Een rustieke keukentafel, het hart van het huis

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
homify Industrial style kitchen
Loading admin actions …

In dit ideabook bekijken we een aantal rustieke keukentafels. Als de keuken het hart van het huis is, dan moet de keukentafel het onmisbare kloppende middelpunt daarvan zijn.Of het nu het diner in de avond of de kop zwarte koffie in de vroege ochtend is, aan de eettafel kom je samen.  Om de stijl van jouw keuken of eetkamer helemaal door te voeren, is de keuze voor een passende keukentafel een zeer belangrijke. Want of je gaat voor elegant, modern of zoals in dit ideabook: rustiek, er zijn allemaal verschillende keukentafels voor te vinden. In dit ideabook zetten we een aantal rustieke keukentafels voor je op een rijtje. We bekijken verschillende vormen tafels, maar ook verschillende materialen waarvan rustieke keukentafels gemaakt kunnen zijn en zetten bovendien verschillende stylingsopties en vormen voor je op een rij. Tour met ons mee.

Een keuken in mediterraanse stijl

Max Rollitt country house kitchen lynette Kitchen
lynette

Max Rollitt country house kitchen

lynette

In deze Mediterraanse keuken vinden we wat ook wel het prototype van een rustieke keukentafel genoemd zou kunnen worden. We zien geleefd hout met een simpel onderstel, een rustieke keukentafel in zijn puurste vorm. De plek die de tafel opeist, midden in de keuken, is natuurlijk de enige juiste voor deze situatie. Het kleurgebruik in de rest van de keuken, het Provençaalse blauw met het Mediterraanse geel, zorgt dat de eetkamertafel volledig tot zijn recht komt. Zonde dat we de stoelen die bij de tafel geplaatst zijn niet goed kunnen zien. Stevige houten stoelen, misschien een tint donkerder dan deze rustieke tafel, zouden hier niet misstaan.

Mediterraans en rustiek

Een zelfde soort mediterraans huishouden zien we ook in deze eetkamer terug. Compleet met tegelvloer en rustieke dwarsbalken is deze keuken er een die gemaakt lijkt te zijn voor het bakken van clafoutis en het drinken van Franse rode wijn. De rustieke keukentafel zien we hier in ronde vorm terug. Een mooie stijlkeuze wanneer je op zoek bent naar een keukentafel die interactie benadrukt. Ook in deze rustieke keukentafel is geleefd hout gebruikt, zij het wat gepolijster dan bij het vorige tafelblad. De stoelen die in deze ruimte gebruikt zijn, lijken origineel met een nieuwe bekleding. De kleur van de gekozen eetkamerstoelen, hier is gekozen voor een lichte tint, maken de keuken met donker geverfde dwarsbalken een stuk lichter.

Een stoere rustieke tafel

Een statement, daarmee is deze rustieke eettafel het beste te omschrijven. Gemaakt uit een beperkt aantal stukken teak is deze eettafel robuust te noemen. In een keuken of eetkamer gaat deze rustieke eettafel een mooi uitgangspunt zijn. Enerzijds vraagt het gebruik van teak om enige herhaling in het meubilair om een geheel te creëren, anderzijds kan een rustieke keukentafel als deze goed op zich staan. Gebruik moderne stoelen voor een eclectische stijl in de keuken of ga voor meer rustieke stoelen om een landelijke stijl in de eetkamer te creëren.

Een moderne keuken

We verschuiven van landelijke versie van een rustieke en robuuste keukentafel naar de meer moderne uitvoering ervan. In deze keuken is dat knap gedaan met een soortgelijke rustieke keukentafel als hierboven, maar dan met volledig andere styling. In deze moderne keuken zien we als blikvanger de op Eames geinspireerde stoelen rondom de rustieke keukentafel staan. Door de simpele verlichting, een minimalistische hanglamp, behoudt de ruimte haar moderne en frisse uitstraling. De rustieke tafel is in deze woonkeuken echt de sfeermaker.

