7 redenen om ook in de winter van je tuin te genieten

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
NuBuiten.nl Scandinavian style garden
Loading admin actions …

Veel mensen associëren het hebben van een tuin met mooi weer. Dan kun je er immers optimaal van genieten. Wat is er fijner dan op een warme zomerdag met vrienden en familie buiten te zitten en te genieten van een barbecue? Of op een zwoele zomeravond met een hapje en een drankje te genieten van een goed boek? De lente is de periode waarin we onze tuin na een koude winter weer op orde brengen. In de herfst zorgen we er juist voor dat onze tuin klaar is voor de winter en er in de periode daarna nog enigszins goed uitziet. Maar wat kun je in de winter dan met je tuin doen? Je gaat niet buiten zitten als het slechts een paar graden boven nul is. Hoe kun je in de winter dan toch van je tuin genieten? En moet je ’s winters nog dingen doen om je tuin te onderhouden?

In dit Ideabook geven we je zeven redenen waarom je ook in de winter van je tuin kunt genieten. Daarnaast geven we ook nog een paar tips voor het onderhouden van je tuin. Als je het onderhoud van je tuin het hele jaar door goed bijhoudt, dan is en blijft het namelijk een makkelijk en snel klusje. Zo kun je het hele jaar door van je tuin blijven genieten!

Je tuin schoon en netjes houden – dode bladeren verzamelen of wegblazen

Over het algemeen kan worden gezegd dat je tuin in de winter niet zo gek veel onderhoud nodig heeft. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je tuin schoon en netjes te houden. Zo is het goed mogelijk dat je ook in de winter nog last hebt van rondslingerde dode bladeren. Deze kun je maar het beste meteen verwijderen. Dit kun je doen door ze bij elkaar te verzamelen met een bezem of door ze weg te blazen met een bladblazer. Hoe minder rondslingerende dode bladeren in je tuin, hoe meer je van je tuin kunt genieten.

Winterplanten planten

De winter lijkt niet de meest voor de hand liggende periode om nieuwe planten in je tuin te plaatsen. Toch is het wel degelijk mogelijk. Natuurlijk is een winterdag met temperaturen onder nul niet het beste moment om met het plaatsen van nieuwe planten aan de slag te gaan. Voor de planten maakt het niet uit. Winterplanten kunnen als het goed is namelijk prima tegen vorst, anders heeft het ook niet zo veel zin om ze te planten. Het graven in bevroren grond is wat voor problemen zorgt. De grond is keihard, wat het proces er zeker niet makkelijker op maakt. Gelukkig zijn er genoeg winterdagen waarop de temperaturen boven het vriespunt liggen. Op deze dagen kun je de oude planten uit je tuin verwijderen en mooie nieuwe winterplanten planten.

Wintermeubilair op je terras plaatsen

Als je vanuit je woonkamer of keuken op je tuin uitkijkt, is het wel zo gezellig als er ook in de winter iets is om naar te kijken. Natuurlijk kun je daarvoor wat mooie winterplanten plaatsen, maar het is ook leuk als je terras een beetje mooi is ingericht. Daarom kun je er in de winter voor kiezen om wintermeubilair in je tuin te plaatsen. In plaats van dat je de hele set tuinmeubilair ’s winters binnenhaalt, kun je het een winters tintje geven. Voorzie je tuinmeubilair van mooie kussens in warme kleuren en leg er warme winterse dekens op. Versier je tafel met winterse accessoires en kaarsjes. Als je dan ook nog een heater of open haard op je terras plaatst, kun je op een mooie zonnige winterdag ook nog heerlijk buiten zitten met een kop warme chocolademelk.

Het water in je tuin afsluiten

Als je een vijver, fontein of waterpunt in je tuin hebt, dan is het verstandig om de watertoevoer hier naartoe in de winter af te sluiten. De temperaturen duiken misschien niet zo heel vaak onder het vriespunt, maar als ze dat wel doen kan het water gaan bevriezen. De waterleidingen in je tuin kunnen daardoor kapot vriezen. Het zou toch zonde zijn als je fontein in de winter kapot gaat, omdat je de watertoevoer vergeten bent uit te zetten. Het is een simpele handeling, die je alleen niet moet vergeten.

Ga voor een Japanse zentuin

Een Japanse zentuin wordt ook wel een Japanse rotstuin genoemd. Men zegt dat een zentuin een plek is waar je echt tot rust kunt komen. Er valt veel te lezen over zentuinen, maar over het algemeen kan worden gezegd dat rotsen in de zentuin centraal staan. Planten kunnen in een zentuin aanwezig zijn, maar die is niet perse noodzakelijk. In zentuinen worden verder vaak een ondiepe putten gegraven die worden gevuld met zand, grind, stenen, gras en andere natuurlijke elementen. In het zand wordt met patronen vaak het effect van gerimpeld water gecreëerd. Zo kun je in de winter toch nog genieten van een ‘vijver’ in je tuin.

Steek ’s avonds de open haard of kaarsjes aan in de tuin

Als je vanuit je woonkamer op je tuin uitkijkt, is het wel zo fijn als je ’s avonds als het donker is niet in een zwart gat zit te kijken. Zorg er daarom zeker ’s winters voor dat er wat verlichting in je tuin is. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om lampen in je tuin te plaatsen, maar leuker en gezelliger is het nog als je er kaarsjes aansteekt. Deze kun je plaatsen in grote lantaarns, zodat ze meteen zijn beschermd tegen de wind. Het hebben van een open haard in je tuin zorgt helemaal voor een knusse sfeer. Met een open haard kun je zelfs ’s winters nog even buiten zitten.

Geef de vogeltjes te eten

Het is best gezellig als er af en toe nog wat leven in je tuin is. Zelf zit je er waarschijnlijk niet veel, dus dan moet het leven maar van anderen komen. Om vogels naar je tuin te lokken kun je wat vogelvoedsel in je tuin plaatsen. Koop een leuk vogelhuisje om het in te leggen of maak zelf een mooi plateau van hout. Vogels zorgen voor een hoop gezelligheid in je tuin, en door ze te voeren helpt je de vogeltjes ook meteen goed de winter doorkomen.

Wil je meer weten over wintertuinen? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!