafel een mooi voorbeeld van hoe houten planken leven kunnen brengen in elke ruimte.

Het kleinste houten plankje

We eindigen dit ideabook met het kleinste formaat houten plankje dat we konden vinden. Niet iedereen is namelijk enthousiast over het plaatsen van houten planken in huis, en met dit plankje laten we zien dat je geen verregaande interieurmaatregelen hoeft te nemen om te genieten van hout. Het hoeft allemaal niet zo groots en meeslepend als we in eerdere voorbeelden zagen. Houten planken zijn ook in hun kleinste vorm beminnelijk, zoals we zien in deze snijplank van Maria Tigela.

Modern Houses by Casas inHAUS Modern

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!