Mutfak nasıl planlanmalı? Türkiye'den 6 örnek!

homify Kitchen
Loading admin actions …

Mutfak planıyla ilgili başta temel hususlar olmak üzere bazı yararlı bilgiler verirken aynı zamanda Türk tasarımcıların elinden çıkma mutfak görselleriyle size ilham vermeye çalışacağız.

​1. Mutfak üçgeni

Mutfağı planlarken öncelikle lavabo, buzdolabı ve ocak üçgenine dikkat edin. Çünkü şöyle bir düşünürseniz mutfaktaki tüm eylemlerin bu üç ürün arasında geçtiğini anlarsınız. Dolayısıyla buzdolabı, ocak ve lavabo arasında herhangi bir engel bulunmamalı. Örnek resimde bu üçgen arasında herhangi bir engel bulunmadığı açıkça görülüyor. Normade böyle geniş bir mutfağa ata tezgah konulabilirdi. Ancak hareket alanını kısıtlamamak için ihtiyaç duyulmamış. Uzun yemek masası da orta kısım yerine duvar kenarına yerleştirilmiş.

​2. Depolama alanlarının kullanımı

Eskiden mutfak dolapları standarttı ve tüm mutfaklar farklı renk ve kaplama malzemesi dışında model olarak aynıydı. Günümüzde ise mutfak dolapları için sayısız model mevcut. Sadece göze hitap etmekle kalmayan dolaplar aynı zamanda çok daha fonksiyonel. Yine de dolaplarınızda atıl kalan boşluklar varsa örneğin köşe kısmı için telli mekanizmalar kullanabilirsiniz. Buzdolabı yerleştirirken de üst boşluğu dolap yaptırın. Bunun dışında tavana dek uzanan dolaplar sayesinde dikey boşluktan yararlanabilirsiniz.

​3. Mutfak adasının konumu

Son yıllarda çağdaş mutfak modellerinde görmeye alışık olduğumuz mutfak adaları fonksiyonel olmakla birlikte aynı zamanda mutfağa estetik de katıyor. Ada mutfaklar çoğunluk mevcut alanın merkezine yerleştirilirken çok işlevsel yapısıyla mutfağı daha verimli kullanmanızı sağlıyor. Bunun dışında tamamen kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarına göre tasarlanabilen ada mutfaklar da mevcut. Yemek pişirme esnasında en büyük kolaylıklardan biri olan çalışma yüzeyi ada mutfaklar sayesinde ikiye katlanıyor. Ayrıca adanın alt kısmı dolap veya çekmece olarak tasarlanabiliyor. Eğer mutfağınız küçükse adanın yarısını bar olarak kullanmanız da mümkün. Bu kadar çok kullanım kolaylığı sağlaması nedeniyle küçük mutfaklarda da tercih ediliyor. Peki adanın konumu nasıl olmalı? Eğer örnek resimdeki gibi geniş bir alana sahipseniz merkezde durması avantajlıdır. Daha dar mutfaklarda duvara bitişik küçük mutfak adası da düşünebilirsiniz.

​4. Küçük mutfakların yerleşimi

Küçük mutfaklarda mevcut alana göre bir plan yapılmalı. Örneğin mutfağınız çok küçükse yemek masasından vazgeçmek zorunda kalırsınız veya mutfağınız darsa barı duvara dayalı yaptırmayı düşünebilirsiniz. Öncelikle hangisine daha çok ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Çok sayıda depolama alanı istiyorsanız kısıtlı alanı sadece dolap ve tezgahla doldurun. Ne kadar küçük olursa olsun mutfakta yemek yemek istiyorum derseniz bar ya da masa için uygun bir boşluk ayarlayın. Bunun dışında küçük mutfaklarda açık renkler mutfağı daha geniş gösterir.

Mutfağın genel yerleşimi dışında dolap düzeni ile ilgili de yapabileceğiniz şeyler var. örneğin küçük bir mutfakta gereksiz hiçbir araç gereç bulunmamalı. Eşya ve malzeme sayısı ne kadar az olursa hareket alanınız o kadar genişler zira.

​5. Büyük mutfakların yerleşimi

Büyük mutfakların planlanması küçük bir mutfağa göre çok daha keyiflidir. Çünkü mevcut alan hem istediğiniz her eşyayı sığdırabilmenize imkan verir hem de hayalinizdeki mutfak dizaynını uygulamanıza fırsat sağlar. Eğer mutfak pencere mevcutsa tezgah ve dolapları buraya yaptırmak yerine masa sandalye takımını pencere önüne yerleştirin. Bu sayede özellikle kahvaltılarınız keyifli geçer. Bunun dışında mutfağınız geniş dahi olsa daha pratik hareket etmek için başta mutfak üçgeni olmak üzere çok sık kullandığınız ekipmanı birbirine yakın tutun.

​6. Hareket alanı

Son başlık hareket alanıyla ilgili. Zira bir mutfak büyük dahi olsa rahat ve engelsiz bir dolaşım alanı yoksa o mutfak konforlu değildir.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Bir ev işte böyle düzenlenir!' başlığını okuyabilirsiniz.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine