De meest toonaangevende tegels

Anouk Freriks Anouk Freriks
Spadon Agenturen Walls & flooringTiles
Loading admin actions …

Al lang niet alleen meer van toepassing in de keuken of badkamer wegens haar praktische eigenschappen. Tegels liggen inmiddels door het hele huis. En dat in vele soorten en maten. Ontwerpers lijken meer mogelijkheden dan ooit te zien en variëren er op los met verschillende kleuren, vormen, materialen en verhoudingen. Zo maakt de tegel haar esthetische waarde in het interieur kenbaar. Ongekend populair in nieuwe systemen voor wand en vloer. Niet gek ook, gezien de opkomst van natuurlijke gesteente in het interieur.  Een materiaal dat zich bij uitstek leent om in de vorm van een tegel te worden gegoten. Hoewel het daar qua materiaaltoepassingen niet bij blijft. Tegels van hout of textiel zijn eveneens niet aan te slepen in 2016. Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van de tegel in dit Ideabook.

Patchwork

Zwoele zomerdagen, struinend door smalle steegjes in Portugal. Bij het zien van de tegels met authentieke motieven kan het niet anders dan dat men even bij dit beeld wegdroomt. Handgeschilderde tegels sieren daar ook de gevels, maar vinden hier inmiddels hun weg in het interieur. Een eenvoudige wijze om dessins aan de ruimte toe te voegen en deze zo nieuw leven in te blazen. De beschadigingen in dit voorbeeld geven het interieur juist karakter. Zeker tegenover de strakke, witte basis. De tegels doen het goed op de vloer in elke ruimte, maar ook als wandbekleding. En het fijne is dat verschillende kleuren en motieven met gemak een harmonie vormen. Een patchwork geheel. Ideaal om een persoonlijk statement mee te maken door de favorieten uit te lichten. Een groot oppervlak toch wat te heftig? Gebruik enkele van deze zonnige tegels als plateau op tafel. Een subtiel souvenir.

Natuurlijke look-a-like

Al eerder spraken we over natuurlijke gesteente als interieurtrend. Materialen als marmer en graniet voeren daarin de boventoon. Steen wint aan populariteit door haar duurzaamheid en sterke eigenschappen. Met de tijd stijgen ook de looks naar nog grotere hoogte. Nou past bijvoorbeeld echt marmer niet binnen ieder budget. Gelukkig zijn daar de prachtige look-a-likes.  Een al even luxe uitstraling die net echt aandoet. Een luxe die graag op ieder plek wordt ervaren. Zo ook geheel onverwacht in de slaapkamer. De nachtelijk zwarte tegels doen hier dienst als statig hoofdeinde. In combinatie met het hout, leer en de zachte bruintinten wordt de slaapkamer een warme oase van rust.

Variatie in vorm

Eigenwijze patronen en weloverwogen uitschieters. Speelse verbanden met een vleugje humor. Tegels hoeven niet langer strak in een uitgemeten blokpatroon naast elkaar te liggen. Ook de muur of vloer stelt niet langer de grenzen. Tegels mogen juist worden doorgelegd in een vloeiend patroon, waardoor de ruimte geheel andere verhoudingen krijgt. Daarbij zijn de ronde vormen niet weg meer weg te denken. Ze borduren voort op de seventies trend, maar tonen ook het toekomstige, zachte interieurbeeld. De grijze hoek geeft de ruimte extra diepte en omlijst de witte delen. De gele rij tegels daarentegen, laat de badkamer van haar zonnige kant zien en springt als ware optimist zelfs uit de voegen. Een verrassend accent, en een eerder vaak onderbelicht deel in het tegelpatroon. Het krukje en de bedrading in dezelfde gele trendkleur vormen daarop een verfrissende aanvulling.

Verrassende textuur

Dat tegels enkel een glad en koud oppervlak hebben, spreekt bovenstaand voorbeeld direct tegen. Een tegenstelling die voortkomt uit de vlakke, digitale wereld. Dat is deze behoefte aan een extra dimensie en materialen die uitnodigen tot aanraking. Voeg daaraan toe de hang naar warmte en zachtheid, en kom uit op tegels met een organische textuur. Golvend als water door de ruimte. Naast de glad afgewerkte achterwand en het strakke meubilair komen deze tegels nog beter tot hun recht.

