Fonksiyonel bir mutfak için 5 pratik ipucu

nihal e. nihal e.
OLABELLA // RESIDENTIAL PROJECT, Escapefromsofa Escapefromsofa Modern Kitchen
Loading admin actions …

Mutfak planı yapılırken çoğumuz estetik konusunu ön planda tutuyor ve ve işlevsellik hakkında yeterince endişelenmiyoruz. Oysa mutfak hangi boyutta olursa olsun herkesin mutfak düzenine eklemesi gereken birtakım pratik hususlar var. Ne olduğunu merak ediyorsanız sizin için derlediğimiz başlıklara göz atabilirsiniz.

​1- Altın üçgen

Uzmanlar mutfak üçgeni olarak; lavaboyu, ocağı ve buzdolabını en büyük faaliyet alanını olarak ifade eder ve dikkatli planlanarak bu üçgene erişimin engellenmemesi gerekir. Üçlü arasında en hareketli alan lavabo olup genellikle sıhhi tesisatın yanında yer alır. Ancak bazı durumlarda boruların konumu sebebiyle uzak düşebilir. Mutfağınızdaki durum buysa lavaboya en uygun yerleşimi sağlamak için sıhhi tesisatın yerini değiştirmek gerekir. Böyle bir durumda uzman bir tesisatçıya başvurun.

Mutfağınızın boyutuna veya düzenine bakılmaksızın (L-şekilli mutfak, U-şekilli veya ada) çalışma üçgenindeki tüm bacaklar toplamı 2 metrenin altında veya 5 metrenin üzerinde olmamalıdır. Çalışma üçgeni çok küçükse hareket alanı rahatlığında sıkıntı yaşanır. Çok büyükse de yemek hazırlama yorucu bir görev olabilir.

​2. Doğru depolama

Mutfaklar, yiyecek ve içecekler başta olmak üzere tabak, bardak, kaşık, bıçak vb. gibi çok sayıda ürün içerir. Üstelik sadece bunlarla sınırlı değil aynı zamanda mikser, blender, tost makinesi gibi pek çok mutfak aleti de söz konusu. Tüm şeyleri el altında tutmak tahmininizden çok daha karmaşık olabilir. Peki, böyle bir duruda ne yapmalı?

Dahili bileşenlerin pahalı olması önemli bir sorun olmakla birlikte alanın genel boyutu sınırlı olabilir. Neredeyse her mutfak boşluk harcıyor, ancak bu yeterli planlama ve öngörüyle en aza indirilebilir.

Mutfağınız küçükse ekstra saklama alanı için standart kalıptan uzun üst dolaplar yerleştirmeyi düşünün. Üst dolaplara daha çok dikkat çekmek için ise aydınlatmadan yararlanın. Bunun dışında buzdolabının üstüne kalan boşluğu mutlaka değerlendirin. Mutfakta ölü alanların başında gelir. Üst kısma uygun bir dolap yaptırın.

​3. Daha çok pişirme alanı

Mutfak tasarımıyla ilgili en büyük şikayetlerden biri yeterli alan eksikliği. Bir tezgah gerektiren tüm mutfak faaliyetlerinin yanı sıra kalıcı olarak orada bulunan cihazları düşündüğünüzde, mümkün olduğunca çok yatay yüzey alanına ihtiyaç var. Bu durum örneğin L şeklinde bir mutfağa bir ada veya kahvaltı barı ekleyerek elde edilebilir.

​4. Yeterli aydınlatma

Mutfak, zayıf aydınlatma ile idare edemeyeceğiniz bir oda. Sadece tasarım ve atmosfer meselesi değil, aynı zamanda keskin bıçaklar ve diğer mutfak aletleri ile ilgili güvenlik de söz konusu. Ek olarak mutfakta ne kadar çok ışık varsa tasarım öğelerinizi o kadar iyi gösterebilirsiniz.

Odalar genellikle üç aydınlatma türüne ihtiyaç duyar: Genel aydınlatma, görev aydınlatması ve spot aydınlatma. Bir mutfak söz konusu olduğunda çalışma alanlarını planlayın ve her noktaya ihtiyaç duyduğu ışığı vermeye odaklanın. Doğrudan tüm ana çalışma alanlarının üzerinde ışıklandırma düşünün.

​5. Bulaşık makinesinin konumu

Bulaşık makinenizi köşe duvara denk gelecek şekilde monte etmek hatadır. Çünkü bulaşık makinesine erişiminizi büyük ölçüde sınırlar ve yalnızca bir taraftan erişebileceğiniz için malzemeleri yerleştirmeyi ve çıkarmayı zorlaştırır. Peki doğru yer neresi? Suyun damlamasını ve zemin üzerine yağlanmasını önlemek için lavaboya yakın bir yere koyun. Böylece fazla yemekleri çıkarırken aynı anda bulaşık makinesine koyabilirsiniz.

Aynı şekilde bulaşık makinenizi boşaltırken mutfağın etrafında gezinmek istemiyorsanız dolap yanına koymayı da tercih edebilirsiniz. Bu sayede tek bir harekette boşaltmak mümkün olur.

Mutfakla ilgili daha fazla yazı okumak isterseniz 'Küçük evler için 11 şahane açık mutfak modeli' başlığına bakabilirsiniz.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine