​Mutfakta gereksiz ıvır zıvırdan kurtulun

nihal e. nihal e.
Jane Foster Range, MAKE International MAKE International Kitchen
Loading admin actions …

Boş şişeler, abartılı bir renkte bardak, eskimiş solmuş plastikler… Bu senaryo tanıdık geliyor mu? Cevabınız evet ise eğer o zaman bu makaleye bir göz atın deriz. Hemen hemen her mutfakta gereksiz nesneler, bir gün lazım olur diye alınan kaplar, asla yeniden kullanılmayan bardaklar ve sürekli açık mutfak kitapları var. Sonuç? Tam bir kaos, gereksiz bir sürü ıvır zıvır. O halde mutfaktaki gereksiz eşyalardan kurtulmaya ne dersiniz? İnanın ayıklama işi bittiğinde hem daha çok depolama alanı açılacak hem de az eşya ile pekala yetinebildiğinizi göreceksiniz.

​1- Yemek kitapları

Bu konuyu açıklığa kavuşturalım, artık kimse yemek kitabı okumuyor. Zira günümüzde yemek tarifleri kolayca internette bulunuyor. Hem de videoya çekilmiş uygulamalı bir şekilde. Eğer yemek konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız yine yemek kitabı alın. Ancak sadece heves ederek aldığınız kitapları hiç okumayacağınızı ne yazık ki biliyoruz. O halde neden mutfakta gereksiz yer işgal etsin?

​2- Renkli kupalar

Renkli ve desenli bardaklar çok sevimli. Bu nedenle her karşılaştığımızda mutlaka satın alıyoruz. Zira ucuz bir alışveriş. Ancak kupalar üzerinde yer alan o sevimli desenler her sene değişiyor. Dolayısıyla sürekli yeni bir kupa satın alma tuzağına düşüyoruz. Oysa standart bir kupa alırsanız hem modası geçmez hem de mutfağınızı lüzumsuz bardaklarla doldurmamış olursunuz.

​3- Market poşetleri

Her ne kadar ülkemizde market poşetleri çöp torbası olarak değerlendirilse de gereksiz poşet istiflemek hiç de yararlı bir alışkanlık değil. Çünkü poşetlere doğaya zarar veriyor.

​4- Hazır soslar

Hem yemekler hem salata için kullanılan soslar dışında tatlı ve dondurma sosları derken bir bakmışsınız tezgahınız sos şişeleriyle doluvermiş. Eğer çok sık kullandığınız bir sos varsa onu yine almaya devam edin. Bunun dışında sosları evde hazırlamak çok daha sağlıklı bir seçenek.

​5- Eski soluk havlu

Bir mutfağa girdiğinizde yıllarca kullanılan, hatta üzeri deliklerle dolu soluk bir havluyla karşılaşmak mutfağın ihmal edildiği hissi verir. Havlunuz çok yıpranmışsa artık emekliye ayrılmanın zamanı gelmiş demektir.

​6- Gereksiz mutfak aletleri

Her mutfakta genellikle kullanmadığımız hatta bazen hiç kullanmadığımız bazı elektronik aletler vardır. Bunlar ya hediye olarak gelmiştir ya da heves edip almışızdır. Örneğin ultra teknolojik karıştırıcılar, sebzeleri estetik olarak mükemmel bir şekilde dilimlemeye yönelik araçlar… İyi düşünü bunlara gerçekten ihtiyacınız var mı?

​7- Bıçak seti

Mutfak bıçakları kullanışlıdır ve her evde mutlaka bulunur. Ama dürüst olmak gerekirse kaç tanesine gerçekten ihtiyaç var? Şık bıçak setlerini mağazalarda görüp çok beğensek de aslında dekoratif bir öğe olmaktan öteye gitmiyor ne yazık ki.

8- Kavanozlar

Özellikle baharatlar için kullanışlı olan kavanozlar elbette yararlıdır. Ancak hazır gıda ürünleri ile eve giren kavanozlar yıllar içinde birikip durur. O halde artık ihtiyacınız olmayan kavanozlardan kurtulun. Geri dönüşüm kutularına bırakabilirsiniz.

​9- Saklama kapları

Plastik kaplar mutfaktaki en büyük kaosdur. Zira her evde haddinden fazla bulunur. Oysa tıpkı market poşeti gibi plastik de doğaya düşman bir malzeme. Dolayısıyla sadece kap olarak değil, her anlamda plastiği azaltmak gerekiyor.

​10 -Bir not defterine benzeyen bir buzdolabı

Buzdolabını panoya çevirmekten kaçının. Tamam, süpermarkette ne alacağınızı hatırlamak için etrafında bir hatırlatma bırakmak yararlı olur, ancak gün aşırı eklediğiniz not kağıtları hiç de estetik gözükmüyor.

​11- Su şişeleri

Vöslauer , POLKA POLKA Minimalist dining room Crockery & glassware

Su tabii ki şişelerde saklanmalıdır, ancak şişe istiflemek yerine daha sağlıklı olan cam şişe edinip plastikten şişeden aldığınız suyu cam şişeye ekleyebilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Bunlardan ben de istiyorum: 15 pratik mutfak fikri' başlığını okuyabilirsiniz.

Need help with your home project?
Get in touch!

Highlights from our magazine