Een minimalistische stijl voor je kleine appartement, het is makkelijker dan je denkt | homify

Een minimalistische stijl voor je kleine appartement, het is makkelijker dan je denkt

TILL BEHNE TILL BEHNE
Intérieur Vintage HouseholdAccessories & decoration
Loading admin actions …

Een minimalistische stijl past bij ieder huis, groot of klein. En je huis minimalistisch inrichten is makkelijk dan je misschien denkt. Er zijn uiteraard een paar regels waar je je aan moet houden. Maar eigenlijk is een minimalistische stijl juist uitermate geschikt voor een klein huis. Omdat er minder spullen staan in een minimalistisch huis en omdat alles strak en simpel is, oogt een huis meteen groter dan wanneer je het volpropt met gezellige spullen. In dit Ideabook geven we je een aantal tips waardoor je appartement uit zal blinken door zijn minimalistische stijl. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn uiteraard de meubels, zowel qua uiterlijk als de kwantiteit (less is more). Daarnaast zijn accessoires heel belangrijk en is het zaak de minimalistische stijl door te voeren in het hele huis, dus ook de badkamer en de keuken. Maar uiteindelijk zul je zien dat het niet zo moeilijk is om van je huis een minimalistisch paleisje te maken.

Meubels kiezen

Een minimalistische inrichting kenmerkt zich door een aantal basis meubelstukken. In een minimalistisch ingericht huis vind je alleen de echt noodzakelijk meubels als een bank, een tafel met stoelen en een kast. Veel meer is het niet. Wellicht nog een koffietafel, een televisiemeubel en wat lampen. Om het geheel niet kil te laten worden, hangt er aan de muur wel kunst of ingelijste foto’s. Een minimalistische inrichting is ook erg van kwaliteit boven kwantiteit. De meubels die er staan zijn van een hoge kwaliteit. Als je niet zo veel meubels hoeft te kopen, kan je namelijk best wat investeren in de items die je wel koopt. Dit Ideabook geeft je een goed beeld wat we bedoelen met een minimalistisch interieur.

Accessoires zijn de finishing touch

Minimalistische huizen zijn vaak strak en wit en leeg. De enkele voorwerpen die er wel zijn vallen daardoor des te meer op. Het is daarom belangrijk deze accessoires met extra veel zorg te kiezen. Opvallende kleuren en hout combineren uitstekend met de witte achtergrond. Op deze foto zien we goed hoe een aantal details het verschil kunnen maken. Een gekleurde stoel, opvallende tafelpoten onder een houten tafelblad, een stoere lamp en moderne kunst aan de muur. En ook hier geldt het motto kwaliteit boven kwantiteit. Dit alles zorgt op een kleine oppervlakte voor een optisch voordeel. De kleine ruimte ziet er meteen een stuk ruimer uit.

Regels voor de badkamer

Een minimalistische badkamer kun je herkennen aan de eenvoudige maar luxe uitstraling. In een minimalistische badkamer zien we ook veel wit en zo min mogelijk spullen. Zorg er dus voor dat je de spullen die je wel echt nodig hebt, goed kunt opbergen. Prettig is ook als alles zijn eigen vaste plek heeft. Dat ruimt makkelijker op en voorkomt zoeken. Bij voorkeur heeft elk gezinslid een lade met zijn of haar eigen spullen. Er zijn niet massa’s handdoeken of kinderspeelgoed waardoor het geheel een nette en opgeruimde uitstraling heeft. Een minimalistische badkamer is natuurlijk helemaal compleet met de juiste accessoires. Denk daarbij aan een mooie plant om al het wit te compenseren, een spiegel met een stoere houten rand of een leuke vintage kast voor de handdoeken. Hier kan je een aantal minimalistische badkamers bekijken.

Regels voor de keuken

Een minimalistische keuken is strak en simpel. Frontjes van de keukenkasten zijn glad en greeploos. Overigens hangen er zelden keukenkastjes aan de muur om het geheel open te houden. Heb je te maken met een beperkte ruimte is het misschien wel nodig. Verder zien we grote lades, is de meeste apparatuur weggewerkt. Behalve wellicht de oven en/of magnetron, die 'springen' tegenwoordig vaak uit een witte keukenkast. Meestal zijn ook ijskasten ingebouwd maar afhankelijk van de rest kan een vrijstaande ijskast in een andere kleur ook heel goed werken. Om het geheel er zo opgeruimd en rustig mogelijk te laten uitzien is het zaak zoveel mogelijk spullen uit het zicht te bewaren. Hou het aanrechtblad zo leeg mogelijk, huishoudelijk apparaten het liefst weggewerkt in kasten. Potjes en andere kleine dingen in een la. Voor de afwisseling en een stukje natuur in de strakke keuken is een kruidentuintje met wat basilicum en koriander een prima idee. Deze professionals kunnen de ultieme minimalistische keuken voor je verzinnen.

​Stijl en eenvoud

Wat je veel terugziet in een minimalistisch interieur zijn geometrische figuren, gladde muren en veel onbewerkt materiaal zoals staal, steen, hout en beton. Ook is licht niet onbelangrijk, het versterkt de rust die een minimalistisch interieur uitstraalt. Daarom zien we vaak grote ramen of hele glazen gevels. Om een beetje tegenwicht te bieden aan het vele wit zie je soms grote kleurvlakken om de geometrie aan te geven. Het strakke zien we niet alleen in de meubels maar ook bijvoorbeeld in grote strakke trappen, vaak zonder balustrade in het kader van less is more. Het ontbreken van niet-noodzakelijke tussenwanden geeft een ruimtelijk gevoel en dat komt zeker in een kleiner appartement van pas.

Vintage

Vintage gaat heel goed samen met een minimalistisch interieur. Vintage meubels zijn vaak eenvoudig, maar van een uitzonderlijke kwaliteit. Het authentieke karakter brengt niet zelden een aangename balans in het verder strakke interieur. Het is verstandig te kiezen voor een paar vintage meubels, bijvoorbeeld kastjes of bijzettafeltjes. De wat grotere meubelstukken zoals de bank of de eettafel kunnen dan wat moderner zijn zodat er een mooie balans is tussen karakter en modern.

Casas inHAUS Modern Houses

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!