Industrieel maar toch gemoedelijk

Waar een keuze voor industriële details in een ruimte met een gegoten vloer al snel kil en afstandelijk kan lijken, is dat gevaar hier knap omzijlt. Hoe dat voor elkaar gekregen is? De rustieke keukentafel breekt hier het geheel en maakt de sfeer een stuk aangenamer. Het materiaalgebruik, waarschijnlijk kersenhout, van de eetkamertafel is een frisse en natuurlijke noot in deze anders zo strakke leefkeuken. Een perfecte match met de kunststofstoelen en de vintage industriële lampen boven de tafel. In deze keuken zien we de veelzijdigheid van een rustieke keukentafel terug.

Rustieke keukentafel in een loft

Onze volgende stop in onze tocht langs rustieke keukentafels brengt ons ook naar een industriële inrichting.Omdat ze geen frivole ornamenten of details hebben, zijn rustieke keukentafels ideaal als beginpunt voor elk soort interieur.  In dit modern ingerichte loft is gekozen voor een lange rustieke keukentafel die op simpele wijze opgebouwd is. De lengte van de tafel, parallel aan de open keuken, benadrukt de lengte van de ruimte in zijn geheel. De grote industriële lamp die gekozen is als verlichting is gebruikt als stoer statement terwijl de styling, de bloemen op tafel, het geheel nog enigszins een liefelijke uitstraling geven.

Rustieke keukentafel in een loft II

Op deze foto zien we dezelfde keuken als hierboven, maar dan vanuit een andere hoek. We zijn namelijk nog helemaal niet klaar met het bekijken van deze rustieke keukentafel. Op deze foto valt ons namelijk het onderstel van de keukentafel op. Het houten blad wordt, enigszins onverwacht, ondersteund door een ijzeren onderstel. Wij hadden hier massief houten poten verwacht maar vinden het prachtig om te zien dat de rustieke eetkamertafel er niet killer op wordt. Sterker nog, het onderstel van deze tafel bevestigt de industriële keuken in haar identiteit. In combinatie met de gietvloer, de lampen en zelfs de spotjes die de keuken uitlichten, is deze keuken een mooie eclectische mix tussen industrieel en landelijk.

Een keukentafel met mogelijkheden

Deze moderne keukentafel heeft een belangrijke maar verborgen kwaliteit. Hij is namelijk in te schuiven. De rustieke keukentafel kan ingeschoven worden in de sleuf in de wand. Een mooie oplossing wanneer je bij tijd en wijle gebrek aan ruimte hebt, of wanneer je soms meer en soms minder dinergasten verwacht.

Een bar in de keuken, ook een optie

In deze keuken is gekozen voor het plaatsen van zowel een gelakte houten bar als een tafel van hetzelfde gelakte hout. Een mooie keuze voor veelzijdigheid. Wij vonden het inspirerend te zien hoe de rustieke keukentafel verschillende vormen aan kan nemen. Waar we begonnen met het benoemen van de mogelijkheden van een vrij standaard rustieke tafel, is het van belang de andere mogelijkheden te laten zien. En zo komen we bij deze bar terecht. Het hout geeft de bar een natuurlijke uitstraling. In deze keuken zien we terug hoe je een rustieke tafel combineert met een duidelijke moderne noot. Nogmaals: rustiek hoeft helemaal niet altijd landelijk en mediterraans te betekenen!

Een rustieke keukentafel met ornamenten

Omdat we het van belang  vinden in dit ideabook het volledige spectrum aan rustieke eettafels te laten zien, is deze keukentafel ook meegenomen. Waar de rustieke keukentafels hiervoor hout als hoofdcomponent hadden, is voor deze keukentafel voor een ander materiaal gekozen. De uitstraling is er vervolgens niet minder rustiek om, en daarom is het het sluitstuk van onze rondgang. Deze rustieke keukentafel heeft een solide stenen blad en wordt ondersteund door een gietijzeren onderstel waarbij een knipoog naar art nouveau niet geschuwd wordt. Het rustieke aspect in deze keuken wordt benadrukt door de rest van de inrichting. De balken, waarvan een aantal nog origineel, en de kroonluchters maken deze rustieke keukentafel tot het welbekende kloppende hart van dit huis.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!