In de schaduw van grijstonen

Grijs. Al jaren een immer populaire kleur onder de tegels in het interieur. Aangezien grijstinten goed te combineren zijn en verkrijgbaar in ongelofelijk veel nuances. Ogenschijnlijk een tijdloze keuze. Des te toonaangevender worden grijze tegels gelegd in een ander verband. Het visgraatpatroon sluit aan op zowel de trend van het nieuwe klassiek, de pure luxe en eigentijdse speelsheid. Een oude bekende in de houten vloeren, wel vernieuwend als tegelwand.  Juist door verschillende grijstonen binnen het visgraatmotief te combineren, ontstaat een spannende, optische schaduwwerking. Gebruik daarbij tinten die subtiel van elkaar variëren voor een natuurlijk en rustig ogend geheel. Deze donkere muur vormt overigens de perfecte achtergrond voor decoratie in warme, heldere kleuren.

Industrieel baksteenpatroon

Een element dat niet mag ontbreken in een industrieel interieur is de bakstenen muur. Deze tegelwand in hetzelfde patroon vormt hier een frisse variatie op. Perfect passend binnen het lichtvoetige, witte interieurbeeld van 2016. De witte tegels zijn ook groter dan de traditionele baksteen. Geen toeval, als we de experts mogen geloven. Het formaat van tegels wordt alsmaar groter en groter,  voor een luxe en ruimtelijke uitstraling. Terugkomend op de industriële interieurstijl, de stalen elementen en de grijstonen sluiten hier naadloos op aan. Maar als geheel wel in een strak modern jasje.

Blijver: de betonlook

Al enige tijd te zien in het interieurbeeld, van meubel of accessoire tot aan tegels. De betonlook is here to stay. Het materiaal straalt rust en eenvoud uit. Het riante formaat tegels versterkt dit effect nog eens en vergroot eveneens de ruimte. Houd met de grootte van tegels wel rekening met het aantal vierkante meters van een ruimte. Zeker in een badkamer, die vaak geen enorm vloeroppervlak beslaat. Wanneer de tegels in verhouding tot de ruimte te groot zijn, zullen ze de kamer juist optisch verkleinen. En laat dat nou net niet de bedoeling zijn.  Rust en eenvoud zijn eigenschappen die zich uiteraard prima lenen voor een badkamer. De betonlook is hierin dan ook een duurzame optie. Een wellness gevoel dat nog jaren zo ervaren kan worden.

Hoogglans to the max

Hoewel de eerder besproken matte, steenachtige materialen een gevoel van luxe oproepen, doet het tegenovergestelde dit ook. Het zijn tegels uitgevoerd in maximale hoogglans die het stralende middelpunt in iedere ruimte vormen. Versterk het glanseffect door er matte materialen naast te plaatsen, zoals hout, steen of vilt. Weliswaar in geometrische driehoeken en zachte kleurenpalet oogt de glanzende tegelwand erg fris en jong. Vooral in combinatie met het pastelblauwe keukenblok en het lichte hout. Een kleurrijke doch subtiele Scandinavische keuken. Fijn detail: de geometrische vormentaal komt terug in de zwarte styling. De lamp en lijsten zetten het zoete geheel wat kracht bij.

Vanuit een andere hoek: de hexagon

Inderdaad. De geometrische vormen laten zich nog niet uit het veld slaan, hoewel de ronde, organische vormen langzaam hun opmars in het interieur maken. Al iets speelser dan het vierkant of de driehoek, is de alom populaire hexagon. Ofwel de zeshoekige vorm. Veelal accessoires, spiegels, tafels en prints worden in deze vorm uitgevoerd. Nu dus ook de tegel. Met haar afgeronde hoeken is deze hexagon tegel al een subtiele verzachting van de geometrische trend te noemen. Combineer de tegel in verschillende neutralen, van warm taupe tot muisgrijs, krijtwit en dofzwart. Laat de kleuren op willekeurige wijze een patroon vormen, om het speelse karakter te benadrukken. Het houten meubilair en de gouden accenten voegen ten slotte de nodige warmte toe aan het interieur. Warme tonen zullen ook in tegelland steeds meer terrein gaan winnen. Tegels worden voorzien van taupe, beige en bruintinten zoals de natuur ze bedoeld heeft.

Need help with your home project?
Get in touch!

Discover home inspiration!